'STOŽER KORISTE U POLITIČKE SVRHE'

RESTART KOALICIJA SPREMNA ZA IZBORE Bernardić: 'Plenkovićev HDZ je sinonim za korupciju, a njegova je Vlada Zagrepčane ostavila na cjedilu'

Davor Bernardić
 Bruno Konjević / CROPIX

Vodeći ljudi Restart koalicije, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik Glavnog odbora Snage Goran Aleksić, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš, održali su u petak konferenciju za medije na kojoj su konstatirali da su spremni za parlamentarne izbore, makar kada se oni održali.

- Pozivamo građane da izađu na izbore i kažu 'ne' političkoj korupciji, 'žetončić' koaliciji i neviđenom lopovluku. Također, pozivan sve stanovnike pogođene potresom da glasaju za Restart koaliciju jer ih je ova Vlada ostavila na cjedilu. Plenkovićev HDZ je sinonim za korupciju - rekao je Bernardić.

Aleksić je potom ustvrdio da je HDZ koristio Nacionalni stožer civilne zaštite u svoje političke svrhe, ali je i najavio kako Restart koalicija planira pomoći građanima.

- Djelovat ćemo institucionalno, a planiramo donijeti Zakon o obeštećenju te olakšati pristup sudovima. Također, inzistirat ćemo na smanjenju ovršnih troškova te ćemo ograničiti rad faktoring društava. Oštećeni pljačkom banaka glasajte za nas - dodao je Aleksić.

Hrelja se posebno obratio umirovljenicima. - Veliko je pitanje je li sve ovo moralo biti tako. Slušajte što vam govorimo. Zakonske prijedloge koje smo poslali u proceduru dobit ćete samo ako glasate za nas - dodao je.

Mrak-Taritaš je rekla da se HDZ odlučio za ljetne izbore jer zna da Hrvatsku čeka teška jesen.

- Čekaju nas posljedice potresa i korone. HDZ je sada najzgodnije da se izađe na izbore. Građanima nudimo reforme i ponavljamo da će sljedeća dva tjedna biti ključna - rekla je Mrak-Taritaš.

Bernardić je potom na pitanje novinara o tome zašto Krešo Beljak iz HSS-a nije na konferenciji za medije odgovorio da je Beljak bio spriječen drugim obavezama.

Predsjednik SDP-a najavio da će Restart izborni program predstaviti u narednim tjednima.

Bernardić se dotaknuo i aktualne rasprave o ideološkim pitanjima. - HDZ 30 godina parazitira na ideološkim pitanjima. Kada nemaju ideje, onda se vraćaju na ideologiju - rekao je.

Predsjednik SDP-a rekao je da Restart neće koalirati s Mostom te da trenutno razgovaraju s IDS-om. - Bili su naš partner i prije, a hoćemo li ući u koaliciju prije ili poslije izbora, vidjet ćemo nakon razgovora - dodao je.

Bernardić je rekao da će se članovi koalicije izuzeti od glasanja o raspuštanju Sabora, ali da će doći u sabornicu.

- Ponavljam još jednom, nama je svejedno kada će biti izbori, međutim da bi oni bili regularni svi moraju moći glasati i moraju se moći organizirati skupovi - konstatirao je Bernardić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 10:12