MUKE POLJOPRIVREDNIKA

Raste nezadovoljstvo u vladajućoj koaliciji, Dabro na udaru: ‘Ako se po jutru dan poznaje...‘

Ministar poljoprivrede svjestan je problema, ali konkretne aktivnosti još čekamo. Nadam se da neće biti prekasno, kaže Vesna Vučemilović

Josip Dabro

 Ranko Šuvar/Cropix

Nekadašnja suosnivačica Domovinskog pokreta, kasnije članica Hrvatskih suverenista, a danas nezavisna saborska zastupnica Vesna Vučemilović i dalje podržava Vladu Andreja Plenkovića premda je nezadovoljna kako nova vladajuća koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta rješava probleme s kojima su suočeni poljoprivrednici.

Nakon što smo doznali da je na jednom sastanku parlamentarne većine svoje nezadovoljstvo iskazala novom ministru poljoprivrede Josipu Dabri (glavnom tajniku Domovinskog pokreta, nap. a.), zastupnici iz redova parlamentarne većine postavili smo nekoliko pitanja.

Nezadovoljni ste stanjem u poljoprivredi i položajem hrvatskih poljoprivrednika. Što vas najviše smeta, što bi trebalo najhitnije promijeniti?

- Teško je biti zadovoljan stanjem u našoj poljoprivredi kada vidite što se događa. Hrvatska ne proizvodi dovoljno povrća za svoje potrebe, a proizvođači povrća su primorani dijeliti svoje proizvode jer ih nemaju kome prodati. Žalosno je gledati urod koji ostaje na njivama neubran jer im se nude cijene koje ne pokrivaju troškove proizvodnje. Ostavljeni su na milost i nemilost otkupljivačima koji uvoze povrće iz država koje nemaju tako strogu regulativu kao članice EU. Svaki dan mi se poljoprivrednici javljaju i mole za pomoć.

Čuli smo da ste svoje nezadovoljstvo stanjem u hrvatskoj poljoprivredi iskazali i ministru poljoprivrede Josipu Dabri na jednom od sastanaka parlamentarne većine. Što ste sve Dabri rekli tom prilikom i što vam je on odgovorio?

- Kao saborska zastupnica iz četvrte izborne jedinice u stalnom sam kontaktu s poljoprivrednicima. Ukazala sam na problem proizvođača povrća u Virovitičko-podravskoj županiji. Prošli tjedan su u znak protesta podijelili pet tona povrća građanima jer im se ne isplati prodavati proizvode po cijenama koje im nude otkupljivači. Evidentno je da u tom distributivnom lancu upravo poljoprivrednici ostaju zakinuti kao i potrošači koji skupo plaćaju hranu. Problem postoji i treba ga rješavati, ali ne za nekoliko mjeseci već sada. Ministar poljoprivrede je svjestan problema, ali konkretne aktivnosti još čekamo. Nadam se da neće biti prekasno.

Je li bivša ministrica poljoprivrede Marija Vučković bolje upravljala problemima u sektoru proizvodnje hrane nego što tim problemima danas upravlja ministar Dabro?

- Teško je raditi usporedbe jer je novi ministar tek preuzeo tu funkciju prije par mjeseci. No, prvih sto dana je prošlo i ako se po jutru dan poznaje, čini mi se da pozitivni pomaci nisu na vidiku.

Kako gledate na očite probleme unutar Domovinskog pokreta - vaše nekadašnje stranke - i tko će na koncu pobijediti: Penavina ili Radićeva struja? Kako će se taj sukob reflektirati na brojčano stanje parlamentarne većine?

- To su njihove unutarstranačke stvari koje iz ove sadašnje pozicije ne mogu i ne želim komentirati. Samo ću napomenuti svima koji se žale na nedostatak demokratskih procesa neka se prisjete kako su instalirali sadašnjeg predsjednika. Što se tiče parlamentarne većine, ona je stabilna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 19:28