OBRAČUN S PREMIJEROM

RAT U SDP-u Državno odvjetništvo će ispitati Linića zbog optužbi za prisluškivanje

U središtu optužbi bivšeg ministra financija bio je prat premijera Milanovića, Krešimir
 Cropix

Zoran Milanović više ne može biti predsjednik SDP-a - objavio je Slavko Linić i jučer u 12.30 u riječkom ogranku SDP-a započeo operaciju rušenja premijera. Prvu akciju pokreće u Saboru: tražit će da se istraže sumnje je li premijer osobno zloupotrijebio tajne službe i naredio da prate Linića kako bi pronašli kompromitirajuće činjenice.

- Bio sam na mjerama. To znam. Zato ću tražiti da saborski odbor istraži jesu li zloupotrijebljene tajne službe - rekao je Linić.

- Nikome nikad nisam oprostio kad me nazvao lopovom, a sasvim sigurno neću ni Zoranu Milanoviću - objasnio je svojim ljudima u Rijeci prije dva tjedna, kada je počeo planirati kako će, kako im je rekao, “obraniti svoju čast”.

Šezdeset minuta, bez podizanja glasa, objašnjavao je zašto Milanović više ne zaslužuje biti premijer ni šef SDP-a.

- Milanović zloupotrebljava tajne službe. Milanović ugrožava državne interese. Milanović pogoduje svojoj obitelji i prijateljima. Milanović uništava domaću industriju. Milanović pogoduje MOL-u. Milanović destablizira državne institucije. Milanović podmeće dokumente i spletkari. Milanović je nevjerodostojan i neodgovoran - iznosio je Linić optužbe protiv premijera.

- Vrati pare, Liniću - vikali su prosvjednici iz udruge Riječani protiv korupcije, koji su se okupili pod prozorom riječkog SDP-a. Linića to nije omelo. Njegovi problemi, kaže, počeli su nakon što se suprotstavio Milanovićevu prijatelju Siniši Petroviću kojeg je postavio za šefa Nadzornog odbora Ine. Linić je otkrio da Ina duguje 230 milijuna kuna poreza i tražio je da se to plati. Siniša Petrović ga je, kaže, grubo izvrijeđao. Taj je sukob, kaže Linić, prvi razlog zašto ga je Milanović odlučio smijeniti.

Drugi je slučaj Mali biskviti. Kada je Tomislav Ljutić, bivši član Uprave Kraša, odlučio pokrenuti vlastitu tvornicu, uložio je, kaže Linić, 20 tisuća u temeljni kapital, a ostatak od 40 milijuna kuna, koliko mu je bilo potrebno za investiciju, planirao je dobiti od države. Zatražio je kredit HBOR-a i novac iz državnog Fonda za gospodarsku suradnju.

- Cilj Malih biskvita bio je uništiti Kraš s uvoznom čokoladom iz Poljske i s državnim novcem. Ja sam to htio zaustaviti. Zato sam obavijestio Milanovića, ali on se nije složio sa mnom. Odlučio je podržati interese određenih grupa koje su htjele uništiti Kraš.

- Treći ključan razlog zašto me je Milanović smijenio - nastavio je Linić - jest to što nije htio provoditi Plan 21. Premijer je, tvrdi Linić, zbog toga počeo podmetati dokumente, spletkariti i činiti sve da bi ga prikazao kriminalcem.

Prvi otvoreni sukob s Milanovićem dogodio se 29. siječnja, kada je Milanović tražio da smijeni Branka Šegona.

- Priznajem, telefonski razgovor okončao sam psovkom. Mnogi su me u karijeri optuživali i podmetali mi, ali da će to učiniti premijer, za moje je živce bilo previše - rekao je Linić. U dvije i pol godine u Vladi Linić je, kaže, uvidio da premijer “zanemaruje državne interese i štiti članove svoje obitelji i prijatelje”.

- Premijerov brat Krešimir Milanović obilazio je urede Porezne uprave da bi pogodavao različitim tvrtkama. Nasreću, službe Porezne uprave odgovorno rade pa su zahtjevi tih tvrtki odbijeni. U pozadini suspektnih poslova premijerova brata, kaže Linić, jest Nada Čavlović Smiljanec koja je bliska s Krešimirom Milanovićem. Sve što se dogodilo Liniću je, kaže, jasno pokazalo da su razlike između premijera i njega prevelike.

- Taj odnos morao je biti okončan - rekao je Linić i poručio: - Sada je na članovima SDP-a da procijene tko govori istinu i može li Milanović i dalje biti šef stranke i premijer.

Linić je nakon presice izjavio kako je uvjeren da Milanović koristi službe kako bi ga uhodio s krajnjim ciljem da ga se uhititi.

- To mu je zaista cilj, jer u svojim namjerama oko spletki uspjet će samo ako me zatvori, izjavio je Linić za Novu TV. Dodao je kako bi najbolje bilo raspisati prijevremene izbore jer je “evidentno, ako se premijer bavi spletkama, da će Vlada teško dalje opstati na čelu Hrvatske i da može biti odgovorna”.

Linićeve tvrdnje o nadzoru pokreću istragu?

Neslužbene informacije govore da bi Slavko Linić mogao uskoro biti ispitan u DORH-u zbog niza optužbi koje je javno iznio u svojim istupima. Pogotovo, onih koji se odnose na navodno prisluškivanje i praćenje. Prema ranijoj proceduri postupanja DORH- a, ne bi trebalo biti iznenađenje ako istražitelji budi zatražili dokaze na osnovu kojih je bivši ministar financija iznio niz teških inkriminacija o šefu SDP-a, ali isto o radu nekih državnih institucija čiji je rad osobno nadzirao tijekom svoga ministarskog manadata u Vladi RH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:01