‘ODRAZ PREDANOSTI‘

Reakcija iz Ministarstva pravosuđa: Objasnili što je Turudić mislio u izjavi o EU tužiteljima

‘Turudićeva promišljanja bila su načelne prirode te ne dovode u pitanje daljnji rad EPPO-a‘ zaključili su u Ministarstvu

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je sudac Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik, izjavio kako nije siguran da je Hrvatska trebala osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), ne prestaju reakcije. Oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa i uprave.

- Vlada Republike Hrvatske od samih početaka uspostave Ureda europskog javnog tužitelja(EPPO) podržala je osnivanje neovisnoga tijela za progon kaznenih djela na štetu Europske unije, istaknuli su iz Ministarstva pravosuđa i uprave, piše Dnevnik.hr.

Hrvatska je, podsjećaju, bila među prvih (18) članica koje su podržale osnivanje EPPO-a te pristupile postupku pojačanje suradnje još u travnju 2017. godine, prije samog usvajanja Uredbe o EPPO-u i početka rada Ureda.

- Politička odluka Vlade da se pridruži osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja i formira Odjel delegiranih europskih tužitelja pri USKOK-u odraz je predanosti u suzbijanju korupcije i svih oblika kaznenih djela počinjenih na štetu financijskih interesa Europske unije, a time i Hrvatske kao članice‘ - navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa i uprave.

- Promišljanja novoizabranog glavnog državnog odvjetnika koja je izrekao prigodom današnjeg nastupa na N1 bila su načelne prirode te ne dovode u pitanje daljnji rad EPPO-a - zaključili su u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:35