OTVORENO

'RAŠČISTIT ĆEMO KOLODVOR U TOVARNIKU NOĆAS' Ostojić prije odluke o zatvaranju granice branio postupke MUP-a

 AFP PHOTO /SAKIS MITROLIDIS

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u emisiji HRT-a 'Otvoreno' našao se pod paljbom Mire Kovača, međunarodnog tajnika HDZ-a, koji je ponovio stav svoje stranke da treba zatvoriti granicu.

'Hrvatsku je dopalo da upravlja tragedijom ovih nesretnih ljudi. Vlada je pokazala neozbiljnost, nejasnim porukama dopustili su da se trenutna kriza razvije, slobodnih koridora kroz Hrvatsku nema, premda su najavljivani', rekao je Kovač i dodao da je Mađarska 13. srpnja počela graditi zid na svojoj granici te da je shodno tome Vlada Republike Hrvatske imala tri mjeseca da se pripremi za ovakvu situaciju. 'Da se vi u HDZ-u manje bavite širenjem panike i histerije znali biste da je Slovenija službeno rekla da neće primiti nikoga. Koridor kao takav moguć je samo s dogovorom', odgovorio je ministar Ostojić.

Kovač je kontinuirao pokušao potencirati percipirani nedostatak koordinacije između hrvatske policije i policijskih snaga iz susjednih država, no ministar Ostojić je te tvrdnje spremno opovrgavao. 'Redovito se na sastancima ministara unutarnjih poslova regije razgovara o temama migranata i azilanata', tvrdio je ministar.

'Poštujemo pravila, ne radimo što bi netko drugi napravio, spori smo jer radimo sve prema propisima. Hrvatska država je napravila maksimum. U ovom trenutku ja mogu biti ponosan na svoju zemlju jer svi surađuju dobro', rekao je Ostojić.

Na opetovano inzistiranje Mire Kovača na stavu HDZ-a da se treba zatvoriti granica, Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije rekao je da je zabrana ulaza izbjeglicama 'moralno neprihvatljiva opcija'.

'9000 ljudi, oprostite na možda neprimjerenoj usporedbi, ali to je jedan koncert u Domu sportova. Zatvaranje granica i izlazak vojske može Hrvatsku dovesti u probleme. Migrantima treba omogućiti prolaz do Slovenije jer Slovenija više nema argumente za štićenje Schengena jer je Schengen već pao. Mi ne smijemo napraviti što i Mađarska, a ako mađarski premijer Orban zbog svog postupka nema većih problema, zašto ne bismo mi primili 40 tisuća izbjeglica', rekao je Bosanac.

Augustin Palokaj, dopisnik Jutarnjeg lista iz Bruxellesa, smatra da je osnovno pravilo ponašanja prema migrantima višestruko puta prekršeno. 'Može se zaključiti da zemlje EU koje su prve došle u kontakt s migrantima nisu odradile administrativni posao evidentiranja i obrade. Dublinsko pravilo ne djeluje i treba ga promijeniti', zaključio je Palokaj.

'U mojih 18 godina boravka u Bruxellesu podjele među državama članicama nikada nisu bile veće. Hrvatska se ne nalazi u grupi država koje ne žele primiti nikoga, međutim ipak se očekuje da će dobrostojeće države EU koje su se tijekom godina članstva razvile morati pokazati još više solidarnosti', rekao je Palokaj.

Na taj se sentiment nadovezao i Gordan Bosanac koji smatra da se izbjeglička kriza treba podići na najvišu moguću razinu jer 'procedure EU nisu spremne na izbjegličku krizu' te je dodao da je ovo 'humanitarna katastrofa kakvu Europa do sada nije imala'. Bosanac je ovim putem još jednom apelirao na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da 'ne diže paniku, a ni vojsku' jer bi to u ovom trenutku bilo 'blesavo'.

Ministar Ostojić još je jednom naglasio da ogromna većina migranata nema nikakvu namjeru zadržavati se u Hrvatskoj te ovdje tražiti azil. 'Oni žele u Njemačku, čak ne ni u Austriju, no ako budu vraćeni u Hrvatsku jer su ovdje evidentirani i ako budu tražili azil u Hrvatskoj njihova će prava biti zaštićena', rekao je Ostojić.

Izjavio je i da očekuje kako će kolodvor u Tovarniku noćas biti raščišćen.

Emisija na HTV-u je, inače, emitirana prije odluke MUP-a o zatvaranju graničnih prijelaza sa Srbijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:52