PROJEKT U KERESTINCU

Razgovarali smo s jednim od autora kampusa Rimac: Cilj nam je bio pomiriti ljude i tehnologiju na jednom mjestu

Vanjski prostori uključuju prostore za boravak zaposlenika u prirodi i zone s domaćim životinjama, kaže Marko Dabrović
Novi Rimac kampus
 3lhd

Autor kampusa Rimac poznati je hrvatski arhitektonski studio 3LHD. Razgovarali smo u ponedjeljak u povodu objave projekta s jednim od osnivača tog studija, arhitektom Markom Dabrovićem.

3LHD-ov projekt nagrađen je prvom nagradom na međunarodnom pozivnom natječaju za izradu idejnog rješenja.

- Drago nam je što smo partneri tvrtki Rimac Automobili na projektu razvoja ovako kompleksnog kampusa. Izabrani smo jer smo filozofiju i temeljne vrijednosti tvrtke pretočili u arhitektonski koncept.

Riječ je o zahtjevnom kompleksu koji sadrži tvornicu, krajobrazna rješenja, obnovu dvorca, muzej... Kako ste postigli da sve bude skladna cjelina?

- Kampus je smješten u Kerestincu, uklopljen u prirodu i dobro prometno povezan s autocestom i aerodromom. Dva nadzemna, međusobno povezana osnovna volumena, proizvodni pogon i uredska zgrada su organskog oblika i slijede topografiju terena. Prateći sadržaji su skriveni ispod zelenog krova koji se nastavlja na okolni teren čineći granicu između zgrada i okoliša nevidljivom. Kampus je oblikovan tako da nema 'stražnju' stranu.

image
Novi Rimac kampus
3lhd

Što je baš tvorničko u ovom projektu?

- Proizvodni pogon bit će najveći volumen na budućem kampusu - i jedna je od većih građevina u Hrvatskoj, duga 400 metara. Sastoji se od proizvodnog i razvojnog dijela te skladišnog prostora. To je prilagodljiv i fleksibilan prostor koji može pratiti rast kompanije.

Ovaj je kampus, prema najavama, i mjesto na kojem bi zaposlenici trebali boraviti s veseljem.

- Pitali smo se kako stvoriti ugodno mjesto za rad - ne samo idealnu tvornicu za strojeve, nego kako ljude i tehnologiju pomiriti na jednom mjestu.

Sve izgleda malo utopistički, kao iz nekih poznatih SF filmova i serija?

- Cijeli vizionarski pothvat Mate Rimca djeluje jako avangardno za hrvatsku realnost, ali ta se vizija ubrzano pretvara u stvarnost.

Radili ste i projekt kompleksa Infobipa koji je pri kraju realizacije. Jesu li ovakve i slične uredske zajednice danas kao neki zasebni, drukčiji svjetovi i zašto se njihovi vlasnici toliko trude imati podjednako kvalitetna, lijepa i ugodna radna mjesta?

- Ljudi čine razliku - danas je sve više kompanija toga svjesno i žele da su zaposlenici na poslu zadovoljni - samo sretni zaposlenici mogu biti kreativni.

image
Novi Rimac kampus
3lhd

Otkrijte nam neki štos o projektu kampus Rimac koji se ne vidi u videoprezentaciji?

- I tvornica i uredska zgrada napravljene su kao otvoren sustav koji može pratiti dinamičan rast i razvoj tvrtke kao što je Rimac.

Koja je simbolika oblika tvornice Rimac?

- Na projektu Kampusa Rimac bili smo inspirirani oblicima hiper automobila C_Two. U cijelom landscapeu projekta ne postoji oštar kut. Na Kampusu je sve podređeno slobodnom kretanju pješaka u tri dimenzije. Oblik tvornice tj. njezin kompaktni volumen omogućuje fleksibilnost u razvoju, a takvo oblikovanje smanjuje potrošnju energije.

Postoji li pista?

- Prometno rješenje predstavlja važan dio kampusa - interne prometnice čine sustav koji će omogućiti neometanu cirkulaciju svih korisnika na lokaciji. Oblikovno je inspirirano trkaćim stazama i poznatim zavojima.

Ako gledamo oblike izvana, vaši poznati projekti donekle nalikuju, vjerojatno se radi o potpisu ureda?

- Da, tematiku topografije već smo istraživali na projektima Karlovačkog slatkovodnog akvarija, Zelenog paviljona/restorana na kampusu Šumarskog i Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Hotelu LN Garden u Kini.

Ima puno zelenila u projektu Kampusa, unutar zgrada i izvana, ovčice šetkaju okolo...

- Jedan od zahtjeva iz projektnog zadatka bio je da Kampus bude povezan s prirodom i uklopljen u okoliš. Pri projektiranju je posebna pažnja posvećena vizurama iz pojedinih dijelova kampusa. Vanjski prostori uključuju prostore za boravak zaposlenika u prirodi i zone s domaćim životinjama (guske, ovce). Jedan od novih elemenata na lokaciji je tzv. urbana močvara - novo stanište za mnoštvo vrsta koje će potaknuti bioraznolikost na lokaciji. Zeleni krov prizemnog dijela građevine namijenjen je radu zaposlenika na otvorenom. Osim zona za boravak domaćih životinja planirani su i sportsko-rekreativni sadržaji, te igrališta za djecu.

image
Novi Rimac kampus
3lhd

Koliko je zahtjevna gradnja u smislu energetskom i očuvanja okoliša, čini mi se da ima tonu takvih tehničkih detalja, a koristi se i voda iz jezera koje je u sklopu kampusa?

- Energetski sustav kampusa kombinira tehnologiju i prirodne izvore energije. Koriste se održivi izvori energije, sustav toplinskih pumpi. Želja je smanjiti količinu generiranja CO2 na najmanju moguću mjeru i poboljšati karakteristike zgrade kako bi se osigurao ugodan boravak svih korisnika.

Atriji su bitan element oblikovanja, budući da osiguravaju prirodno osvjetljenje i ventilaciju u dubini prostora. Duboke strehe na fasadi uredske zgrade u prostor dovode prirodno svjetlo bez direktne izloženosti suncu. Bilje unutar kampusa pridonosi ekološkim osobitostima prostora, pruža hlad, služi kao sigurnosna barijera za prolaz na krovove i kao zaštita od buke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:35