Razvijanjem donorske mreže spašava se sve više života

ZAGREB - Premda se liječenje zloćudnih bolesti uz pomoć koštane srži primjenjuje u Hrvatskoj još od 1983. godine, prvi registar dobrovoljnih davatelja pokrenut je tek prije dvije godine, i to zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina utemeljenoj nakon smrti od leukemije te Vjesnikove novinarke.



Krv na analizu



Naime, leukemije, limfomi i neke druge zloćudne bolesti, ali i aplastične anemije mogu se uspješno liječiti koštanom srži nesrodnog davatelja ako postoji podudarnost tkiva. Šanse su veće da se nađe primjereni donora ako registar okuplja veći broj darovatelja pa se zato i rade akcije koje povremeno podsjete građane da se prijave kao potencijalni donori.



Što se liječi donacijom koštane srži



-akutne leukemije

-aplastične anemije

- limfomi

- Hodgkin limfomi

- multipli mijelom



Hrvatski registar dobrovoljnih davatelja koštane srži



-32.821 donora

-12.575     tipiziranih uzoraka

-svaka tipizacija stoji oko 2000 kuna

-prva hrvatska donacija  bila je u srpnju
Dovoljno je da onaj tko želi biti donor da krvi za analizu i upiše se u registar. Slijedi tipizacija tkiva iz krvi donora da bi se utvrdila podudarnost HLA antigena (Human Leukoyte antigen) jer je on najodgovorniji za uspjeh transplantacije i prihvaćanje tkiva. Liječnici napominju da krvna grupa kod transplantacije koštane srži nije presudna. Drugim riječima, donor i primatelj mogu imati različite krvne grupe.



Primatelj se priprema za operaciju tako da nekoliko dana prima visoke doze kemoterapije i zračenja, a darovatelj dolazi u bolnicu na sam dan operacije. Uzima mu se najviše 20 mililitara koštane srži i to tijekom sat i pol, malo po malo, jer se na taj način dobiva više matičnih stanica, a manje periferne krvi. Darovatelj je tijekom zahvata u općoj ili epiduralnoj anesteziji, a iz bolnice izlazi već idući dan bez ikakvih posljedica po zdravlje.



Razvijanje donorske mreže



Bolji rezultati postižu se liječenjem matičnim stanicama iz krvi pupkovine. U Hrvatskoj je nakon Registra davatelje osnovana i banka krvi iz pupkovine. Njihova je osobita vrijednost u tome što su one nezrele pa se mogu primijeniti i kod bolesnika s kojima ne postoji imunološka podudarnost. Međutim, mana ove metode je premala količina matičnih stanica koja se dobiva iz pupkovine.



U svakom slučaju i registri dobrovoljnih davatelja i javne banke krvi iz pupkovine imaju sve veći značaj u liječenju teških bolesnika pa je zato i razvijanje donorske mreže vrlo važan segment u liječenju raznih bolesti krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 05:51