RASTROŠNOST

REVIZIJA RAZOTKRILA MINISTRA ZMAJLOVIĆA Za parking ima 61.200, a potrošio je 612.000 kn

Novi izvještaji odnose se na ministarstva okoliša, zdravlja, kulture, regionalnog razvoja i prosvjete te Poreznu upravu
 CROPIX

Samo za plaćanje parkinga, utvrdila je Državna revizija, Ministarstvo zaštite okoliša koje vodi Mihael Zmajlović potrošilo je 612 tisuća kuna, što je deset puta više nego što je bilo potrebno.

Da su, naime, iskoristili pravo na kupnju povlaštenih parkirnih karata, na što imaju pravo, godišnje bi parkiranje platili 61.200 kuna i time bi poreznim obveznicima uštedjeli više od pola milijuna kuna, odnosno 550.800 kuna. Osim toga, Zmajlović je lani troškove za parkiranje povećao za čak 210,7 posto ili 415 tisuća kuna u odnosu na 2012. Otkrio je to nalaz Državnog ureda za reviziju koji je jučer objavio izvješća za još pet državnih institucija od kojih je samo jedna - Ministarstvo regionalnog razvoja, dobilo bezuvjetno mišljenje.

Propuštena prilika

Najviše nepravilnosti, čini se, utvrđeno je u Zmajlovićevom ministarstvu, i to posebno kad je riječ o plaćanju parkinga, korištenju službenih automobila, a nedostaci su utvrđeni i u dijelu rashoda koji se odnose za zakupnine i najamnine, rashode za naknade troškova zaposlenima i rashode za naknade građanima i kućanstvima u novcu.

Što se tiče parkinga, Ministarstvo od siječnja 2013. plaća zakup za 17 pakirališnih mjesta u sjedištu Ministarstva. Rashodi za zakup parkirališnih mjesta su ostvareni na temelju ugovora zaključenog s Gradskim uredom za prostorno uređenje Grada Zagreba. Ugovoreno je, navodi se u nalazu revizije, plaćanje zakupnine u iznosu od 3000 kuna za rezervirano parkirališno mjesto u drugoj zoni što je 51 tisuću kuna mjesečno za 17 mjesta, odnosno, 612 tisuća godišnje.

Plan za ZagrebTower

Nejasno je zašto se prilikom tog ugovaranja ministar Zmajlović nije pozvao na povlaštenu mjesečnu kartu za pravne osobe budući da ona iznosi 300 kuna. Uz to, da su jednokratno platili godišnju zakupninu, dobili bi još popust od 15 posto.

No, Zmajlović to nije iskoristio čime je mogao uštedjeti više od pola milijuna kuna. Ali, možda u tom slučaju preseljenje u luksuzni ZagrebTower ne bi izgledalo, kako to ministar voli reći, povoljnije. Naime, prema ugovoru koji je Zmajlović sklopio sa ZagrebTowerom ugovoreno je 49 parkirnih mjesta u podzemnoj garaži i jedno vanjsko mjesto. Dok se 45 mjesta u garaži pod zakupninom vode zajedno s uredima što mjesečno iznosi 39.448,50 eura mjesečno, za četiri mjesta u garaži i jedno vanjsko zakupnina je 50 eura mjesečno. Prema ugovoru, tu su i troškovi održavanja koji za 49 mjesta u garaži mjesečno iznose 519,40 eura, dok 4,97 eura iznosi trošak održavanja vanjskog parkirnog mjesta.

Manjkava evidencija

Revizori su u Zmajlovićevom ministarstvu utvrdili i da je manjkavo vođena evidencija korištenja službenih automobila - za tri službena automobila od njih 51, koliko ih se koristi, nema putnih radnih listova, pa se ne zna tko ih koristi, na koji način i tko odobrava njihovo korištenje. A samo u 2013. troškovi goriva za navedena vozila iznosila su 113.609 kuna. Spomenimo da je službeno vozilo 24 sata na dan koristila Zmajlovićeva glasnogovornica Dijana Sušac iako na to nema pravo.

Dok je Poreznu vodila Nada Čavlović Smiljanec, nabavljene su robe i usluge u vrijednosti od 80 milijuna kuna za koje revizori tvrde kako nije u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. Primjerice, Porezna je kupila namještaj vrijedan 281.250 kuna, a koji nije bio obuhvaćen natječajem. No, revizori su u radu Porezne uočili i neke pozitivne pomake - u 2013. poreznici su dostavili četiri puta puta više rješenja o poreznom nadzoru nego godinu ranije, čak 39.135.

Loš rad u prosvjeti

U Ministarstvu znanosti dok ga je vodio Željko Jovanović revizori su uočili da nije uspostavljen odgovarajući sustav kontrola kamata na stambene kredite za mlade znanstvenike koje se subvencioniraju iz proračuna.

- Pravo na subvenciju prestaje ako korisnik kredita napusti sustav znanosti te ukoliko proda stan prije nego je otplatio kredit. U tim slučajevima dužan je vratiti Ministarstvu plaćene kamate koje su subvencionirane. Poslovne banke dostavljaju Ministarstvu mjesečne obračune kamata, ali sveučilišta ne ovjeravaju te obračune pa nije vidljivo je li za neke korisnike prestalo pravo subvencioniranja kamata - objašnjavaju revizori.

Kreativna rješenja

Premda su jedini dobili bezuvjetno mišljenje, i u Ministarstvu regionalnog razvoja revizori su našli nezakonitosti. Primjerice, svaki Grčićev zaposlenik ima 21,7 kvadrata radnog prostora, a prema Uredbi o rasploganju nekretnina ona ne smije prelaziti 15 kvadrata. Ministarstvo se obvezalo da će riješiti status spomenutog dužnosnika te najavilo da planira zaposliti oko 30 službenika, pa bi se i radni prostor po zaposlenom trebao smanjiti.

Zaštita okoliša i prirode

Mihael Zmajlović

- netočno iskazana vrijednost nefinancijske imovine u iznosu 60,019.349,00 kuna

- nevjerojatan rast troškova parkiranja od čak 210 posto

- zbog loše evidencije nemoguće je znati tko koristi tri službena automobila

Regionalni razvoj i fondovi EU

Branko Grčić

- 3,5 posto rashoda za plaće ide za ugovore o djelu, a zakon kaže da ne smije biti više od 2 posto

- svaki zaposlenik koristi 21,7 kvadrata, a prema uredbi Vlade to ne smije prelaziti 15 kvadrata

- jedini dobili bezuvjetno prolaznu ocjenu

Ministarstvo zdravlja

Rajko Ostojić

- nisu izvršili naloge koje im je revizija dala 2013.

- Ministarstvo nije inzistiralo na izvješću o namjenskom korištenju sredstava danih za program otkrivanja raka debelog crijeva, vrata maternice i dojke

znanost, obrazovanje i sport

Željko Jovanović

- loše planiranje troškova plaća

- loša kontrola subvencioniranih kredita za mlade znanstvenike

- nemaran odnos prema stanovima koje su dali u najam

- nerazjašnjen odnos sa Sveučilištem u Mostaru za čiji je kredit Ministarstvo sudužnik

Porezna uprava

Nada Čavlović Smiljanec

- zbog nepravilnosti i propusta u računovodstvu nije moguće utvrditi koliko je potrošeno po pojedinim projektima

- 80 milijuna kuna potrošeno je mimo Zakona o javnoj nabavi

- materijalni rashodi u odnosu na planirano veći za čak 60,4%

Ministarstvo kulture

Andrea Zlatar Violić

- dio rashoda nije evidentiran u poslovnim knjigama

- bez javne nabave kupljeno je roba i usluga za 1,044.612,00 kuna s PDV-om

- Ministarstvo ne kontrolira kako se troši novac kojei doznačuju nekim korisnicima

Komentar Roberta Bajrušija:

Ovo je konačni demanti svih najava o štednji

Možda je na početku mandata Vlade Zorana Milanovića letvica za njegove ministre bila visoko postavljena, međutim, nakon tri godine, spomenuta letvica završila je na razini podzemne garaže. Situaciju dodatno kompromitira podatak kako se radi o ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću, jednom od najbližih premijerovih suradnika.

Prije desetak dana u vrhu Vlade bili su jako srditi na medije, među ostalim i na Jutarnji list, jer su objavili priču o skupoj selidbi Ministarstva zaštite okoliša u ekskluzivni ZagrebTower. U Banskim dvorima su tvrdili kako je Zmajlović zapravo sklon štednji, makar ima i pokoju ekstravagantnu naviku kao što je iznajmljivanje ureda koji ima i modernu kupaonicu.

Posljednji izvještaj Državne revizije pokazuje koliko su u Vladi u krivu kada pokušavaju braniti ministra Zmajlovića. Jer potrošiti na parking karte čak deset puta (1000 posto!) više nego što bi trebalo, može samo onaj koji je ili arogantan ili politički slijep. Dok su bili u oporbi, u SDP-u su koristili francusku izreku “Plemstvo obvezuje”, kojom su htjeli pokazati da se razlikuju od bahatih HDZ-ovih vlada. Državna revizija ih je demantirala, a ne treba sumnjati kako će HDZ i ostali protivnici SDP-a iskoristiti autogol koji je zabio Mihael Zmajlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:33