BEROŠ NA MUKAMA

Revizija našla i sumnjive narudžbenice: Promijenili plan nabave na dva dana pa sklapali poslove e-mailom

Poslovi s tvrtkom Cuspis Vinka Kojundžića nisu bili jedino suspektno poslovanje i plaćanje Beroševa ministarstva
 Ronald Goršić/Cropix

Poslovi s tvrtkom Cuspis Vinka Kojundžića, kojem je ministarstvo zdravstva Vilija Beroša platilo 2,75 milijuna kuna za 12 dana informatičke usluge nije jedino suspektno poslovanje i plaćanje Beroševa ministarstva, koje su uočili državni revizori.

Naime, ustanovili su i da je plaćeno još 485.00 kuna za računalne i intelektualne usluge te kako se iz računa koje je izvršitelj dostavljao Ministarstvu zdravstva uopće ne može utvrditi obujam obavljenih i obračunatih usluga. Revizori su se posebno fokusirali na način kako je taj, skoro pola milijuna vrijedan posao, dodijeljen neimenovanom izvođaču.

Naime, Beroš je 14. prosinca 2020. donio II. Izmjenu Naputka o provedbi postupaka jednostavne nabave, a tom izmjenom propisano je da naručitelj upućuje Poziv za dostavu ponude objavom u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN) ili slanjem na minimalno tri gospodarska subjekta na dokaziv način; elektronskom poštom, faksom ili običnom poštom.

I nakon što je izmijenio naputak, odmah je doneseno nekoliko odluka o provedbi postupaka jednostavne javne nabave bez oglašavanja u EOJN-u, čime se, smatraju revizori, nije poštivalo načelo slobode kretanja roba i pružanja usluga, te načelo slobodnog tržišnog natjecanja i jednakog tretmana, te dovelo u pitanje načelo transparentnosti.

Ministarstvo zdravstva u 2020. donosilo je pet izmjena planova nabave, a posljednja je donesena 30. prosinca, i istog dana stupila na snagu te je bila na snazi samo dva dana - zaključno s 31. prosincem 2020. I baš u to vrijeme izdane su dvije narudžbenice za navedene intelektualne i računalne usluge u ukupnom iznosu od 485.000 kuna s PDV-om, bez objave u EOJN-u. Poziv za ponudu poslan je e-mailom trima tvrtkama.

Ponude su bile na gornjoj granici vrijednosti za koju se primjenjuju postupci jednostavne nabave (do 200.000 kuna). Odabrane su ponude s najnižom cijenom, a iz dostavljenih ponuda i narudžbenica nije se moglo utvrditi na temelju kojih elemenata i za koji opseg usluga je određena cijena usluga.

Ignoriranje preporuka

I iz izvješća o obavljenim aktivnostima, koje je izvršitelj dostavljao Ministarstvu, uz račune o obavljenim uslugama također se nije moglo utvrditi obujam obavljenih poslova.

Državni ured za reviziju preporučio je da Ministarstvo posveti više pozornosti planiranju nabave za proračunsku godinu, kako bi se izbjegle brojne izmjene i dopune planova.

Ministarstvo nije prihvatilo preporuke revizora jer su smatrali da je ministrov naputak u dovoljnoj mjeri uzeo načela propisana Zakonom o javnoj nabavi, te su uvjereni da taj naputak jamči dovoljnu razinu tržišnog natjecanja i transparentnosti. Zašto smatraju da e-mail upućen odabranima predstavlja transparentnost, nisu pojasnili.

Ministrov prijatelj

Revizorima je zapelo za oko i poslovanje Ministarstva s tvrtkom Cuspis, u vlasništvu ministrova prijatelja Vinka Kojundžića, koja je izradila spornu aplikaciju CijepiSe, a koja je doživjela potpuni fijasko.

U izvješću se navodi da je navedena tvrtka, koja do 2018. nije imale proračunske isplate iz Ministarstva zdravstva, otkako je Beroš postao prvo pomoćnik, a zatim i ministar, dosad inkasirala 20,28 milijuna kuna za razne računalne usluge.

Revizori su otkrili i da je Kojundžićev Cuspis od Ministarstva zdravstva za samo 12 dana rada naplatio 2,75 milijuna kuna, ili 225.000 kuna dnevno za informatičke usluge. Plaćano im je, ističu revizori, i prije dospijeća plaćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 21:17