STIGLA PRESUDA

Riječanin pao na ulici u centru Labina pa tužio Grad: Morat će mu isplatiti vrtoglavu odštetu

Riječanin se ozlijedio još 2007., a postupak protiv Grada Labina pred sudom vodio se punih 11 godina
 Srecko Niketic/Cropix

Presudom Županijskog suda u Splitu pravomoćno je okončan spor protiv Grada Labina, radi naknade štete fizičkoj osobi. Postupak se inače vodio od prosinca 2010. pa sve do siječnja 2021. godine. Radi se o tome da je u starom dijelu Labina, na nizbrdici koja vodi od gradskih prostorija prema velikom trgu, Grad označio parkirna mjesta za svoje djelatnike, a to je napravljeno uz postojeći kameni zid na kojem je prethodno bio postavljen rukohvat. Na taj način oduzeta je pješacima mogućnost da se u hodu uhvate za rukohvat ili oslone za kameni zid, piše Glas Istre.

U konkretnom slučaju, jedan Riječanin se još 3. prosinca 2007. godine, dok je padala kiša, spuštao opisanom nizbrdicom prema velikom trgu. No proklizala mu je noga, iskočilo mu je koljeno i zadobio je teška tjelesna oštećenja. Zbog toga mu je sud, nakon niza godina parničenja, dosudio naknadu štete od 66.750 kuna. Budući da zbog ozljeđivanja u stranoj kompaniji u kojoj je radio nije mogao obavljati svoju redovnu djelatnost, sud mu je dosudio dodatnu naknadu od 271.245,90 kuna.

Dakle, pravomoćnom sudskom presudom, sud je naložio Gradu Labinu da isplati fizičkoj osobi na ime naknade štete glavnicu od ukupno 337.995,90 kuna, s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama koje na dosuđene iznose teku od 6. travnja 2008. godine i 1. prosinca 2010. godine i parnični trošak u iznosu od 51.338,40 kuna. Ukupno to iznosi oko 800 tisuća kuna!

Odvjetnik oštećenog Riječanina Milan Samardžić kaže da je s njihove strane još tijekom prvostupanjskog postupka predlagana nagodba, ali druga strana nije željela o tome razgovarati.

"Sada je utvrđen puno veći iznos naknade štete, tu su još i kamate, pa sve zajedno iznosi oko 800 tisuća kuna. Ako Grad ne postupi po presudi i ne plati taj iznos, ići ćemo na Finu i blokirati račun i zatražiti ovrhu. Voljni smo razgovarati i o obročnoj otplati, ali druga strana mora pokazati više volje za komunikacijom i dogovorom nego što je bio slučaj do sada. Uglavnom, pričekat ćemo da vidimo hoće li nas netko iz Grada Labina nazvati", rekao je Samardžić, prenosi Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 10:49