ODBIJENI AMANDMANI

Reiner u Saboru: ‘Poštovane kolegice i jedan kolega, nema nas baš puno na sjednici...‘

Među odbijenima je bio i SDP-ov amandman da se izradi strateški dokument o postupanju u krizi na nacionalnoj razini
Željko Reiner u praznoj Sabornici
 Damjan Tadic/Cropix

Uz mali broj nazočnih zastupnika, Vladini predstavnici u petak su u Hrvatskom saboru odbili sve amandmane koje je oporba podnijela na ranije raspravljene zakonske prijedloge.

Da je u Sabornici malo zastupnika primijetio je i predsjedavajući Željko Reiner.

"Poštovane kolegice i jedan kolega, nema nas baš puno", konstatirao je Reiner na početku zasjedanja na kojemu su Vladini predstavnici odbili sve amandmane koje je oporba podnijela na predložene izmjene zakona o poljoprivredi, o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, o veterinarstvu.

Među odbijenima je bio i SDP-ov amandman da se, s obzirom na epidemiju koronavirusa i izazove koje je donijela u opskrbi hranom, izradi novi strateški dokument koji bi definirao postupanje u kriznim situacijama na nacionalnoj razini.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak objasnio je da u ovom trenutku to nije moguće učiniti u predmetnom zakonu dok se ne znaju smjernice europskog kriznog plana za prehrambenu sigurnost, čija je izrada počela koncem 2020. godine.

Majdak je odbio i sve SDP-ove amandmane na predložene izmjene Zakona o uzgoju domaćih životinja, kojim se žele definirati uvjeti uzgoja i zaštite izvorne sive pčele te omogućiti da Registar uzgajivača pčelinjih matica umjesto Ministarstva vodi priznato uzgojno udruženje.

Neprihvatljivo je da Ministarstvo prepušta dio poslova Hrvatskom pčelarskom savezu, rekla je Marina Grman Kizivat (SDP), tumačeći da prijašnje javne ustanove koje su sada u Ministarstvu, Hrvatska poljoprivredna agencija i savjetodavna služba, mogu voditi katastar.

Prenošenje zadataka na druge donijet će nove troškove za pčelare, a Ministarstvo ima preko tisuću zaposlenih i može taj posao obavljati po službenoj dužnosti, kazala je zastupnica.

Majdak nije prihvatio ni SDP-ove amandmane na izmjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, konkretno da se uz prehrambene i poljoprivredne proizvode u zakonu navede i osjetljive proizvode ribarstva koji se ne odnose samo na svježu ribu.

Predviđeno je pravilnikom detaljno popisati osjetljive proizvode, uključujući i morske organizme, kazao je Majdak, no Grman Kizivat ustrajava da bi to ipak trebalo staviti u zakon.

Iako je Vladin predstavnik odbio amandmane, Sabor ih, u teoriji, može prihvatiti na glasovanju koje počinje u podne, a nakon kojega će zastupnici otići na odmor u tjednu prije lokalnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:04