VESNA PUSIĆ

'RH osmislila put za napredovanje BiH prema EU'

 Goran Mehkek/CROPIX

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u intervjuu za subotnje izdanje Dnevnog avaza da je hrvatski interes da BiH napreduje prema Europskoj uniji i provodi reforme.

"Hrvatska prepoznaje svoj interes tj. interes svoje sigurnosti i stabilnosti i u tome da BiH napreduje prema europskim reformama", rekla je ministrica Pusić u New Yorku gdje je razgovarala s novinarom Avaza. Pri tome je pojasnila kako su protiv članstva BiH i Srbije u Europskoj uniji jedino oni koji 'love u mutnome' računajući da će se moći nastaviti ponašati ne poštujući zakone.

"U svakoj zemlji, pogotovu u našoj regiji, uvijek ima onih kojima je bolje i lakše loviti u mutnom. Oni misle da EU uvodi previše reda i možda pretjeruje u svojim očekivanjima", rekla je Pusić. Navela je i kako je Hrvatska osmislila put za napredovanje BiH koji je postao tzv. novi pristup EU-a prema BiH i što je omogućilo toj zemlji da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Unijom.

Ministrica vanjskih i europskih poslova pri tome je izrazila očekivanje da se riješi prijepor između BiH i Hrvatske, odnosno Europske unije s obzirom da BiH osporava primjenu tzv. tradicionalne trgovine po kojoj bi se omogućilo da Hrvatska izvozi određene robe u BiH bez carinskih opterećenja nakon što je ušla u Europsku uniju.

Ministrica Pusić podsjetila je kako je Hrvatska na takav način postupala prema Sloveniji nakon njezina ulaska u Uniju, ali da BiH odbija primijeniti takav režim. Nakon toga je Hrvatska zatražila zabranu izvoza mlijeka iz BiH u Europsku uniju kao protumjeru što je dovelo do kratkotrajnog trgovinskog rata.

"Dok ne riješimo to pitanje tradicionalne trgovine, stalno će biti ovih poteškoća. Sve to nije dobro, naročito s obzirom na činjenicu da de facto BiH ima jedino Hrvatsku koja je vuče prema EU-u i koja je osmislila cijeli novi pristup a koji su prihvatile Velika Britanija i Njemačka i afirmirale ga kao pristup EU-a. Taj pristup omogućio je BiH da potpiše SSP s EU-om i uopće krene na taj put", rekla je Pusić.

Komentirajući razmjenu optužbi između hrvatskog i srbijanskog premijera Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića, šefica hrvatske diplomacije je ocijenila da nisu bile suviše dramatične i pojasnila da je cijeli spor nastao jer su se izbjeglice u jednome trenutku iz Srbije preusmjeravale samo na Hrvatsku umjesto da se teret podijeli s Mađarskom.

Za Dnevni avaz ministrica Pusić je pojasnila da je iz regije ona kandidatkinja za glavnog tajnika UN-a, kao i Vuk Jeremić kojega je predložila Srbija te da je započela s lobiranjem za ovu poziciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:50