OPERACIJA U KB DUBRAVA

Ranjenom Hrvatu spašavaju živac u ruci: ‘Već je operiran u Ukrajini, no morali smo opet‘

Mladić koji je prije tri dana dovezen u Zagreb nije vitalno ugrožen, a ozljede su posljedica eksplozije granate

KB Dubrava

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski državljanin koji se borio u Ukrajini, gdje je prije desetak dana ranjen, danas je operiran u KB-u Dubrava. Operacija je prošla dobro, a liječnici vjeruju da će se pacijent u 30-im godinama iz okolice Zagreba potpuno oporaviti.

- Pacijent je stigao tijekom noći s četvrtka na petak, nakon čega je obrađen i danas je operiran - kazao je doc. dr. sc. Krešimir Martić, predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava.

Iako ozljede nisu bile opasne po život, okarakterizirane su kao teže jer je bila upitna funkcija desne ruke. Konkretno, riječ je o ozljedama nastalim prilikom pada granate gdje su krhotine, odnosno geleri pogodili Hrvata u desnu nadlakticu, natkoljenicu, i moguće u blizini trbuha, ali vitalni organi nisu bili ugroženi.

Operiran i u Ukrajini

- Ovo pacijentu nije prva operacija. Već je operiran u Ukrajini, međutim, riječ je o ratom pogođenoj zemlji, tako da smo morali odraditi još jedan zahvat. Prvenstveno je bilo važno spasiti živce na ruci - kaže dr. Martić. Najteže je nastradao živac radialis, koji je fizički oštećen.

- Operacija je prošla prema planu i ne bude li nekih izvanrednih okolnosti očekujemo da će uz rehabilitaciju doći do potpunog oporavka. Naravno, kada su u pitanju živci, valja biti oprezan s prognozama - napominje liječnik. Nadalje, kaže, još dva živca na tom području će se pratiti. U ovom trenutku liječnici su zaključili da nema potrebe za operacijom jer nisu mehanički oštećeni nego su ozlijeđeni zbog oticanja tog područja.

- Vjerujemo da će se oni spontano oporaviti. Naravno, u ovom slučaju imamo mladog i snažnog muškarca i to sigurno ima veliku ulogu u samom oporavku - navodi dr. Martić. Liječnici su razgovarali s mladim vojnikom nakon zahvata, a prema njihovim riječima, osjećao se dobro.

Očekuje se potpuni oporavak

Očekuju se i daljnje pretrage, jer do sada zbog gelera nije bilo moguće napraviti magnetsku rezonancu, a sada kada su uklonjene sve krhotine, moći će se napraviti i ta pretraga.

Prema procjenama liječnika, pacijent koji se nalazi na odjelu plastične kirurgije zadržat će se tamo još nekoliko dana, a bude li sve u redu, očekuje se da će biti otpušten za oko tjedan dana i upućen na rehabilitaciju, koja će vjerojatno potrajati mjesecima. Inače, da je Hrvat ranjen u Ukrajini saznalo se kasno navečer 2. lipnja, kada je takvu informaciju potvrdilo Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. On je tada prevezen na sigurno mjesto, a na granici Mađarske i Ukrajine vojnika je preuzela zagrebačka Hitna pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:23