BURNO U SABORU

Raspudić u višesatnoj raspravi: ‘Izaberite Šveba i nosite taj teret, nećemo vam dati mira‘

Oporba je dala sve od sebe da ospori zakonitost natječaja i moralnost HDZ-ova kandidata za novog glavnog ravnatelja HRT-a
Robert Šveb
 Damjan Tadic/CROPIX

"Je li doista moguće da HDZ nema niti jednog boljeg kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a od Roberta Šveba koji umjesto izjave da nije u sukobu interesa ovjerava priznanje kod javnog bilježnika da jest - barem mi u Mostu znamo što je javni bilježnik? Tko može vjerovati Švebu da neće pogodovati svom partneru kad tvrtke prebaci na njega? HDZ-u nema pomoći, ništa nije naučio od presude za korupciju. Spasili smo Sabor od protuzakonite odluke saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. A sad peremo ruke. Izaberite Šveba i nosite taj teret, a mi vam nećemo dati mira", poručio je u utorak Nino Raspudić u raspravi sazvanoj na dan kad Sabor inače ne zasjeda kako ne bi probili rok za izbor.

Osviještenost

Satima se oporba trudila osporiti zakonitost natječaja i moralnost kandidata, nižući razloge zbog kojih smatra da je izbor Šveba odiozan, a samu ideju da se zbog njega toliko siluje procedura Katarina Peović nazvala je hakiranjem javnog dobra koje nosi rizik da tu odluku poništi Ustavni sud.

Ponovili su krimene: unatoč odluci rukovodstva Šveb kao glavni urednik programa nije tražio prijenos SP-a u rukometu 2009., omogućio je to RTL-u s kojim su potom njegove tvrtke poslovale, ima pet sportskih programa koji su izravna konkurencija HRT-u, prodavao je softvere HRT-u... Opetovali su da izbor ide na dušu HDZ-a, a pažnju oporbe izazvao je SDSS-ov Milorad Pupovac koji nije dao bezrezervnu podršku vladajućima.

"To kako je završio bivši ravnatelj govori nam da više ne možemo nikome davati bianco povjerenje, potreban je minimum osviještenosti prema javnom servisu", rekao je Pupovac i poručio da Klub SDSS još nije donio odluku kako će glasati.

Marija Selak Raspudić pozvala ga je da pokaže da ima principe i kaže "ne" korupciji. Oporba je prozvala i predsjednicu Odbora Nataliju Martinčević zato što je gurala Šveba, pristala da deponirani glasovi budu, kako je rekla Selak Raspudić, deponirana tijela i nije ukazala na propuste Nadzornog odbora. Martinčević je šturo odgovarala da je izbor pravovaljanih prijava u nadležnosti NO-a.

U sukobu interesa može biti netko tko je na funkciji, a Šveb to još nije, rekla je. Iznerviralo ju je pitanje Nikole Grmoje može li jamčiti da će Šveb ukinuti cenzuru, povući tužbu protiv novinara i transparentno upravljati s milijardom i pol kuna: "Ne kandidiram se ja za ravnatelja".

"Vaš govor je iznimno kratak jer i sami znate da se nema ništa dobro reći o Švebu", prigovorio joj je Vilim Matula, ZLB.

Drama oko izbora

Matko Kuzmanić opisao je dramu oko izbora u pet činova, zatražio poništenje natječaja i smjenu ministrice kulture i medija Nine Obuljek Koržinek, Zlatko Hasanbegović, pak, tražio je da se povuče prijedlog. HDZ-ovci se nisu baš pretrgli da obrane Šveba.

Goran Ivanović ocijenio je da je Šveb jedini koji je pokazao znanje i sposobnost i pojasnio da tih pet sportskih programa nisu koncesija, nego odobrenje koje on nikad i nije koristio. Dalija Orešković ustvrdila je da je "ovakvo silovanje procedure dokaz partijske države u kojoj vlast nikad nije bila tako odvratna kao što je ova sad i da Plenkoviću godi vladati silom".

Sandra Benčić, ZLB, čudila se HDZ-u što stvara preduvjete da oporba traži ostavku ministrice kulture i medija kad se taj sukob interesa Šveba i realizira.

"Od danas ministrica preuzima odgovornost na koju ćemo je mi vrlo brzo pozvati", kaže Benčić.

Pušten iz pritvora: Bačić se sreo s v.d. šefa HRT-a zbog povratka

Bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić u ponedjeljak je pušten iz pritvora, a već u utorak viđen je na HRT-u. Navodno je bio u odjelu Tehnike, gdje bi trebao biti raspoređen na radno mjesto inženjera. S te je pozicije, inače, svojedobno došao na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, no razriješen je dužnosti nakon što je uhićen zbog afere povezane s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Njegov odvjetnik Nikola Mandić potvrdio je medijima da je Bačić na Prisavlje došao kako bi regulirao svoj radni odnos. Doznajemo da se Bačić na HRT-u sreo s v.d. ravnateljem Renatom Kunićem upravo oko povratka u odjel Tehnike. Bačiću je, podsjetimo, 30. rujna bio produljen pritvor za još mjesec dana, ali se obrana žalila. (Rozita Vuković)

Glasanje o novom ravnatelju u srijedu

Zastupnici Hrvatskog sabora u srijedu će glasovati o prijedlogu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije da se kandidata Roberta Šveba imenuje ravnateljem Hrvatske radiotelevizije (HRT-a) i raspraviti predložene izmjene Zakona o obnovi nakon potresa radi ubrzanja obnove.

Izbor Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, u ponovljenom glasanju, zbog pogreške u proceduri, podržao je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Milorad Pupovac (SDSS) je u saborskoj raspravi poručio da njegov klub ne može nikome bjanko dati povjerenje te da SDSS-a još nije donio odluku kako će glasovati pri izboru Šveba.

Robert Šveb, po obrazovanju je diplomirani inženjer elektrotehnike, dobro poznaje sustav javne televizije, a okušao se i kao poduzetnik. Karijeru na HRT-u počeo je kao informatički tehničar još za vrijeme studija, a nakon što je diplomirao zaposlio se na odjelu informatike kao sistemski inženjer.

Nakratko je napustio HRT, pokrenuo tvrtku Robago, potom međunarodnu tvrtku ON-AIR Systems Ltd sa sjedištem u Londonu i podružnicama u Zagrebu i Miamiju s kojom je zauzeo vodeću poziciju na globalnom tržištu u sustavima automatizacije televizijskih procesa u produkciji i emitiranju programa i drugo mjesto u Velikoj Britaniji na području medijske tehnologije.

Na HRT se vratio krajem 2005. na poziv tadašnjeg glavnog ravnatelja Mirka Galića kojemu je postao savjetnik za tehnologiju i razvoj. Par godina kasnije, njegovo imenovanje pratile su sumnje je li prodao svoje udjele u tvrtkama ili ih je prenio na suprugu. On je tvrdio da sumnje nisu opravdane i da je još Galiću predao dokaze o tome. S HRT-om nikad nije prekinuo veze - njegova tvrtka MediaHub imala je s HRT-om ugovor o restrukturiranju, izradi strateških analiza, vrijedan 300.000 kuna iz 2013. i 2014.

U Saboru bi, nakon glasovanja o ravnatelju HRT-a, trebala uslijediti rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije, koje je Vlada prihvatila na sjednici 14. listopada te ih uputila u hitnu saborsku proceduru radi ubrzanja procesa obnove. Tim se izmjenama i dopunama građane oslobađa obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove. Financirat će ih Republika Hrvatska i jedinice regionalne samouprave i to u omjeru 80 posto prema 20 posto, dok će na području na kojem je proglašena katastrofa financiranje i dalje biti u stopostotnom iznosu države. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:47