REZULTATI SASTANKA

Radimir Čačić reagirao: CMC ponovo isporučuje struju i plin CIOS-ovim tvrtkama u Sisku, na posao vraćeno 170 radnika

 Neja Markičević/CROPIX

SISAK - U četvrtak 1. ožujka oko 14 sati, CMC Sisak je ponovo pustio struju i plin u Južnu industrijsku zonu Sisak i četiri tvrtke iz sastava CIOS-a, koje su dva dana stajale jer nisu imale struje i plina, počele su s radom.

Rezultat je to sastanka koje je prvi potpredsjednik Vlade Radmiri Čačić održao u četvrtak, 1. ožujka s predstavnickima CMC-a i CIOS-a. Kako doznajemo, na sastanku je potpredsjednik Čačić vrlo oštro reagirao na potez CMC-a, tražeći da ta tvrtka koja odlazi iz Hrvatske, ne dovodi u pitanje opstanak drugih tvrtki u svojem susjedstvu.

Na sastanku u Vladi postignut je dogovor da će sigurno do kraja ožujka CMC strujom, plinom i vodom opskbljivati svih 27 tvrtki u Južnoj industrijskoj zoni, koje zajedno zapošljavaju 700 radnika. Do 1. travnja Vlada mora pronaći način i rješenje da HEP preuzme opskrbu strujom, HEP Toplinarstvo opskrbu toplinskom energijom, Plinacro plinom, a Sisački vodovod vodom.

Kako smo već pisali, u utorak, 28. veljače, CMC je isključio struju tvrtkama CIAL - talionici aluminija, Felis produktima - ljevaonici čeličnih odljevaka, te još dvjema tvrtkama u sastavu CIOS grupe, koje nisu prihvatile zahtjeve i uvjete plaćanja energenata CMC-u.

Kako doznajemo od Petra Pripuza, vlasnika CIOS grupe, CMC je od njih tražio da od 5. ožujka moraju CMC-u dostaviti plan potrošnje struje u travnju, te tu struju za travanj platiti do 23. ožujka.

- Mi ne možemo prihvatiti ovakav ugovor koji je svojevrsna ucjena, te smo, dok se složeni problem ne riješi, predložili Vladi da CIOS preuzme opskrbu energentima svih tvrtki u Južnoj inudstrijskoj zoni, dok se ne stvore tehnički uvjeti da opskrbu preuzmu nadležne državne ili gradske tvrtke. Pripuz ističe kako je neriješeno stanje s opskrbom energenmtima kočnica za nove investicije u Južnoj industrjskoj zoni u Sisku.

- Da dobijete lokacijsku ili građevinsku dozvolu, trebate energetske suglasnosti HEP-a, Plinaca, Vodovoda, koje nam ih ne mogu dati, jer ne obavljaju opskrbu, a CMC nam je također ne daje, jer odlazi iz Hrvatske. To je neodrživo stanje i mora se što je moguće prijeiješiti, rekao je Propuz koji ne krije zadovoljstvo što su njegove tvrtke u Sisku nastavile s radom, što 170 ljudi nije trajno ostalo bez posla.

Današnja situacija glede opskrbe energentima rezultat je neriješenih imovinsko pravnih odnosa vlasnika nekretnina i priključaka na energetske medije u Južnoj industrijskoj zoni u Sisku, koji postoji još od 1991. godine i početka odvajanja pojedinih pogona iz nekadašnje Željezare Sisak. Osnivane su nove tvrtke, ali u prometnoj infrastrukturi, kanalizaciji, opskrbi strujom, vodom i plinom, ništa nije riješeno, nije obavljana diobena bilanca, nego je poslove distribucije nelegalno obavljala najprije Željezara Sisak, potom Mečelj, pa Valjaonica cijevi, i na kraju CMC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:26