ISTRAŽIVANJE

Rekreaciju baš i ne volimo, draže nam je ljenčariti pred TV-om

ZAGREB - Gotovo svi oni koji rade željno očekuju vikend kako bi mogli negdje otići ili se barem zabaviti.

U online istraživanju koje je proveo GfK sudjelovao je 3071 ispitanik, a željelo se doznati koliko putujemo za vikend, s kim putujemo i gdje, koliko novca za to možemo odvojiti, ali i što se smatra idealnim provođenjem vikenda.

Odgovorilo je više žena nego muškaraca, a najviše ispitanika imalo je između 23 i 34 godine - njih 47 posto. Otkrilo se tako da ljudi jednodnevni izlet izvan mjesta stanovanja koriste u prosjeku oko 10 puta u godini. Na takav vikend više idu građani Dalmacije, Istre i Kvarnera, a najmanje oni iz Slavonije.

Vikend daleko od kuće

Vikend koji uključuje jedno noćenje koristi se u prosjeku oko šest puta u godini. Za takvo putovanje 55 posto sudionika može izdvojiti između 200 i 600 kuna, a samo njih 26 posto može izdvojiti više od 600 kuna.

S obitelji i djecom vikend provodi 41 posto ljudi, s partnerom njih 35 posto, s prijateljima 23 posto, a potpuno sami tek jedan posto ispitanih. Zanimljivo je i kako “internet” Hrvati provode svoje vikende.

Odlazak u prirodu

Ispitanici su mogli zaokružiti tri odgovora, ali je kao najpopularniji isplivao onaj “ne radeći ništa posebno uz TV, računalo, novine ili knjigu” koji prakticira čak 42 posto ispitanih.

Sa 41 posto bio je odgovor da vole otići u prirodu, a na trećem mjestu sa 29 posto omiljena je aktivnost ispijanje kave i druženje s prijateljima. Čak 19 posto ispitanih vikendom obavlja kućanske poslove, 25 posto druži se s prijateljima dok se sportom ili rekreacijom bavi samo 11 posto.

Čak 75 posto ispitanih ljetovat će na Jadranu

Većina sudionika (57 posto) online ankete odgovorila je kako će godišnji odmor provesti u Hrvatskoj, ali izvan mjesta stanovanja i to najvjerojatnije na moru (75 posto). Postotak sudionika iz Dalmacije i Istre koji namjeravaju provesti godišnji odmor izvan mjesta stanovanja je znatno niži - 46 posto Istra i 36 posto Dalmacija. Tek sedam posto sudionika namjerava godišnji odmor provesti izvan Hrvatske, a toliko ih neće imati godišnji odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:07