PODIGNUTA OPTUŽNICA

Ratni zločin u Vukovaru: Zlostavljao muškarce, žene i malu djecu, jednoj žrtvi udarao glavom o beton

Kao pripadnik paravojne formacije odred "Petrova Gora" postupio je protivno pravilima međunarodnog običajnog, ratnog i humanitarnog prava
uhićenje / ilustracija
 Arhiva

Zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima u Vukovaru, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Terete ga da je ''14. rujna 1991. u Vukovaru, tijekom oružanog napada udruženih snaga tzv. JNA i srpskih paravojnih formacija na vukovarsko naselje Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred "Petrova Gora" postupio protivno pravilima međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila.''

Konkretno, 50-godišnjak je optužen da je tog dana iz podrumskih prostorija u Ulici Svetozara Markovića 256, zajedno s još desetak pripadnika odreda, uz prijetnje bacanjem bombe u podrum, istjerao sedmoricu muškaraca, tri žene te dvoje djece u dobi od 2 i 3 godine i dvoje osmogodišnjaka. Muškarce su potom natjerali da legnu na tlo s licem prema zemlji te ih pred ženama i djecom tukli rukama, nogama i kundacima pušaka. U jednom trenutku su, tada 33-godišnjeg muškarca uhvatili za kosu i udarali mu glavom o beton zbog čega je njegova 8-godišnja kćerka počela glasno plakati.

Sada optuženi 50-godišnjak, kojemu je tada bilo svega 20 godina, prišao je djevojčici i zaprijetio joj s uperenom puščanom cijevi u glavu. Nakon toga nastavili su, stoji u optužnici, tući muškarce, a onda su ih istjerali iz dvorišta i odveli prema predjelu tzv. Gelesove dole gdje su sve dovedene muškarce, osim jednog muškarca (1936.), nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija istog dana lišili života hicima iz vatrenog oružja. Muškarac koji je preživio uspio se vratiti u jednu kuću, ali su i njega narednih dana nepoznati pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili u blizini pruge u Proleterskoj ulici.

Osumnjičeni 50-godišnjak nalazi se u istražnom zatvoru, a DORH je zatražio da mu se ta mjera produlji zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 23:35