HREJTING POTVRDIO

Radić je veliki favorit osječkih izbora, nemoguće predvidjeti tko će do prevlasti u Gradskom vijeću

Kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić u prvom krugu dobiva gotovo dvostruko više glasova od glavnih rivala
Berislav Mlinarević, Ivan Radić, Goran Kušec
 Cropix

Pet dana uoči lokalnih izbora, HRT je objavio anketu HRejting za Osijek. Istraživanje je provedeno od 3. do 5. svibnja, na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-3,99%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Prema anketi, kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić u prvom krugu dobiva gotovo dvostruko više glasova od glavnih rivala. Radić je na 32,9% podrške.

Rasulo u osječko-baranjskom SDP-u, a i šire, sigurno nije pomoglo nestranačkom Goranu Kušecu kojeg podupiru, i koji se s Berislavom Mlinarevićem, kandidatom saveza Domovinski pokret-Most, bori za drugi krug.

Kušec je na 18,5% podrške, a Mlinarević blizu, na 16,8%. Uvjete za službenu kandidaturu u Osijeku ispunilo je još četvero kandidata, ali oni će iz nastavka izborne utakmice, prema HRejtingu, biti isključeni već u prvom poluvremenu.

To su Vladimir Šišljagić, ovaj put kandidat Snage Slavonije i Baranje (8,6%), Vladimir Ham, kandidat koalicije predvođene HNS-om (6,3%), Katarina Kruhonja, predstavnica platforme Možemo (5,5%) i daleko najslabiji, kandidat grupe birača Miroslav Vanek koji ima 2,8% podrške. Nikome od njih ne bi pomoglo ni kad bi ih poduprlo svih 8,5% trenutačno neodlučnih Osječana.

Za razliku od Zagreba gdje favorit u drugom krugu u svakoj kombinaciji pobjeđuje s velikom razlikom i natpolovičnom biračkom potporom, pa onda i neodlučni ne mogu utjecati na konačni rezultat, u Osijeku to nije slučaj. Bitka će, prema HRejtingu, biti daleko neizvjesnija.

Tako bi u dvoboju centar desno protiv centra lijevo, HDZ-ov kandidat Radić dobio 48,4%, a SDP-ov Kušec 36,6%, što je razlika od približno 12%. A zbroj neodlučnih (8,6%) i onih koji trenutačno nemaju namjeru (6,4%) glasati, iznosi 15%.

Još je neizvjesnije u drugom srazu, srazu na desnoj strani političkog spektra.

Kad bi u drugom krugu snage odmjeravali kandidat HDZ-a i zajednički kandidat Domovinskog pokreta i Mosta, Ivan Radić osvaja 44,3%, a Berislav Mlinarević 36,8%. Dakle, Radić pobjeđuje s razlikom od 7,5%, a neodlučnih je 3% više - trenutačno 10,7% + 8,2% onih koji kažu da neće glasati u drugom krugu.

I preostala nam je još jedna, istina, najmanje vjerojatna, ali i najnapetija kombinacija. Kandidat Domovinskog pokreta i Mosta protiv kandidata SDP-a. "Desni" Mlinarević postaje gradonačelnik Osijeka sa 2,3% više glasova od "lijevog" Kušeca.

No pet je puta više neodlučnih - čak 10,5%. Onih koji bi ostali doma još je više (13,7%) i mahom su HDZ-ovi birači. Što je očekivano, jer ideološki bliskog kandidata Domovinskog pokreta i Mosta zbog povijesti međusobnih odnosa HDZ-ovcima ipak nije im lako zaokružiti, a SDP-ov je isključen u startu.

Kakva je situacija s osječkim Gradskim vijećem?

Da nije već spomenute, ne baš blistave povijesti međusobnih odnosa stranaka od centra desno, HRejting pokazuje da bi poslijeizbornom koalicijom s Mostom i Domovinskim pokretom te uz malu pomoć D'Hondtove metode preračunavanja glasova, HDZ bez problema mogao složiti većinu u osječkom Gradskom vijeću.

U trenutačnoj konstelaciji odnosa i snaga, rasplet je gotovo nemoguće predvidjeti.

Prema HRT-ovoj anketi, izborni prag prelaze samo četiri političke opcije. Vodeća je koalicija predvođena HDZ-om s 33,5%. SDP je na 20,1%. Treća snaga u Osijeku je savez Domovinskog pokreta i Mosta koji ima 15,7%, a četvrta Možemo sa 6,6%.

Izbornom pragu od 5% najbliža je Snaga Slavonije i Baranje (3,9%). Poprilično daleko su koalicija HNS-a, HSS-a i Čačićevih Reformista (2,7%), još dalje je Lista grupe birača Miroslava Vaneka (2,2%), a najdalje HDSSB (1,9%).

Sve bi mogli ispremiješati neodlučni Osječani kojih je trenutačno 13,3%, ali i činjenica da HRejting nije prikaz izbornih rezultata nego samo prikaz raspoloženja birača u vrijeme provođenja ankete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:03