ZAKINUTI

RAVNATELJI BOLNICA O SREZANIM PLAĆAMA MEDICINSKIH SESTARA I LIJEČNIKA 'Broj prekovremenih sati je manji jer bolnice rade sa 60% kapaciteta'

 
Ilustracija
 Željko Puhovski / CROPIX

Jesu li zdravstveni radnici zakinuti u svojim primanjima za ožujak, odnosno je li točna informacija o kojoj se posljednjih dana govori da neke bolnice nisu platile sve odrađene prekovremene sate svojim djelatnicima, već su ih zamijenile slobodnim danima?

- Plaće su nam manje jer nam nisu isplaćeni svi prekovremeni sati, i to baš sada kad najviše radimo - tvrde sindikalisti.

- Plaće smo isplatili prema dostavljenim ‘šihtericama’ šefova klinika i sve što je trebalo biti plaćeno je u plaći - tvrde ravnatelji bolnica, ali ipak dodaju da “ako je bilo grešaka kod pojedinih zaposlenika, one će se ispraviti jer nikoga ne želimo zakidati”.

Slobodni dani

Komentari su to koji su se pojavili nakon isplata plaća za ožujak u zdravstvenom sustavu koje su kod dijela zaposlenih podigle veliku prašinu. Sindikalisti tvrde da su nekima plaće manje od petstotinjak do čak 4000 kuna i uvjereni su da su se njihovi prekovremeni sati pretvorili u slobodne dane, a da ih “nitko ništa nije pitao”. Pritom se pozivaju na naputke ministra Vilija Beroša po kojima za tu “pretvorbu” šefovi moraju imati pristanak zaposlenika.

Pravni koraci

- Radile smo pojačano cijeli prošli mjesec što zbog Covida-19, što zbog potresa u Zagrebu, skrbile se o pacijentima, a onda su nam prekovremeni preinačeni u slobodne dane - kaže Gordana Miškulin, sindikalna povjerenica medicinskih sestara i tehničara u KBC-u Zagreb. Dodaje da će situaciju pokušati riješiti s bolnicom, a ako ne uspiju, pokrenut će “pravne korake” kako bi došli “do svojih kuna”.

Ravnatelji pak tvrde da zbog Covida-19 imaju novu organizaciju rada u bolnicama po sistemu trećina zaposlenih je kod kuće, trećina čeka raspored u druge bolnice, a trećina radi, što znači da se smanjio i opseg posla i broj prekovremenih sati. Svi redom tvrde da se ukupni posao barem prepolovio.

- Imamo 29 šefova koji za svaki mjesec rade izvješće o radu za svakog svog zaposlenika. Njihovi podaci potom se prosljeđuju u COP (Centralni obračun plaća) i to je temelj za isplatu plaća. Je li netko od njih pogriješio i nije dao podatke o moguće ostvarenim prekovremenim satima za pojedine djelatnike, mora se utvrditi. Ako je došlo do propusta, djelatnicima će njihov novac biti isplaćen - kaže prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb. Dodaje da je u KBC-u Zagreb smanjeno korištenje kapaciteta za 40 posto pa je prekovremenog rada bilo 25 posto manje nego ranijih mjeseci.

- U ožujku je 2813 naših zaposlenika (od 5900) ostvarilo pravo i primilo isplatu za prekovremeni rad, što je manje nego inače jer je i obim posla bio manji. Primjerice, u ožujku ove godine u odnosu na isti mjesec prošle bilježimo 46 posto manje prvih i kontrolnih pregleda, a slično je i s ukupnim brojem slučajeva koji su obrađeni u bolnici. Lani u ožujku u samo mjesec dana bilo je 152.324 slučaja, a prošlog mjeseca 87.567, što je pad za 42 posto - objašnjava prof. dr. Ante Ćorušić. Dijagnostika je pala s 50.000 lanjskog ožujka na 29.000 u trećem mjesecu ove godine, a i operacija je 40 posto manje jer se rade samo hitne i onkološke.

Da se mora raščistiti ova situacija u kojoj dio zdravstvenih djelatnika zaista nadljudskim naporima odrađuje ovaj zahtjevni posao s epidemijom Covida-19, tvrdi i dr. Renata Čulinović Čaić, šefica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Dodaje da će se zapravo tek vidjeti što se događalo s plaćama za ožujak.

Prijava grešaka

- Pokušavamo dobiti informacije iz Ministarstva zdravstva da se riješi problem, ali zasad čekamo njihov odgovor. Ako je netko zakinut, sigurno ima pravo na povrat novca - kaže dr. Čulinović Čaić. Teško je reći dok ne dođu upiti zaposlenika odnosno konkretni primjeri mogućeg zakidanja na prekovremenima koliki je mogući obim pogrešaka, a s obzirom na to da su ravnatelji pozvali zaposlenike da “prijave” grešku, situacija bi se uskoro ipak mogla razjasniti.

Ministrove upute: Preporuke za isplatu plaća u pandemiji

- prekovremeni sati ne mogu se pretvarati u slobodne dane bez privole djelatnika

- u slučajevima kad zaposlenik ‘čeka kod kuće da ga se pozove na posao’ ili da ‘ga se rasporedi na rad u drugu ustanovu’ plaća se za vrijeme čekanja isplaćuje kao prosjek posljednja tri mjeseca rada, kao što se to čini za trajanja godišnjeg odmora

- zaraza Covidom-19 zdravstvenih djelatnika tretira se kao profesionalna bolest, što znači da im se isplaćuje puna plaća

- punu plaću primaju i djelatnici u samoizolaciji

- poslodavac mora osigurati prehranu za one koji trenutačno rade u bolnici

- poslodavac radnika mora obavijestiti 15 dana ranije o namjeri ‘da ga pošalje na godišnji’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:01