RATNE FOTOGRAFIJE

Reporteri Slobodne bili su posljednji hrvatski novinari koji su 1991. uspjeli ući u Vukovar, evo što su snimili

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. siječnja 1998. godine i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja
 Matko Biljak

Vukovar se danas prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kad je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji su potom okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

image

Ivan Anđelić Doktor

Matko Biljak

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991., kad su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za tjedan dana. No hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca. Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom te hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

image
Matko Biljak

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Komemorativni program pod nazivom "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta" počinje u 10 sati u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro". U programu će nastupiti Klapa Sveti Juraj HRM-a i Policijska klapa Sveti Mihovil te glumac Darko Milas.

Programu u Memorijalnoj bolnici nazočit će, uz okupljene branitelje i predstavnike udruga i predstavnici državnog vrha, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

image

Prizor iz skloništa

Matko Biljak

Ulicama grada Vukovara u 10,30 sati krenut će Križni put - Kolona sjećanja. Kolonu će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja te onih koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara.

Dolazak Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata očekuje se u 12 sati, gdje će biti odana počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, koje će, uz ostale, položiti premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković. Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodit će mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

image

Rupa od avionske krmače na prilazima Vukovaru

Matko Biljak

U 12,30 sati bit će služena misa za sve žrtve iz Domovinskog rata koju će predvoditi mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položiti će vijence i kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Za 17 sati planirana je svjetlosna rijeka sjećanja, odnosno puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

image

Civili u podrumu za vrijeme granatiranja

Matko Biljak

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović počast žrtvi Vukovara odao je u četvrtak polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomenika na Memorijalnom groblju te mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Franjevački samostan u Vukovaru i ove je godine pozvao na obilježavanje 18. studenoga inicijativom nazvanom "Zvon za Vukovar" u kojoj se poziva na zvonjavu zvona sa svih hrvatskih crkava u 18,11 sati.

Duž trase kojom će se kretati Kolona sjećanja učenici vukovarskih osnovnih škola zapalit će u petak rano ujutro nekoliko tisuća lampiona, na tisuće lampiona od sinoć gore ispred vukovarske bolnice, gradskih ustanova i institucija, tvrtki i drugih javnih objekata, a brojni lampioni gore i u prozorima obiteljskih kuća te stanova u Vukovaru.

image

Petar Kačić, koji je poginuo zajedno sa sinom nekoliko dana nakon snimanja ove fotografije

Matko Biljak

Na tisuće upaljenih lampiona od četvrtka navečer moguće je vidjeti već od Vinkovaca, Nuštra, Marinaca i Bogdanovaca do samog Vukovara.

Donosimo i fotografije fotoreportera Slobodne Dalmacije Matka Biljka iz Vukovara 1991. On se, zajedno s kolegom novinarom Zvonimirom Krstulovićem, krajem rujna uspio dokopati napadnutog grada. Njih dvojica bili su posljednji hrvatski novinari koji su uspjeli ući u Vukovar i živi izaći iz njega.

image

Stjepan Bestrčan, koji je nestao nakon što je odveden iz vukovarske bolnice i Ivan Anđelić Doktor na Sajmištu

Matko Biljak
image

Siniša Glavašević u ratnom studiju

Matko Biljak
image

Pripadnik Žutih mrava sa zoljom

Matko Biljak
image

Naši borci provjeravaju ima li tenkova na vidiku

Matko Biljak
image

Centar Vukovara

Matko Biljak
image

Zadnji snimci iz Vukovara napravljeni krajem rujna 1991.

Matko Biljak
image

Toranj na Ovčari

Matko Biljak
image

Branitelji Vukovara i Doktor u kući na Sajmištu

Matko Biljak
image

Branitelji čeka tenk na prilazima Vukovaru

Matko Biljak
image

Branitelj na ulazu u Vukovar, na kukuruznom putu

Matko Biljak
image

Braniteljica Vukovara Vijoleta Antolić

Matko Biljak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:07