NATJEČAJI U BOLNICAMA

REVIZIJA MINISTRA UZNEMIRILA RAVNATELJE ‘Da, nazvali smo dobavljače da nam pomognu pisati uvjete nabave’

Nakon najave provjere 18 natječaja, ravnatelji bolnica su šokirani što ih se proziva, ali priznaju neobične korake u procesu pisanja specifikacije
 CROPIX

ZAGREB - Naše izvidne radnje još traju pa ne mogu o konkretnim slučajevima - izjavio je jučer ministar zdravlja Siniša Varga čije je ministarstvo ovih dana krenulo s revizijom 18 natječaja za nabavu opreme u bolnicama za koje se sumnja da su namješteni za određene proizvođače.

Prvi poništeni natječaj onaj je koji je provela bjelovarska Opća Bolnica.

- Natječaj za nabavu MSCT uređaja naša bolnica provela je u skladu s pravilima o javnoj nabavi, ali poništili smo ga jer je to tražio ministar zdravlja Siniša Varga - izjavio je jučer Stjepan Grabovac, sanacijski upravitelj bolnice u Bjelovaru.

Dobili suglasnost

Taj natječaj Ministarstvo je poništilo jer, kako su obrazložili, “prilikom postupka nisu ispunjeni minimalni standardi transparentnosti postupka”.

Ravnatelj bolnice Grabovac tvrdi suprotno te kaže da je sve bilo u skladu s pravilima.

- Naš MSCT ima više od deset godina, više je muzejski primjerak nego medicinski uređaj. Sami smo osigurali sredstva u visini od pet milijuna kuna, koliko stoji taj uređaj. Jednako tako sami smo sastavili specifikacije i raspisali natječaj, ali sve u suglasnosti s HZZO-om, ministarstvima zdravlja i financija - kaže sanacijski upravitelj Grabovac.

Dodaje da su dogovorili cijenu od pet milijuna kuna uz trogodišnju garanciju.

Ravnatelj Grabovac otkriva da su zaprimili pet ponuda.

- Od toga su četiri u potpunosti zadovoljavala uvjete, a u tri su uplatili najamninu; ponude smo otvorili 23. srpnja, 22. kolovoza trebala je biti prihvaćena jedna ponuda, ali dan ranije iz Ministarstva smo dobili dopis da obustavimo natječaj jer nisu bili ispunjeni minimalni standardi transparentnosti. To smo i učinili te sad čekamo da se ponovno pokrene postupabak nave - kaže ravnatelj Grabovac. Objašnjava da to nije nimalo jeftin, a ni jednostavan postupak.

Torbe pune registratora

Slikovito opisuje da su samo za ovu nabavu imali dvije torbe pune registratora. Procedura je, dodaje upravitelj Grabovac, svagdje slična: institucija od firmi koje prodaju te uređaje zatraži da im dostave specifikacije njihovih proizvoda, pa se u skladu s tim raspisuje natječaj.

- Konkretno je na specifikacijama za ovu nabavu radila bolnička služba javne nabave te radiološka služba, a nitko se na postupak nije žalio - kaže te dodaje da njihova bolnica nema MSCT uređaj te da zahtjev za nabavom uređaja nisu poslali ni bivšem, a ni sadašnjem ministru, nego Ministarstvu zdravlja.

Zahtjev specijalista

I Opća bolnica u Puli našla se pod povećalom revizije iz Ministarstva koje provjerava i njihov najtečaj. Stečajna upraviteljica Irena Hrstić kratko je odgovorila da je i u njihovu slučaju natječaj raspisala bolnica, a da je specifikacije složio specijalist radiologije iz Opće bolnice Pula.

U riječkom KBC-u sanacijski upravitelj Herman Haller kaže da ne zna ništa o raspisanom natječaju jer ga je provodilo samo Ministarstvo.

- Samo znam da smo dobili dopis da se svi natječaji obustavljaju te da idu na reviziju. Mi nemamo veze s raspisivanjem natječaja, ni s njegovim specifikacijama, već dvije godine tražimo CT uređaj, ali nikako da ga dobijemo. Sve je radilo Ministarstvo: i natječaj, i specifikacije.

Nemoguće je ovo: s jedne strane HZZO traži od nas izvršenje usluge, a s druge strane nam Ministarstvo ne daje uređaj kojim bismo trebali izvršavati tu uslugu, priličan nesklad - kaže upravitelj Haller.

Susret s dobavljačima

Sanacijski upravitelj u KB-u Dubrava Marko Banić, pak, objašnjava da oni tek sada dogovaraju natječaj za nabavu dva uređaja ukupne vrijednosti oko 15 milijuna kuna.

Oni sami provode taj natječaj i po tom pitanju su s Ministarstvom zdravstva sklopili tzv. sporazum o prijenosu ovlasti za javnu nabavu.

- Pozvali smo sve potencijalne dobavljače, na sastanku su bili šef radiologije, službenica javne nabave, moj zamjenik i predstavnici tih kompanija, održali smo dva sastanka, bilo nas je 15-ak.

Nazovite Siemens ili Toshibu, pitajte ih jesu li bili na sastancima u sobi 19. na drugom katu u KB-u Dubrava. Jer na tim sastancima pokušali smo usuglasiti specifikacije, odnosno unaprijed ih uskladiti kako nitko ne bi u samom natječaju bio zakinut - objašnjava upravitelj Banić.

Strah od žalbi

Dodaje da i njihovoj bolnici uređaji hitno trebaju jer da rade na muzejskim primjercima, a da su centraliziranu javnu nabavu htjeli izbjeći jer se često događa da takvi tenderi padaju zato što se uvijek netko žali, a kako je to više bolnica, onda takvi natječaji traju mjesecima.

- Sve je naravno rađeno u koordinaciji s Marijanom Cesarikom iz Ministarstva zdravlja - kaže Banić, koji jučer nije znao je li i njihov natječaj obustavljen. Tvrdi da nije dobio nikakvu obavijest iz Ministarstva.

OSTOJIĆ: OVO JE SAMO PR GOSPODINA VARGE

Rajko Ostojić, donedavni ministar zdravlja u Vladi Zorana Milanovića, uvjeren je kako su apsolutno neutemeljene posljednje optužbe o sumnjivim nabavkama medicinskih aparata. Ali, budući da se za sada radi o glasinama, Ostojić je odlučio pričekati razvoj događaja i odgovoriti tek ako uslijede konkretne optužbe, doznao je Jutarnji list iz krugova bliskih bivšem ministru.

“Nije bilo nikakvih kršenja zakona, a u povjerenstvima za natječaje bili su se vrhunski radiolozi, koji su određivali kriterije oko nabave CT-a ili uređaja za magnetnu rezonancu. Međutim, neka stvari idu svojim tokom, sada ćemo pričekati nalaze revizije koju provodi Ministarstvo zdravlja, a onda se očitovati o čitavom slučaju”, ispričao je sugovornik Jutarnjeg lista.

I usput dodao: “To si Siniša Varga pokušava stvoriti medijski PR, ali neće uspjeti. Uskoro će biti jasno da je cijela priča izmišljena”.

Varga i Ostojić često su se sukobljavali, a na kraju je Milanović podržao bivšeg ravnatelja HZZO-a i imenovao ga članom svoje Vlade.

Izvor blizak Rajku Ostojiću tvrdi kako, unatoč spekulacijama, Zoran Milanović ne stoji u pozadini napada na bivšeg ministra zdravlja. Kao dokaz da je Ostojić čist, iznosi podatak kako je Državna revizija za 2012. i 2013. potvrdila da je Ministarstvo zdravlja radilo po propisima.

Afera je otvorena nakon što je prošli tjedan ministar Varga zatražio poništenje postupka nabave novog MSCT uređaja za bjelovarsku bolnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:29