MEDIJSKI MOGUL PRIVEO KRAJU TREĆI BRAK

Razvod Murdochovih: Koliko će stari Rupert platiti razlaz s Wendi

Jedan od medijski najzanimljivijih brakova na svijetu bilježi svoje posljednje dane nakon što je Rupert Murdoch u četvrtak podnio zahtjev za razvod od svoje supruge Wendi Murdoch. 82-godišnji medijski tajkun sa svojom je bivšom kineskom djelatnicom proveo 14 godina. Osobe iz krugova bliskim Murdochu tvrde da je par već neko vrijeme živio odvojenim životima, ne dijeleći bračni krevet niti interese. Dok je 44-godišnja Wendi sve češće sama viđana na zabavama u društvu pripadnika elitnih krugova New Yorka, bilo u ulozi domaćice ili gošće, Murdoch se posljednjih godina uglavnom bavio svojim medijskim imperijem, najprije spašavajući ga od skandala hakiranja, potom odijelivši News Corporation u dvije posebne jedinice - novinski biznis i profitabilniji televizijski.

Spasila ga od napadača

Upravo u najosjetljivijoj fazi afere hakiranja, nezakonite metode kojom su se služili Murdochovi djelatnici kako bi se domogli novinskih ekskluziva, Wendi je prvi put zadobila simpatije javnosti. Na ispitivanju ispred parlamentarnih zastupnika u Londonu, Wendi je pred licem svijeta pokazala svoju lojalnost suprugu, u spremnom fizičkom obračunu obranivši ga od napada prosvjednika koji ga je gađao pitom. Snimka neočekivanog događaja danima je bila hit na YouTubeu.

S obzirom na Murdochovo bogatstvo - ove godine procijenjeno na 11,2 milijarde dolara, što ga stavlja na 33. mjesto Forbesove liste američkih milijardera - očekivano se postavlja pitanje hoće li se raditi o jednom od najskupljih razvoda na svijetu. Naime, razvod od druge supruge Anne Marie Torv Murdoch Mann, s kojom je proveo 32 godine, bio je jedan od najskupljih u povijesti - Murdocha je stajao 1,7 milijardi dolara (usporedbe radi, razvod Slavice od Bernija Ecclestonea stajao je 1,2 milijarde dolara).

Predbračni ugovor

No, upućeni izvori tvrde da je poučen tim iskustvom Murdoch, koji se sa 38 godina mlađom Wendi vjenčao samo 17 dana nakon razvoda od Anne, postavio vrlo strog predbračni ugovor. Od tada, njegov je sadržaj navodno dopunjen dva puta, stoga se o bogatstvu koje će morati podijeliti s Wendi, u ovome trenutku može samo nagađati. No, pretpostavlja se da Wendi nema udjele koji bi joj dali moć donošenja odluke u kompaniji, što objašnjava činjenicu da, po objavi, vijest o razvodu njena osnivača i 40-postotnog dioničara Ruperta Murdocha, nije imala utjecaj na cijenu dionica News Corporationa, medijskog diva u čijem su vlasništvu neki od najvažnijih novinskih naslova, televizijskih programa, izdavača i produkcijskih kuća u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

Podijeljeno skrbništvo

U zahtjevu za razvod navedeno je da je “veza između supruga i supruge slomljena, bez mogućnosti oporavka”. Par je zatražio da skrbništvo nad njihove dvije kćeri, 11-godišnjom Grace i devetogodišnjom Chloe, bude podijeljeno. Vjeruje se da je razvod pokrenut po želji Ruperta Murdocha. Ostali detalji o razvodu, za koji je zahtjev podnesen krajem ovoga tjedna u New Yorku gdje je par živio u penthouseu vrijednom 44 milijuna dolara, nisu poznati.

Rupert Murdoch otac je šestero djece - Prudence iz braka s prvom suprugom, Elisabeth, Lachlanda i Jamesa iz braka s Annom te Chloe i Grace s Wendi. Njegova djeca bila su razlog čestih razmirica s Wendi, posebno nakon što je u jednom televizijskom intervjuu Murdoch objavio da njihove kćeri neće imati nikakva prava u njegovoj kompaniji News Corporation, za razliku od Elisabeth, Lachlanda i Jamesa. Wendi, koja je za tu odluku prvi put čula na televiziji, tada mu je navodno prijetila razvodom, stoga je dio ugovora o nasljedstvu promijenjen - procjenjuje se da djevojčice imaju udjele u tvrtki čija vrijednost danas iznosi oko 270 milijuna dolara.

Brinula za zdravlje

Rupert i Wendi godinama su često viđani u društvenim krugovima New Yorka gdje su provodili vrijeme kada ne bi bili u jednoj od njegovih nekretnina u Los Angelesu, Londonu, Australiji, Kaliforniji i okolici New Yorka. Iako je od samih početaka bio prikazivan kao “brak iz računa”, u posljednje vrijeme mnogi su davali pozitivne komentare na vidljiv utjecaj koji je Wendi imala na svog vremešnog supruga.

Ranije modno neosviješteni Rupert, sve je češće viđan u odijelima s potpisom, a Wendi se brinula i o njegovom zdravlju i ishrani. Par je dijelio i interes za biznis; upravo preko Wendi Rupert Murdoch je upoznao pripadnike medijskog seta budućnosti kao što je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg. Wendi je i sama bila uključena u filmski i internetski biznis kompanije, kao i u poslovne aktivnosti kojima se tvrtka bavila u njenoj rodnoj Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:27