DRAMA U DRUŠTVU PISACA

Raos bacio suzavac, došla policija. Jedna žena ozlijeđena! MATVEJEVIĆ ZA JL 'Bilo je strašno'

Književna udruga na presici je namjeravala pozvati da se glasa protiv na referendumu. A onda je upao Raos
 Neja Markičević/Cropix

ZAGREB - Književnik Predrag Raos izazvao je danas incident u kojem je upotrijebio i sprej sa suzavcem u prostorijama Hrvatskog P.E.N. centra gdje je ta književna udruga na konferenciji za novinare namjeravala pozvati da se glasa protiv na nedjeljnom referendumu o braku.

Raos je došao u prostoriju gdje se trebala održati konferencija za novinare i ušao u verbalni sukob s predstavnicima pisaca koji su na pressici namjeravali dati podršku glasanju protiv na referendumu o braku.

Protiveći se takvoj namjeri Raos je svojim nastupom onemogućio održavanje konferencije za novinare. Nakon što su ga organizatori bezuspješno probali nagovoriti da napusti prostoriju, odlučeno je da se pisci povuku i u predvorju obrate novinarima.

Prilikom davanja izjava novinarima ponovno se pojavio Raos i sprejom sa suzavcem pošpricao jednu službenicu P.E.N. centra. Žena je počela vrištati i jaukati, netko je povikao da Raos ima suzavac, nastao je metež, nakon čega su svi izašli na ulicu ispred zgrade.

Pozvane su Hitna pomoć i policija koja je ubrzo stigla i prikuplja izjave očevidaca.

Matvejević za Jutarnji: 'Ne pamtim da se nešto ovako dogodilo u zadnjih 50 godina'

- U zadnjih 50 godina ne pamtim da se nešto ovako dogodilo u društvu pisaca - komentirao je za Jutarnji pisac Predrag Matvejević, nakon teškog incidenta u Hrvatskom društvu pisaca. I sam Matvejević ozlijeđen je suzavcem dok je zaposlenica PEN-a završila u bolnici.

- To što se dogodilo je strašno i, na nažalost, nesumnjivo govori o radikalizaciji društva.

Raosa čeka prekršajna prijava

Književnika Predraga Raosa, koji je danas priveden nakon što je u prostorijama Hrvatskog P.E.N.-a sprejem suzavcem pošpricao djelatnicu tog centra, zagrebačka policija prekršajno će prijaviti zbog kršenja Zakona o oružju te remećenja javnog reda i mira.

Policija je izvijestila da 63-godišnjaka obrađuje zbog prekršaja koji se snakcioniraju prema zakonima o oružju te o javnom redu i miru.

Iako nije potrebna dozvola za nošenje i nabavu spreja, zabranjena je njegova uporaba na javnim mjestima te prostorima gdje se može dovesti u pitanje nečija sigurnost.

U zagrebačkoj policiji kažu da će Raosa tijekom večeri odvesti dežurnom prekršajnom sucu kako bi odgovarao za današnji incident tijekom konferencije za novinare kojom su književnici namjeravali odaslati poziv na glasanje "protiv" na nedjeljnom referendumu o braku.

Pisci građanima: 'Glasajte protiv i spriječite povratak u srednji vijek!'

Nakon što je policija privela Predraga Raosa, koji je pokušao sabotirati konferenciju za novinare Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. o skorašnjem referendumu, predstavnici tih udruženja pozvali su građane da glasaju protiv te tako, istaknuli su, spriječe povratak Hrvatske u srednji vijek i manipulaciju grupacija koje se lažno zalažu za obitelj.

Incident, u kojem je Raos okupljene pisce i novinare pošpricao suzavcem, predsjednica Hrvatskog P.E.N.-a Nadežda Čačinovič smatra osobnim problemom njihovog "nekadašnjeg kolege", ali i znakom da s javnom raspravom nešto nije u redu. Ono što se događa oko referenduma vrlo je ozbiljno osiromašenje demokratske rasprave, istaknula je Čačinovič.

Kako je Raos, uz mnoštvo psovki i uvreda, prigovorio da udruženja nemaju pravo izražavati stav u ime članstva, niti širiti vjerske, ideološke poruke ili homoseksualne propagande, predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petković rekao je da je to stav njihova Predsjedništva i Upravnog odbora Društva, niti očekuje da se s njime slaže svih 250 članova.

Naizgled banalno referendumsko pitanje poprima šire društvene i moralne implikacije, zagovornici kažu da treba spasiti brak, ali ne od nasilja nad ženama, brojnih razvoda i poruka s oltara "koje žene ponižavaju proglašavajući ih rasplodnim mašinama". Namjerno šute da je brak ugrožen lošim socijalnim statusom, nezaposlenošću, egzistencijalnom neizvjesnošću, a pretpostavka da će davanje prava na brak istospolnim osobama dovesti do propasti obitelji manipulacija je notorna glupost, ustvrdio je.

Mani Gotovac smatra da kada bi netko doista želio nešto napraviti za obitelj, tih bi referendumskih 48 milijuna kuna uložio u dječji vrtić, dječje bolnice i prostore za učenje, primjerice u Vukovaru. Ovo što oni nude je prije svega laž , licemjerje i promocija vjerovanja u nešto što stoljećima uništava svijet i podsjeća na vješanje vještica zbog vjerovanja da je Zemja ravna, ocijenila je Gotovac, naglasivši da je ona "svjesno i savjesno protiv projekta koji je vrlo opasan za naše društvo".

"Kao pisac, Ličanin, otac dvoje djece s trećim na putu i dragovoljac Domovinskog rata" Damir Karakaš pozvao je sve da glasaju protiv, a za bolju Hrvatsku, upitavši se koje je iduće referendumsko pitanje.

Velimir Visković uvjeren je da je to prvi u nizu referenduma "kojim se društvo želi vratiti u srednji vijek" i da će sljedeći korak biti zabrana umjetne oplodnje, abortusa i drugih prava manjina. "Ako sada heteroseksualna većina ne stane na stranu manjine otvaramo proces velike regresije našeg društva", istaknuo je.

Ocijenio je kako se Društvu ne može osporavati legitimitet da izrazi svoj stav u ovom slučaju, s obzirom da je ono nastalo odvajanjem od Društva hrvatskih književnika, a nakon napada na kolegicu kojoj se insinuiralo, rekao je, da zbog etničkog porijekla nema punopravno pravo mišljenja u tom Društvu.

Zoran Ferić smatra da je pokretanje referenduma politička smicalica i prevara velikog dijela hrvatskih građana. "Ako referendum uspije možemo očekivati svakakva zla, da se ta zla ne bi dogodila morat ćemo svi zajedno se pobrinuti i reagirati na vrijeme, u nedjelju na referendumu, a poslije u javnim istupima", ustvrdio je.

Samim počecima svega što se danas događa, Vjeran Zuppa smatra kontroverze oko predstave "Fine, mrtve djevojke" i filma "Svećenikova djeca" te propovijed pomoćnog biskupa zagrebačkog u kojoj je rekao da Bog nije stvorio Adama i Stevu, nego Adama i Evu.

Zanimljivo da nitko ne spominje to skladno povezivanje dvije stvari koje je više nego očigledno, to nije referndum nego agresivna anketa kojom dio Crkve na jednostavnom predlošku ispituje koliko je njezinih stvarnih glasača i ne bi li se kršćanski katolički moral provodio sredstvima državnih prava, zaključio je Zuppa.

Među okupljenima bio je i Predrag Matvejević koji se, još uvijek upalih očiju od suzavca, nazočnima kratko obratio, upitavši samo treba li odbaciti i vrhunska djela umjetnika koji su bili homoseksualci, poput Michelangela i Čajkovskog.

Nakon prikupljanja izjava očevidaca, policija je privela Raosa, a u međuvremenu je pružena hitna medicinska pomoć onima koji su Raosu bili najbliže kada je upotrijebio suzavac. Raos je član Hrvatskog društva pisaca, no deset godina nije platio članarinu što će, najavljeno je, biti temelj za njegovo isključenje iz tog strukovnog udruženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:03