KRALJEVSKI ŽIVOT

Razmišljate o kupnji dvorca? U Hrvatskoj je sada i to moguće, tri su u ponudi, ovo su cijene!

U oglasu stoji kako je dvorac tlocrtne površine 1.254 kvadratna metra, dok je cjelokupno zemljište površine 50.570 kvadratna metra

Mali Tabor

 /Nekretnine Croatia

Opće je poznato da se na oglasnicima može kupiti sve od igle do lokomotive, no rijetko se tko uputi na Njuškalo kako bi kupio dvorac. Osim onog na napuhavanje, moguće je kupiti i pravi pravcati dvorac.

image
Nekretnine Croatia/

Mali Tabor kod Huma na Sutli oglašen je na Njuškalu za 570.000 eura, a pregledom stranica agencije Nekretnine Croatia koja je postavila oglas, otkrili smo kako u ponudi imaju ukupno tri dvorca i svi se nalaze u Hrvatskom Zagorju. Mali Tabor najjeftiniji je u ponudi, dok se dvorac u Zaboku prodaje za vrtoglavih dva milijuna eura.

Smješten tri kilometra zapadno od Huma na Sutli u blizini hrvatsko-slovenske granice, Mali Tabor čak ima i svoju stranicu na Wikipediji. Ondje se navodi kako se radi o spomeniku koji nosi obilježja renesansnoga kaštela i ranobaroknog dvorca. Izgrađen je oko 1490. godine te je u njemu ban Ivaniš Korvin smjestio upravno sjedište vrbovečkoga ili velikotaborskog vlastelinstva.

image
Nekretnine Croatia/

U povijesnim se dokumentima spominje kao Kys Thabor, a bio je u posjedu Ivaniša Korvina (1490. – 1504.), Jurja Brandenburškog (1509. – 1524.) koji ga prodaje obitelji Ratkaj. U njihovu je vlasništvu sve do 1793. kada ga nasljeđuje njihov nećak, barun Josip Wintershoffen. Kasnijim ženidbenim vezama Mali Tabor dolazi u vlasništvo obitelji Jelačić, a zatim baruna Kavanagha, čiji su potomci držali dvorac do kraja Drugog svjetskog rata.

image
/Nekretnine Croatia

U oglasu stoji kako je dvorac tlocrtne površine 1.254 kvadratna metra, dok je cjelokupno zemljište površine 50.570 kvadratna metra.

image
/Nekretnine Croatia

- Tijekom vladavine obitelji Ratkaj krajem 17. stoljeća renesansni kaštel bio je pregrađen u dvokrilni dvorac s unutrašnjim dvorištem i četiri cilindrične kule, od kojeg je preostao zapadni i sjeverni obrambeni zid. U 19. stoljeću nadograđen je u jednokatni barokni dvorac, tada je srušen sjeverni obrambeni zid kaštela, a prostor između gospodarske zgrade i aneksa istočnoga krila dvorca dobiva novi ulazni portal, piše u oglasu.

image
/Nekretnine Croatia

Nadalje stoji kako je značaj dvorca i kaštela taj što predstavlja spomenik koji nosi obilježja renesansnoga kaštela i ranobaroknog dvorca,te spada u rijetke primjere srednjovjekovne profane arhitekture na prostorima kontinentalne Hrvatske.

image
/Nekretnine Croatia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:13