PEĐA GRBIN

‘Raspuštanje SDP-ovih ogranaka je u skladu sa Statutom! Izbrisani članovi? Neka se obrate povjereniku...‘

U središnjici stranke održana je sjednica Predsjedništva zbog unutarstranačkih sukoba koji su rezultirali brisanjem članova
Peđa Grbin
 Damir Krajac/Cropix

Tijekom poslijepodneva i večeri u središnjici stranke u Zagrebu održana je sjednica Predsjedništva SDP-a zbog unutarstranačkih sukoba koji su rezultirali brisanjem iz članstva nekih istaknutih SDP-ovaca.

Predsjednik stranke Peđa Grbin je u izjavi za novinare nešto prije 21 sat rekao da je Predsjedništvo na sjednici raspravljalo o procesu u SDP-u vezanom uz donošenje odluka o raspuštanju gradskih organizacija u Zagrebu i Slavonskom Brodu, javlja HRT.

- Ono što je stav Predsjedništva je sljedeće: radi se o procesima koji su dovršeni, koji su provedeni u skladu sa Statutom i pravilima SDP-a, radi se o odlukama povjerenika koje su donijete u skladu sa Statutom i pravilima SDP-a, ali smo isto tako potpuno svjesni da je možda u određenim situacijama za neke članove napravljen određeni propust, što znači da se svaki član SDP-a koji smatra da se to u njegovom slučaju dogodilo uvijek može obratiti nekom od povjerenika kako bi se njegov status dodatno razmotrio, rekao je Grbin.

Dodao je da će Glavni odbor SDP-a donijeti pravila koja će se ticati članarine te da će se, ako se prihvati prijedlog Predsjedništva koji se odnosi na otpis članarine i mogućnost otplate postojećeg duga, članovi kod kojih je upravo otpis duga, odnosno veliki dug za članarinu bio razlog za neproduženje članstva moći javiti kako bi iskoristili tu mogućnost.

Grbin je rekao da su raspravljali i o pripremama za rad SDP-a za razdoblje koje je pred njima. Najavio je da će početkom rujna provesti veliko savjetovanje s kolegama na dužnosti na razini lokalne samouprave i definirati stavove o važnim područjima za SDP i Republiku Hrvatsku.

- Sa završetkom ovog procesa okrećemo stranicu u SDP-u i više nema bavljenja samim sobom, već se krećemo baviti onime što je za građane bitno, poručio je Grbin.

Grbin je rekao da, kada vodite postupak koji u Zagrebu i Slavonskom Brodu uključuje 5000 ljudi, "onda naprosto nije moguće da se neki propust nije dogodio".

- Ako netko smatra da je u njegovom slučaju napravljen propust, prije svega, svatko ima mogućnost obratiti se statutarnoj komisiji SDP-a, a ima i drugu mogućnost, a to je ponovno tražiti učlanjenje u SDP, rekao je Grbin, javlja HRT.

O primanju izbjeglica

Grbin je također izrazio podršku prihvaćanju izbjeglica iz Afganistana, ali je i naglasio da to ne smije izgledati kao za vrijeme izbjegličke krize 2015. godine, "jer to nije humano prema tim ljudima, ali nije fer niti prema građanima ove zemlje".

- Hrvatska je uvijek znala pokazati solidarnost kad je to bilo potrebno, a isto tako znamo da su drugi nama pokazivali solidarnost kada smo se mi nalazili u teškim trenucima, rekao je Grbin.

Kao jedan od razloga za prihvat izbjeglica naveo je i činjenicu da je Hrvatska sudjelovala u misiji u Afganistanu.

Pojedini članovi traže razloge za izbacivanje

Iva Magušić-Dumančić u večerašnjem je HTV-ovom Dnevniku, dok je sjednica trajala već dva i pol sata, javila da se raspravlja o pojedinim izbačenim članovima.

U samoj stranci vlada neslaganje i nerazumijevanje među članstvom. Pojedini članovi smatraju da ovakvo izbacivanje pojedinih članova nije u redu i danas traže konkretne argumente i razloge za izbacivanje. Među njima je Predrag Fred Matić, koji je navodno inzistirao na cijeloj ovoj sjednici Predsjedništva.

Hajdaš Dončić: Nema nikakve drame

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je u Dnevniku HTV-a kako se radi o redovnoj sjednici Predsjedništva te da nema nikakve drame.

- Ovo je isključivo informativna sjednica, Predsjedništvo ne može donijeti nikakve odluke, ali naše je pravo da određene članove Predsjedništva obavijestimo koji su to kriteriji, rekao je Hajdaš Dončić, dodavši da je bilo dva tehnička i dva politička kriterija.

- Povjerenici su u suradnji s predsjednikom stranke donijeli određene odluke i za nas je ta priča završena, rekao je Hajdaš Dončić.

Rekao je da ne može prepričavati što se događa na zatvorenoj sjednici, ali da je atmosfera vrlo prijateljska i konstruktivna.

- Svatko od članova Predsjedništva ima pravo kritizirati i tražiti argumente, ali još jednom ponavljam - stav Predsjedništva što se tiče te teme nema neku pravnu osnovu. Ovo je informativna sjednica i tako će završiti, a završava u vrlo tolerantnom tonu i prijateljskoj atmosferi. Ne možete očekivati, ne bi bilo dobro, to bi bio fašizam, da svi članovi Predsjedništva imaju isto razmišljanje o određenim točkama dnevnog reda, rekao je Hajdaš Dončić.

Na konstataciju HRT-ove novinarke da je SDP-ov rejting (između 13 i 15 posto) nikad niži uzvratio je da je znao biti i puno niži.

- Rejting je trenutačan jer je politika stvar percepcije, dojma, dodao je, poručivši da se nakon završetka unutarstranačkih procesa okreću prema građanima te da će onda vidjeti kako će oni reagirati na SDP-ove politike.

Matić: Mislim da će sve biti u redu

Novinari su eurozastupnika Freda Matića tijekom dolaska na Iblerov trg pitali hoće li za izbačene biti povratka u SDP.

- Vidjet ćemo. Mislim da će sve biti u redu i čvrsto vjerujem da to neće biti 14. kongres danas, rekao je Matić, vjerojatno se referirajući na posljednji kongres Saveza komunista Jugoslavije održan 1990. godine.

Na pitanje ima li mjesta u SDP-u za Gordana Marasa i ostale izbačene, saborski zastupnik Arsen Bauk odgovorio je:

- Svatko tko želi biti član SDP-a potpisat će pristupnicu pa će se o tome odlučiti.

Zastupnik Domagoj Hajduković rekao je da konačno očekuje odgovore koje nije mogao dobiti tijekom ljeta, među ostalim, koji su razlozi izbacivanja nekih članova, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:25