MIRO MRAZ

Razgovarali smo s vlasnikom plantaže maslina u Zagorju: Prvoaprilska šala već raste na zagorskim bregima

Miro Mraz je vlasnik OPG-a iz Kozjaka Začretskog kod Svetog Križa i odgovara na 10 pitanja našeg novinara Zlatka Šimića

Miro Mraz

 Privatna arhiva

1. Miro, iako će mnogima ovo zazvučati kao prvoaprilska šala, ti si upravo zbog jedne takve objavljene prije šest godina na portalu Zagorje.com odlučio posaditi masline u Zagorju. Zašto?

- Kao poljoprivredniku kojega zanimaju novi izazovi i za Zagorje netipični nasadi, poput lješnjaka i sibirske borovnice, uvijek mi je bila želja posaditi i masline. Nakon što je izašla ta šala, u restoran Kozjak, u kojem radim, dolazili su ljudi i raspitivali se gdje je ta plantaža zagorskih maslina pa sam pomislio zašto šalu ne pretvoriti u stvarnost i posaditi masline, pa neka ih konačno i vide.

2. Ta je šala bila urnebesno uvjerljiva. Islanđanka Unnur Horvatec u zagorsko je selo donijela sadnice gotovo izumrle sorte islandske masline koja je u Zagorju nakon sadnje dala ulje skuplje od dalmatinskog i istarskog i prodaje se po 50 eura za litru. Skoro da si i ti nasjeo na tu priču?

- Da, nakon odluke da idemo u sadnju potražio sam i ja tu sortu islandske masline, ali ona ne postoji. Toliko je ta priča bila uvjerljiva da su naveli i sortu islandske masline (lat. Olea Islandiacus). Svaka im čast.

3. I što si onda napravio?

- Proučio literaturu i odlučio se za tri sorte koje su pogodne za uzgoj na malo nižim temperaturama - oblicu, casavilu i casafelice. Dobro smo se raspitali kod stručnjaka jer sam i prije sadio masline koje su se smrzavale na niskim temperaturama.

4. Eto, mraz odnio Mrazu masline u Zagorju. Kako si ih sada zaštitio?

- Najvažnije je pomoći kako bi prebrodile ovu prvu zimu. Već sam stavio slamu oko njih kako bi se zaštitio korijen, a posebni tekstili, koji podižu temperaturu, stavljaju se preko krošnje. To bi trebalo biti dovoljno da se ne smrznu, ali i da biljka ima dovoljno zraka.

5. Srećom, zima je bila blaga, ali proljeće zna iznenaditi niskim temperaturama. Je li bilo teško zaštititi ih?

- Zasad je cijeli projekt u eksperimentalnog fazi. Posadili smo 30 sadnica čija zaštita ne iziskuje prevelike troškove. Nadamo se da će sve proći u redu. Na jesen ćemo posaditi još 80 novih maslina.

6. Je li bilo podsmijeha u Zagorju kada si krenuo u sadnju? I onoj šali s gospođom Unnur nitko joj nije vjerovao, a kada su vidjeli rezultate, Zagorci su navalili u sadnju maslina.

- Naravno, i danas neki zbijaju šale oko mog pokušaja, ali one mi ne smetaju i ja ću biti uporan.

Ako i ne bude maslinova ulja za prodaju, bit ću zadovoljan jer volim more i razmišljao sam kako bih na svom imanju u Kozjaku napravio neki dalmatinski kutak s maslinama, kamenom kućicom i suhozidom za svoj osobni gušt.

7. Vidim da imaš i potporu prijatelja koji kažu da moraš biti malo lud da bi uspio. Koliko je u tome istine?

- Nije stvar u ludosti, nego u nastojanju da se kod nas promijeni ta paradigma kako se u Zagorju može živjeti samo od sadnje kukuruza i pšenice, pokoje kravice, kleti i vinograda. Podrška iskrenih prijatelja puno mi znači.

8. Koliko si zadovoljan uzgojem lješnjaka i sibirske borovnice na svom OPG-u?

- Od početka proizvodnje odlučio sam se na ekološki uzgoj jer je moj moto neka bude i manji prinos, ali neka bude zdrav.

Koliko bude, dobro bude. Ne bih se nikada upustio u proizvodnju nečega što ne bih dao svojoj obitelji da konzumira. Potražnja je velika, sve prodamo na kućnom pragu.

9. Moram ti čestitati jer si na najrelevantnijem državnom ocjenjivanju rakija i likera Gospodarskog lista osvojio zlato za svoj liker od sibirske borovnice. Otkud ideja?

- Liker sam napravio po svojoj originalnoj recepturi uz uvažavanje zagorske tradicije. Nastao je kao nusprodukt sibirske borovnice nakon što se prva klasa plodova vrlo brzo proda u svježem obliku i ima odličnu cijenu. Ostatak ide u džemove, a liker je sada u eksperimentalnoj fazi proizvodnje dok ne dovršimo projekt ulaganja u destileriju na OPG-u.

10. Zagorski liker od sibirske borovnice, pa maslinovo ulje od islandske masline, što je sljedeće?

- Pa, ova već spomenuta dalmatinska konoba sa zagorskim vinima i puricom s mlincima, usred "islandsko-talijanskog" maslinika, opasana suhozidom od zagorskog kamena.

A da ja vas nešto pitam...

MRAZ: Mogu li računati na vas kao budućeg potrošača i degustatora našeg zagorskog maslinova ulja?

ŠIMIĆ: Svakako. Kakvih sam se sve ekstra djevičanskih ulja iz naših trgovačkih centara nakupovao, spreman sam sudjelovati u razdjevičenju vašeg proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:34