KATEDRALA SV. VIDA

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić uveden u službu, prigodnu čestitku uputio i Plenković

Obećao je da će ustrajno tražiti načine kako odgovarati na brojne izazove suvremenog doba, vođen smjernicama pape Franje.
Mate Uzinić
 Niksa Duper/Cropix

Svečanim euharistijskim slavljem u katedrali sv. Vida u Rijeci u srijedu je riječki nadbiskup Ivan Devčić proslavio 20 godina biskupske službe, a ujedno je u službu nadbiskupa koadjutora uveden Mate Uzinić, dosadašnji dubrovački biskup.

Propovijed tijekom misnog slavlja, umjesto umirovljenog ličko-senjski biskup Mile Bogovića kojeg je spriječila bolest, održao je sadašnji ličko-senjski biskup Zdenko Križić.

'Za nadbiskupa Devčića dovoljno je reći da je dobar čovjek, kako bi ga se predstavilo', istaknuo je biskup Križić.

Osvrnuvši se na ulogu biskupa i na Devčićevu službu, Križić je rekao kako biskup mora biti čovjek duha i nositelj duha, potom čovjek molitve kao posrednik između Boga i čovjeka te čovjek vjere - i to one koja se dokazuje kroz kušnju.

Pročitano je papino pismo imenovanja Mate Uzinića riječkim nadbiskupom koadjutorom, a kanonski dio uvođenja u službu zaključen je potpisivanjem zapisnika o preuzimanju službe.

Prigodne riječi i čestitke Ivanu Devčiću i Mati Uziniću uputili su u ime državnih vlasti izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, u ime vjernika laika predstojnica Katehetskog ured Riječke nadbiskupije Ksenija Rukavina Kovačević, u ime klera, redovnika i redovnica generalni vikar nadbiskupije Emil Svažić i apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te je pročitano pismo primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, koji nije mogao nazočiti slavlju.

Nadbiskup Devčić, zahvaljujući se, izdvojio je iz djelovanja Riječke nadbiskupije proteklih dva desetljeća osnutak i razvoj karitativnih ustanova, poput hospicija, u suradnji s gradskim i županijskim vlastima, Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“, Kuće utočišta sv. Vinka Paulskog i Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana“.

Mate Uzinić rekao je kako ove dvije svečanosti koje su istovremeno proslavljene, njegovo uvođenje u službu i 20. godišnjica biskupskog djelovanja Ivana Devčića, donose važnu poruku, a to je da svijet s nama ne počinje, niti završava.

Istaknuo je važnost kontinuiteta i nadogradnje onoga što su drugi radili prije. Obećao je da će ustrajno tražiti načine kako odgovarati na brojne izazove suvremenog doba, vođen smjernicama pape Franje.

Mate Uzinić rođen je 1967. godine u Dubravi kod Omiša. Na Teološkom fakultetu u Splitu završio je studij filozofije i teologije a 1996. je nastavio studij u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu na području civilnog i crkvenog prava. Po povratku u Split obnaša službu sudskog vikara i suca na Crkvenom interdijecezanskom sudu, a od 2001. je rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Dubrovačkim biskupom imenovao ga je papa Benedikt XVI. 2011. godine, a za biskupa je zaređen iste godine u dubrovačkoj katedrali. Papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije početkom studenoga 2020. godine.

Biskup koadjutor je pomoćnik kojega Sveta Stolica postavlja biskupu osobno i na njegov zahtjev. Riječki nadbiskup Ivan Devčić, rođen 1948. godine zamolio je imenovanje biskupa koadjutora zbog zdravstvenih razloga i velikih obaveza u službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:15