‘Samodopadne narikače‘

Razgovarali smo s političarkama koje je izvrijeđao Milanović: Tih agresivnih ispada se ne bojimo

Milanović je nazvao zastupnice Orešković i Puljak "samodopadnim narikačama", te je ustvrdio da se ponašaju kao "obični mali ometači"
Dalija Orešković i Marijana Puljak
 Damjan Tadic/Cropix

"Uh, jučer sam tim samodopadnim narikačama propustio reći što ih stvarno ide", “Dalija Orešković došla je na čelo Povjerenstva o sukobu interesa u 36. godini kao potpuno nepoznata i drugorazredna odvjetnica.

Oslanjala se na infrastrukturu svog tadašnjeg supruga koji je relativno ozbiljan odvjetnik", "Ljudi koji bez ikakvog životnog iskustva žele biti predsjednici Republike su za promatranje", "Gospođa Puljak radila je u banci. Informatičar.

Gdje je po algoritmima koji su dolazili iz Centra za ljudska prava i prava štediša u Parizu smišljala zamke za štediše, za ljude koji imaju kredite u francima", "Onaj tko se bavi pločama u zreloj dobi je tabula rasa" - dio je kritika, ali i uvreda koje je predsjednik RH Zoran Milanović u srijedu uputio saborskim zastupnicama Daliji Orešković i Marijani Puljak, koje su dan prije na pročelje zgrade u kojoj je Kovačevićev klub naslonile ploču s natpisom "Ured predsjednika Republike Hrvatske".

Nesposobni političari

U razgovoru za Jutarnji na, kako kaže, ispade predsjednika osvrnula se zastupnica stranke Pametno.

- Nikad nećemo napadati predsjednika Republike na osobnom nivou, nećemo se spuštati na tu razinu i ići ad hominem. Komentirat ćemo njegovu funkciju, kritizirati instituciju predsjednika i ulogu koju ona mora obavljati u ovom društvu. Ja sam IT stručnjakinja sa 25 godina iskustva u realnom sektoru i ponosna sam na svoju karijeru. Nije me zaposlio tata preko veze.

Politikom sam se počela baviti iz čiste muke jer stari političari nisu 20 godina bili u stanju sagraditi školu u našem kvartu - kaže Puljak. A hoće li protiv Milanovića podignuti tužbu za kazneno djelo klevete ili uvrede?

- Ne. Predsjednik svojim nasilnim rječnikom govori sam o sebi i zadovoljštinu ćemo tražiti na način da ćemo nastaviti dalje biti uporne u razotkrivanju svih nepravilnosti u radu svih institucija ove države i predlaganju rješenja za ključne probleme ovog društva - kaže. Tužbu ne misli podignuti ni Dalija Orešković.

- Ušla sam u Sabor s ciljem da ukazujem na anomalije u sustavu, da svoje znanje i iskustvo koristim u unapređivanju sustava borbe protiv korupcije, jačanje institucija i popravljanje zakona. A ovog nekontroliranog toka Zorana Milanovića, verbalnih napada i ispada bijesa, koliko god agresivni i neprimjereni bili, niti se bojim, niti na to mislim gubiti vrijeme - kaže.

Nepoštivanje

Osvrnula se i na neke od Milanovićevih izjava, poput one u kojoj tvrdi da je ona bila "drugorazredna odvjetnica koja se oslanjala na infrastrukturu svog tadašnjeg supruga".

- Što se tiče te opaske, ja sam već bila odvjetnica zaposlena u odvjetničkom uredu u trenutku kad je moj bivši suprug tamo došao raditi kao vježbenik. Od njega sam starija pet godina. Ne znam kako stvari stoje u Milanovićevom domu, ali ja u svom zasigurno nisam bila drugotna. Niti u suprugovoj sjeni - kaže Orešković.

Saborska zastupnica Rada Borić poručila je u srijedu da Klub zeleno-lijevog bloka "osuđuje predstavnike izvršne vlasti, uključujući i predsjednika RH koji se s krajnjim nepoštovanjem odnose prema saborskim zastupnicima"

- Osuđujemo napad predsjednika RH na zastupnice Puljak i Orešković obezvrijeđujući njihov profesionalni rad prije ulaska u politiku. Vrijeđao ih je na način da ih je nazvao “samodopadnim narikačama”, “običnim malim ometačima”, dječurlijom i nezrelim osobama. Često u javnom prostoru nailazimo na ponižavanje zastupnica i stereotipiziranje njihovih uloga, što je za svaku osudu - poručuje Rada Borić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 21:42