POTRES KOD SLUNJA

Ravnateljica Seizmološkog zavoda: ‘Ova su područja Hrvatske seizmički posebno aktivna...‘

Za potres koji je jutros pogodio okolicu Slunja rekla je da nije neuobičajen za to područje

Ines Ivančić

 Tonči Plazibat /Cropix

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u srijedu ujutro u 5 sati i 38 minuta jak potres s epicentrom oko 15 km južno od Slunja. Magnituda potresa iznosila je 4.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnjeva EMS ljestvice.

Ines Ivančić, ravnateljica Seizmološkog zavoda, za N1 rekla je kako je Hrvatska seizmički aktivna te navela koja su područja najaktivnija. Za potres koji je jutros pogodio okolicu Slunja rekla je da nije neuobičajen za to područje.

- Kad govorimo o Hrvatskoj, govorimo o seizmički aktivnom području, naročito sjeverozapadne Hrvatske i obalnog područja, Velebit, Dinara prema jugu... Sve je izraženija seizmička aktivnost koja je posljedica tektonskih gibanja, Afrička ploča gura Jadransku na Euroazijsku ploču i to su uzroci potresa kod nas u Hrvatskoj, rekla je Ivančić.

U emisiji Novi dan na N1 televiziji objasnila je da je jutrošnji potres bio prilično jak te da je uslijedio još jedan slabiji potres. Zaključila je kako se sljedeći potres ne može predvidjeti, dosad nema zabilježenih afteršokova iako su mogući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:49