NAJEZDA KRVOPIJA

Razvila se nova generacija komaraca, jajašca mogu preživjeti i 10 godina suše: ‘Moramo što brže reagirati!

Sada je cilj uvesti i dronove za nepristupačne močvarne dijelove
 Ivan Perić/Cropix

Pred stanovnicima Osijeka i okolice nova je, svi se nadaju i posljednja ovogodišnja najezda komaraca. Visoki vodostaj Drave, koja je prije nekoliko dana doživjela vrh vodenog vala, doveo je do njezina izlijevanja u šumska i močvarna područja, a time i do razvoja nove generacije komaraca, čija jajašca u gnijezdima na suhome mogu preživjeti i do 10 godina suše.

Voda se posljednjih dana izlila na tisuće hektara šumskog i močvarnog područja kod Osijeka, a stručnjaci NZJZ-a Osječko-baranjske županije koji provode monitoring komaraca već su početkom ovog tjedna krenuli s uzimanjem uzoraka i dali su prve preporuke Gradu Osijeku za postupke tretiranja.

- Znali smo da nas ovo čeka, ali mislim da smo se dobro pripremili za ovaj veliki izazov. Od NZJZ-a smo dobili četiri preporuke pa smo počeli larvicidno tretiranje na području Halaševa, Sarvaša, Josipovca, Višnjevca, Podravlja i Vinogradske ulice u Osijeku. Čekamo nalaze iz susjednih općina, pa ćemo i tamo krenuti s larvicidnim tretiranjem - kazao nam je Dragan Vulin, dogradonačelnik Osijeka. Dodao je kako se larvicidno tretiranje obavlja s dozvoljenim biološkim sredstvima za koje su dobili dozvolu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za tretiranje i zaštićenih područja Parka prirode Kopački rit.

- Izazov je što sve te površine moramo tretirati u roku od tri-četiri dana. Toliko vremena imamo jer su ličinke tada u 3. i 4. stadiju razvoja - kazao je Vulin. Ponovio je kako je cilj najveći dio posla obaviti tretiranjem larvi i spriječiti njihov razvoj u odrasle komarce.

- Idealno bi bilo sve riješiti larvicidno, ali to je nemoguće, no bitno je što više posla tako napraviti. Inače, ove godine smo prvi put larvicidno tretirali i iz aviona, a uobičajeno se to radi čamcima i amfibijama. Sada nam je cilj u taj posao uvesti i dronove za nepristupačne močvarne dijelove.

No, svjesni smo da se problem time neće potpuno riješiti, pa se već sada počinjemo pripremati za adulticidni tretman iz zraka sljedećeg tjedna u šumskim područjima. Tek tada, ovisno o rezultatima ovih tretiranja, pribjeći ćemo tretiranju sa zemlje i iz zraka u naseljenim dijelovima Osijeka i okolice - rekao je dogradonačelnik Osijeka, izrazivši nadu da je ovo zadnji val najezde.

- Mislim da smo se ove godine dobro s njima borili, možda i najbolje ikada, pa vjerujem da će tako biti i sada, a sve nas raduje što se bliži kraj sezone komaraca. Nadam se da je ovo posljednji ovogodišnji val - poručio je Vulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:15