PANEL DISKUSIJA

Raspudić: ‘Pokušaji da se BiH učini unitarističkom, građanskom državom idiotski su i zločinački‘

Domagoj Knežević, posebni savjetnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na panelu je istaknuo da je borba za Hrvate u BiH teška

Nino Raspudić, Ladislav Ilčić

 Pr/

Javna panel diskusija "Hrvatsko pitanje u BiH jučer i danas kroz hrvatsku i europsku perspektivu" održana je ponedjeljak u Napretkovom kulturnom centru u organizaciji Ladislava Ilčića, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu i člana kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR). U svome je uvodnom obraćanju Ilčić istaknuo da svi hrvatski političari zajedno i kontinuirano trebaju zastupati ključne strateške interese Hrvata u BiH, bez obzira na stranačku pripadnost i dužnost koju obavljaju. Rekao je da je na europskoj razini pomak na bolje moguć, ali da je potreban čvršći, "suverenistički nastup svih političkih aktera".

Saborski zastupnik Nino Raspudić pokušaje da se BiH učini unitarističkom, građanskom državom nazvao je "idiotskima" i "zločinačkima", posebno kroz prizmu nedavne rezolucije njemačkog Bundestaga. Bosnu i Hercegovinu u kojoj Hrvati nemaju svoje legitimne predstavnike opisao je neprijateljskom zemljom Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) u BiH Slaven Raguž spomenuo je Washingtonski i Daytonski sporazum kao ključne faktore u zaustavljanju rata i regulaciji odnosa između Hrvata, Srba i Bošnjaka te upozorio da zanemarivanje njihovih odredbi dovodi do konačne faze dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH. Kritizirao je politiku kako hrvatskih čelnih političara u BiH, tako i službenu politiku RH koja bi, kaže, morala donositi više rezultata od dosadašnje.

Domagoj Knežević, posebni savjetnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na panelu je istaknuo da je borba za Hrvate u BiH teška, te da je rješenje u pridobivanju podrške najvećih sila - u prvom redu SAD-a. Profesor Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavio je demografsku katastrofu koja se događa u BiH među svim narodima, ali posebno među Hrvatima, te upozorio kako će, ako politika ne uspije, demografija odlučiti o sudbini Hrvata u BiH.

S administrativnim, ekonomskim i demografskim rješenjima na drugom su panelu nastupili Frano Čirko iz Hrvatskih suverenista, Jurica Gudelj s portala dnevnik.ba, politički tajnik HRS-a Slavko Zovko te Zvonimir Troskot, saborski zastupnik Mosta.

Navedeno je kako će Bošnjaci, nakon izbora u listopadu, sigurno preglasati Hrvate i oktroirati svoje predstavnike na mjesta predviđena za Hrvate na svim mogućnim razinama kako bi ih isključili iz vlasti. Među potencijalnim rješenjima koje su naveli govornici, pored izmjene izbornog zakona, dominiralo je mišljenje kako tek pravedni administrativni preustroj Federacije BiH može osigurati budućnost Hrvata u toj zemlji, te da je, kako tvrde, bošnjački unitarizam postao prijetnja po političku opstojnost Hrvata u BiH kao što je to 90-ih bio srpski unitaritam. Svi su se govornici složili kako je ključ rješenja u daljnjem i energičnijem angažiranju RH, budući da su Hrvati u BiH na rubu vlastitih snaga kojim ne mogu samostalno riješiti svoje pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 19:53