ŽARIŠTE VIRUSA

Reportaža iz jedine općine u RH gdje se maske nose i na otvorenom, na ulici nema skoro nikoga!

‘Cijeli svijet može, a mi pametujemo. Moj sin živi u Dubaiju, ne pada mu na pamet preispitivati odluke vlasti‘
Vinica, stanovnici pred poštom.
 Zeljko Puhovski/Cropix

Crkveno zvono u Vinici otkucalo je podne. Utorak je, poluoblačno, temperatura 20-ak stupnjeva. Idealno vrijeme da se obave zaostali birokratski poslovi u centru općine.

Ipak, u Vinici je pusto. Otkad je općinski Stožer civilne zaštite izdao preporuku za nošenje maske i na otvorenom, Viničanima se ne izlazi. Nisu lijeni staviti masku na lice. Nije stvar u komociji, nego u bolesti. Mještani općine u Varaždinskoj županiji preko noći su osvijestili da se korona ne događa nekom drugom pa su postali i dosad ostali jedina općina u Hrvatskoj čiji mještani maske nose i na otvorenom.

image
Vinica, stanovnici pred poštom.
Zeljko Puhovski/Cropix

Otkad je pola sela na blagdan Velike Gospe bilo u svatovima koji su se tjedan dana poslije pokazali kao žarište virusa, i oni skeptični su ustuknuli.

Nije lako.

Direktor Varaždinskih vijesti, jedinog tjednika na tržištu Varaždinske županije, nakon tjedan dana liječenja kod kuće prebačen je u varaždinsku bolnicu jer je sve teže dolazio do zraka.

U selu se to brzo pročuje. Pa maske više nisu najveći problem.

Štoviše.

- Čujte, kad je zdravlje u pitanju, nemrem se žaliti da mi je teško. Kaj bi mi trebalo točno biti teško? Metnuti masku? Cijeli svijet može, mi pametujemo. Moj sin živi u Dubaiju, ne pada mu na pamet preispitivati odluke vlasti. Svako jutro razgovaramo dok vozi do posla. Stavi telefon u držač, uključi kameru i pričamo. Prvo kad sjedne u automobil stavi masku na lice. A sam je - odrješita je Katica Matijašec.

image
Katica Matijašec.
Zeljko Puhovski/Cropix

S još nekoliko mještana čeka na red ispred općinske pošte.

Njezina je susjeda, čini nam se, isprva imala namjeru kritizirati općinsku preporuku, ali nakon Katičinog suda, Ružica Mihalić nam kaže:

- Nekome smeta za lice. Ili za disanje. Osobno imam osjećaj da se skrivam ispred nekoga - neugodno joj je.

image
Ružica Mihalić
Zeljko Puhovski/Cropix

Ispred lokalnog poštanskog ureda strpljivo na red čeka i Ivica Kelemen, emigrant u Njemačkoj, koji je doma na godišnjem odmoru.

- Pametno je nositi masku zbog prevencije. Ma, iskreno, osjećam se sigurnije - kaže.

Nakon povratka s godišnjeg iz Hrvatske očekuje ga pet dana samoizolacije i nakon toga testiranje. Sve plaća poslodavac.

U Njemačkoj se maske još ne moraju nositi na otvorenom, ali kazne za ulazak u zatvoreni prostor bez maske na licu iznose 50 eura. I nije to samo deklarativno, nego se zaista naplaćuje.

No, neće Njemačka napuniti proračun novcem od kazni. Naš sugovornik kaže da je vidjeti čovjeka bez maske u Njemačkoj danas nemoguće.

Ni Katarina Lazar ne zna zašto Hrvati moraju "dramiti" kad je cijeli svijet u istoj situaciji.

image
Katarina Lazar.
Zeljko Puhovski/Cropix

Otkad je korone u Vinici, teško susjed susjedu vjeruje. A nitko iz okolice ne vjeruje Viničanima. Očigledna je stigmatizacija o kojoj govore zaraženi. Pitati nekoga da ode s vama do Vinice čini se danas u najmanju ruku nepristojnim.

- Kaj je tebi? Ti znaš da je u Vinici korona? - sumnjičavo me je gledala poznanica koju sam još u nedjelju pitala da ode sa mnom pogledati što se zbiva. S gnušanjem je to odbila, iako živi u istoj općini, ali u drugom selu.

- Baš me zanima kako ljudi to zamišljaju? Jel' Vinica za njih jedan mjehur korone, a uokolo ste sigurni? Dođete do ploče s natpisom "Vinica", parkirate li auto ispred nje, sigurni ste. Zakoračite metar dalje i u epidemiološki ste opasnoj zoni? - čudi se šef Društva hrvatskih epidemiologa dr. Miroslav Venus.

Načelnik Vinice, Marijan Kostanjevac na famoznoj svadbi nije bio, ali je preporuku Stožera shvatio najozbiljnije.

image
Marijan Kostanjevac, načelnik općine Vinica
Zeljko Puhovski/Cropix

- Epidemiolozi su me kontaktirali u petak, preporučili maske i na otvorenom, ja sam ih poslušao i preporučio isto mještanima.

Zašto? Tko sam ja da sebe stavljam iznad epidemiologa? Iako, i to je samo preporuka jer nikome ne možemo narediti da nosi masku. Mještani, fala Bogu slušaju - kaže načelnik.

Marijan Kostanjevac zamalo je danas bio saborski zastupnik. Na listi je bio peti, dobili su četiri mjesta. Oštar i bez dlake na jeziku, dobar je u političkoj areni. Uz njegov karakter, nije čudno da Viničani ne dvoje treba li se preporuka doživjeti kao obaveza.

Načelnik tvrdi da ne zna točan broj zaraženih mještana, iako čak i mi znamo da su 23 testa sa svadbe pozitivna. Gotovo su svi iz Vinice.

Jedan od njih je i mjesni župnik. Zato su se svi koje je ispovijedao i pričestio na misi morali javiti epidemiolozima.

Štoviše, da se njega pita, on bi, kaže, odmah nakon vijesti o zarazi zatvorio sve lokale u općini dok se situacija ne primiri. I dućane bi ostavio otvorene samo sat, dva na dan.

- Ali, nisam ja taj koji odlučuje - krivo mu je, rekli bi. Sklon je konkretnijim rješenjima.

U Vinici trenutno nije dozvoljena omiljena razbibriga lokalaca - sjedenje na improviziranim klupama ispred dućana i pretresanje lokalnih novosti.

U ponedjeljak je, 31. kolovoza otvoreno dograđeno krilo dječjeg vrtića, ali bez pompe kako to za ovakvih događanja u selima biva. Stotinjak mališana u vrtić su doveli roditelji s maskama na licu.

Ako je najmanjima i čudno zašto su sve mame i tate pod maskama, baš ih briga.

Viničani će maske nositi i na otvorenom, piše na Oglasnoj ploči u središtu mjesta, sve dok ne dođe do smirivanja epidemiološke situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:32