BLOKIRANA VRIJEDNA IMOVINA VINKA MLADINEA

Rastrošni ljubitelj luksuza uredio novi stan za milijun kn

 Danijel Soldo/CROPIX

ZAGREB - Županijski sud u Zagrebu već je prilikom prvog uhićenja Vinka Mladinea, bivšeg šefa Fonda za zaštitu okoliša, stavio zabilježbu kojom zabranjuje Vinku Mladineu i njegovoj kćeri Mili Mladineo otuđenje luksuznog stana od 120 četvornih metra u ulici Medveščak broj 103, koji su kupili u prosincu 2009.

Devet stanova

Podsjetimo, Mladineo je prvi put priveden zbog poslovanja Fonda s agencijom Fimi medija, a ovih dana opet je završio u pritvoru jer mu USKOK na teret stavlja da je ‘izvukao’ najmanje 103 milijuna kuna i to na temelju lažiranih podataka o otkupu i recikliranju PET ambalaže. U poslovanju s Fimi medijom Mladineu se na teret stavlja šteta od oko šest milijuna kuna.

Mladineu je zbog svega toga blokirana imovina na Medveščaku, četverosobni stan u potkrovlju novogradnje sa samo devet luksuznih stanova. Mladineova zgrada ima videonadzor, ventilirajuću fasadu, stolariju i obloge od ariša, a u stanovima su hrastovi parketi, vrhunska keramika, rolete s elektropodizačima, podno grijanje...

Na stanu je i zabilježba zbog namjenskog kredita od 100 tisuća eura. Stan je, prema nekim procjenama, stajao najmanje 300-tinjak tisuća eura, a samo na njegovo uređenje Mladineo je utukao milijun kuna.

Nadalje, od nekretnina obitelj Mladineo posjeduje stan u Ulici grada Vukovara broj 222, koji ima 32 kvadrata. Upravo je iz tog stana Mladineu 2009. ukraden sef sa 500.000 kuna gotovine. Na taj je stan zabilježbu stavio njegov brat Ivica Mladineo, kapetan iz Splita zbog 100 tisuća eura, koje mu je posudio 2008. kako bi Vinko kupio stan na Medveščaku.

Odvoz smeća

Mladineo je posudio novac od brata u vrijeme kada je njegov Fond sufinancirao posao odvoza smeća sa zadarskih otoka. Tu ne bi bilo ništa neobično da tvrtka Obalna plovidba Split, koja je odvozila smeće, nije u vlasništvu Deana Mladinea, sina Ivice Mladinea, odnosno Vinkova nećaka.

Mladineo i supruga u Zagrebu imaju još stan na adresi Nova ves 26, no točan broj nekretnina teško je utvrditi jer Mladineo nije bio državni dužnosnik pa ne mora predavati imovinsku karticu.

Mladineo sufinancirao nećakov biznis s Čistoćom Zadar vrijedan 8,2 milijuna kuna

Ugovori za odvoz smeća s otoka u blizini Zadra ‘teški’ više od osam milijuna kuna, koje je zadarska Čistoća sklopila s tvrtkom Obalna plovidba d.o.o. u vlasništvu Deana Mladinea, nećaka Vinka Mladinea, također su, doznajemo, dio istrage USKOK-a.

Posao Mladineovog nećaka, čija je firma 2005. ostvarivala prihode od samo 22.000 kuna, ‘procvjetao’ je 2006. kad su prihodi narasli na 1,6 milijuna kuna.

Tada se, naime, krenulo u projekt koji su sufinancirali, Grad Zadar i Fond za okoliš. Mladineov nećak je brodovima odvozio smeće s otoka, a samo 2009. imao je prihod od pet milijuna kuna!

- U posljednje četiri godine Obalnoj plovidbi isplaćeno je 8,2 milijuna kuna - kazao je šef Čistoće Tomislav Ćurko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 10:49