MINISTAR TRAŽI OČITOVANJE

Ravnatelj osječkog KBC-a o ženi kojoj nisu dobro napravili pobačaj: ‘Nikad se nije javila na kontrolu‘

Nije praksa u osječkom KBC-u da medicinska sestra radi takve zahvate. Rade ih liječnici, rekao je ravnatelj Željko Zubčić

Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek

 Vlado Kos/CROPIX

Ravnateljstvo KBC-a Osijek u petak je priopćilo da su prekid trudnoće kod pacijentice kojoj je, nakon obavljenog pobačaja ponovno potvrđena trudnoća, obavili specijalizant i nadležni specijalist, a ponovni pobačaj nije joj odobren jer se nije pravodobno javila na kontrolni pregled.

Navode kako je 4. ožujka pacijentici učinjen namjerni prekid neželjene trudnoće te kako je u "informiranom pristanku za prekid trudnoće pod komplikacije izričito navedeno da se može dogoditi da trudnoća ne bude uklonjena".

Pacijentica je vlastoručnim potpisom na obrascu suglasnosti potvrdila kako je upoznata s istim te da je razumjela gore navedeno, navode u Ravnateljstvu. Napominju kako su zahvat prekida trudnoće proveli specijalizant i nadležni specijalist, uz prisutnost medicinske sestre instrumentarke, u potpunosti odbacuju navode pacijentice da je zahvat učinila medicinska sestra.

Uvidom u otpusno pismo proizlazi kako je pacijentici naloženo učiniti kontrolni ultrazvučni pregled za 10-14 dana, kod izabranog ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali se, unatoč ovoj uputi, pacijentica javila na pregled u privatnoj ginekološkoj ambulanti tek 31. ožujka ove godine, gdje je utvrđena jednoplodna vitalna trudnoća. Isti dan pregledana je i u osječkom KBC-u gdje je također potvrđena trudnoća, kažu u bolnici.

Na dan kad je pregledana u osječkom KBC-u pacijentica je podnijela zahtjev nadležnom Povjerenstvu za odlučivanje o zahtjevu za privremeno ili trajno sprječavanje neželjenog začeća.

Povjerenstvo je istoga dana odbilo zahtjev jer se radilo o urednoj trudnoći starijoj od 10 tjedana, a pacijentica se nije javila na kontrolni ultrazvučni pregled, kako je i preporučeno, u vremenskom roku u kojem bi imali i prostora učiniti traženi zahvat.

Ravnateljstvo također ističe kako u odluci Povjerenstva postoji uputa o pravnom lijeku, odnosno o pravu na žalbu drugostupanjskoj komisiji KBC-a Zagreb, što pacijentica nije učinila te stoga zaključuje kako su "navodi iz medijskih natpisa u cijelosti neosnovani".

Sporni tekst na službenim stranicama KBC-a

A ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak kako očekuje detaljno izvješće KBC-a Osijek o slučaju prekida trudnoće u toj bolnici.

"Očekujemo njihovo detaljno izvješće, s očitovanjem liječnika koji su sudjelovali u pružanju zdravstvene zaštite te s presjekom medicinske dokumentacije", rekao je Beroš uoči sjednice Vlade. Dodao je i kako mu je ravnatelj bolnice telefonom decidirano tvrdio da je prekid trudnoće vršio liječnik. O drugim okolnostima slučaja iz KBC-a Osijek Beroš nije želio govoriti prije službenog očitovanja.

"Na druge elemente očitovat ću se kad dobijemo njihovo priopćenje, nakon toga odlučit ćemo postoje li elementi za postupanje zdravstvene inspekcije, i to vrlo brzo, neće se dugo čekati", proučio je.

Istaknuo je i kako je apsolutno nedopustivo da se u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi događa nešto što nije sukladno zakonu te istaknuo da po zakonu svaka zdravstvena ustanova mora omogućiti pravo izbora do određenog tjedna trudnoće.

Na pitanje kako je moguće da je na službenim stranicama KBC-a pisalo da je nerođeni život zaštićen ustavom i kaznenim zakonom, Beroš je istaknuo da je sporni tekst u međuvremenu uklonjen sa stranica i da se istražuje tko ga je napisao, odobrio i objavio.

"Neprihvatljivo mi je da se informacije koje nisu sukladne zakonu objavljuju na njihovim mrežnim stranicama. Postoje ravnatelji ustanova koji su odgovorni za funkcioniranje tih ustanova, stoga i u tom smislu očekujem izvješće ravnatelja KBC-a Osijek", istaknuo je Beroš.

Na pitanje ima li kontrolu nad sustavom, Beroš je istaknuo da je odgovornost za funkcioniranje pojedinih ustanova na ravnateljima.

"Ne mogu istovremeno biti u svakoj ambulanti i znati što se događa. Za to postoji sustav koji ima svoju hijerarhiju, naravno da sam ja u konačnici odgovoran za sve, naravno da me i subjektivno dira kad se nešto ovakvo desi, no moramo prvo utvrditi okolnosti", istaknuo je.

Cjelokupni prijedlog zdravstvene reforme predstavlja se uskoro

Ministar se osvrnuo i na odjeke u javnosti koje su izazvali neki od prijedloga zdravstvene reforme. Poručio je da se, govoreći o sistematskim pregledima i normama liječnika koji rade u javnom i privatnom zdravstvu, radi o fragmentima reforme koju treba sagledati u cjelini.

Najavio je da će prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti prvo kroz nekoliko dana biti upućen u međuresorno usuglašavanje, a kad ono završi, kroz mjesec dana ili kraće, ide u javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Govoreći o ideji preventivnih sistemskih pregleda u javnom zdravstvu, istaknuo je kako ta forma trenutno ne postoji, a da se provodi tek za javne i državne službenike, no da i tu nedostaje povratna veza s liječnicima pacijenata.

"S obzirom na naše loše životne navike, struka je ta koja upozorava da moramo pojačati preventivu. Stoga se rodila ideja kako tu preventivu prevesti u jezik zdravstvenog sustava", rekao je.

Poručio je da tu neće biti prevelikog dodatnog opterećenja ni dupliranja, a da će se za svaku dobnu i spolnu skupinu odrediti intenzitet potrebe tih pregleda. Istaknuo je i kako se u ideji da se normama kontrolira rad liječnika koji rade i u privatnom i u javnom sektoru ne radi o zabrani rada u privatnom sektoru.

"Nikad nisam rekao da će se bilo kome od liječnika iz javnog sustava zabraniti rad u privatnom sektoru. Ali s obzirom na prigovore o nedostupnosti zdravstvene zaštite (...), na to moram reagirati i reagirat ću. Iako postoje pravilnici koji reguliraju rad između javnog i privatnog, moramo ih unaprijediti na korist naših pacijenata, da manje čekaju", istaknuo je Beroš.

Najavio je i kako će bolnice, koje imaju kadrovske uvjete, raditi u dvije smjene, bit će i reorganizacije bolničkog sustava, promjene mreže javnozdravstvenog sustava i funkcionalna intergracija, a najznačajnijom stvari ocijenio je da će se u zakon uvrstiti kvaliteta zdravstvene zaštite.

"Tri su poluge reforme: izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, mreža javnozdravstvene zaštite koju moramo ‘refreshati’ i napraviti da odgovara izazovima modernog vremena, i treće, osnovno ugovaranje, jer dosad smo ugovarali određene postupke, samo da se naprave, a nismo gledali kvalitetu iste", zaključio je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 04:56