1. Miro, iako će mnogima ovo zazvučati kao prvoaprilska šala, ti si upravo zbog jedne takve objavljene prije šest godina na portalu Zagorje.com odlučio posaditi masline u Zagorju. Zašto?
- Kao poljoprivredniku kojega zanimaju novi izazovi i za Zagorje netipični nasadi, poput lješnjaka i sibirske borovnice, uvijek mi je bila želja posaditi i masline. Nakon što je izašla ta šala, u restoran Kozjak, u kojem radim, dolazili su ljudi i raspitivali se gdje je ta plantaža zagorskih maslina pa sam pomislio zašto šalu ne pretvoriti u stvarnost i posaditi masline, pa neka ih konačno i vide.
2. Ta je šala bila urnebesno uvjerljiva. Islanđanka Unnur Horvatec u zagorsko je selo donijela sadnice gotovo izumrle sorte islandske masline koja je u Zagorju nakon sadnje dala ulje skuplje od dalmatinskog i istarskog i prodaje se po 50 eura za litru. Skoro da si i ti nasjeo na tu priču?
- Da, nakon odluke da idemo u sadnju potražio sam i ja tu sortu islandske masline, ali ona ne postoji. Toliko je ta priča bila uvjerljiva da su naveli i sortu islandske masline (lat. Olea Islandiacus). Svaka im čast.
3. I što si onda napravio?
- Proučio literaturu i odlučio se za tri sorte koje su pogodne za uzgoj na malo nižim temperaturama - oblicu, casavilu i casafelice. Dobro smo se raspitali kod stručnjaka jer sam i prije sadio masline koje su se smrzavale na niskim temperaturama.
4. Eto, mraz odnio Mrazu masline u Zagorju. Kako si ih sada zaštitio?
- Najvažnije je pomoći kako bi prebrodile ovu prvu zimu. Već sam stavio slamu oko njih kako bi se zaštitio korijen, a posebni tekstili, koji podižu temperaturu, stavljaju se preko krošnje. To bi trebalo biti dovoljno da se ne smrznu, ali i da biljka ima dovoljno zraka.
5. Srećom, zima je bila blaga, ali proljeće zna iznenaditi niskim temperaturama. Je li bilo teško zaštititi ih?
- Zasad je cijeli projekt u eksperimentalnog fazi. Posadili smo 30 sadnica čija zaštita ne iziskuje prevelike troškove. Nadamo se da će sve proći u redu. Na jesen ćemo posaditi još 80 novih maslina.
6. Je li bilo podsmijeha u Zagorju kada si krenuo u sadnju? I onoj šali s gospođom Unnur nitko joj nije vjerovao, a kada su vidjeli rezultate, Zagorci su navalili u sadnju maslina.
- Naravno, i danas neki zbijaju šale oko mog pokušaja, ali one mi ne smetaju i ja ću biti uporan.
Ako i ne bude maslinova ulja za prodaju, bit ću zadovoljan jer volim more i razmišljao sam kako bih na svom imanju u Kozjaku napravio neki dalmatinski kutak s maslinama, kamenom kućicom i suhozidom za svoj osobni gušt.
7. Vidim da imaš i potporu prijatelja koji kažu da moraš biti malo lud da bi uspio. Koliko je u tome istine?
- Nije stvar u ludosti, nego u nastojanju da se kod nas promijeni ta paradigma kako se u Zagorju može živjeti samo od sadnje kukuruza i pšenice, pokoje kravice, kleti i vinograda. Podrška iskrenih prijatelja puno mi znači.
8. Koliko si zadovoljan uzgojem lješnjaka i sibirske borovnice na svom OPG-u?
- Od početka proizvodnje odlučio sam se na ekološki uzgoj jer je moj moto neka bude i manji prinos, ali neka bude zdrav.
Koliko bude, dobro bude. Ne bih se nikada upustio u proizvodnju nečega što ne bih dao svojoj obitelji da konzumira. Potražnja je velika, sve prodamo na kućnom pragu.
9. Moram ti čestitati jer si na najrelevantnijem državnom ocjenjivanju rakija i likera Gospodarskog lista osvojio zlato za svoj liker od sibirske borovnice. Otkud ideja?
- Liker sam napravio po svojoj originalnoj recepturi uz uvažavanje zagorske tradicije. Nastao je kao nusprodukt sibirske borovnice nakon što se prva klasa plodova vrlo brzo proda u svježem obliku i ima odličnu cijenu. Ostatak ide u džemove, a liker je sada u eksperimentalnoj fazi proizvodnje dok ne dovršimo projekt ulaganja u destileriju na OPG-u.
10. Zagorski liker od sibirske borovnice, pa maslinovo ulje od islandske masline, što je sljedeće?
- Pa, ova već spomenuta dalmatinska konoba sa zagorskim vinima i puricom s mlincima, usred "islandsko-talijanskog" maslinika, opasana suhozidom od zagorskog kamena.
A da ja vas nešto pitam...
MRAZ: Mogu li računati na vas kao budućeg potrošača i degustatora našeg zagorskog maslinova ulja?
ŠIMIĆ: Svakako. Kakvih sam se sve ekstra djevičanskih ulja iz naših trgovačkih centara nakupovao, spreman sam sudjelovati u razdjevičenju vašeg proizvoda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....