BITKA ZA OSIJEK

Radić: Ja sam s 22 godine zapošljavao osam ljudi; Mlinarević: Ja sam s 23 i pol zapošljavao 55

Kada je riječ o prvim gradonačelničkim potezima, Radić bi smanjio vrijeme čekanja građevinskih dozvola, a Mlinarević bi digitalizirao gradsku upravu
Ivan Radić i Berislav Mlinarević
 Cropix, Ilustracija: Vesna Veselić

Uoči drugog kruga izbora za gradonačelnika Grada Osijeka, koji će se održati 30. svibnja 2021. godine, u utorak su se na RTL televiziji sučelili Ivan Radić, kandidat HDZ-a, Nezavisne liste Ante Đapića, ANU-a, HSU-a, BUZ-a, HSLS-a i DHSS-a, te Berislav Mlinarević, nezavisni kandidat kojeg podržavaju Domovinski pokret i Most.

Radić je u prvom krugu izbora osvojio 13.655 glasova (38,69 posto), a Mlinarević 6.930 (19,63 posto). Istraživanje preferencija birača koje je agencija Promocija plus na uzorku od 600 ispitanika za RTL provela 23. i 24. svibnja 2021. godine pokazalo je da Radić uživa potporu 53,6 posto sigurnih i vjerojatnih birača, a da Mlinarevića favorizira 30,9 posto istih. Spomenuto istraživanje otkrilo je i da je u Osijeku tijekom perioda provođenja ankete bilo 11,6 posto neodlučnih birača.

Sučeljavanje Radića i Mlinarevića teklo je ovako:

RTL: Gospodine Radiću, u prvom krugu ste dobili najviše glasova. Sada prema anketi imate više šanse. Ako pobijedite, vaš prvi potez prvog radnog dana?

Radić: Prvo moram istaknuti zadovoljstvo i rezultatima prvog kruga i anketom koju ste istaknuli za drugi krug. Pozivam sve Osječane i Osječanke da izađu u što većem broju…

Prvi potez je svakako sjesti sa svim pročelnicima i sa svim direktorima gradskih poduzeća da vidimo dokle su došli projekti, kako napredujemo, koje projekte možemo nastaviti u kojem vremenskom periodu. Volio bih da jedan od prvih poteza koje možemo napraviti, bude vremensko smanjenje izdavanja građevinskih dozvola. Jer, više puta sam upozoravao, danas se građevinska dozvola izdaje za devet mjeseci.

RTL: Gospodine Mlinareviću, budete li u prilici obnašati vlast, što ćete prvo poduzeti?

Mlinarević: Mogu reći da je to isto, pozvati sve pročelnike gradskih ureda, njihove zamjenike, da vidimo koje je stanje, što se može napraviti dalje, da vidimo kakva je financijska konstrukcija, gdje možemo ići dalje u projektima. Nakon toga gospodarstvo, da vidimo što možemo poboljšati u programima za gospodarstvenike u gospodarskoj zoni. Smatram da nije dobro, da se zbog toga do sada nije punila. Nadalje, digitalizacija gradske uprave. Građevinske dozvole ponaosob, da ih za početak smanjimo na 90 dana. Nedavno sam čuo da se u Njemačkoj, ako nema nekih prepreka, građevinska dozvola dobije za sedam dana.

RTL: Gospodine Radiću, podržao vas je HNS, HSS i Snaga Slavonije i Baranje, osigurali ste većinu u Gradskom Vijeću. Što će zauzvrat dobiti koalicijski partneri?

Radić: Tako je. Jučer smo predstavili podršku HNS-a, Snage Slavonije i Baranje, te HSS-a. Snaga Slavonije i Baranje i HNS osvojili su tri vijećnika u gradskom vijeću. Imamo većinu, to je izuzeto bitno. Potrebno nam je 16 gradskih vijećnika, sad ih imamo 17. Osijeku treba stabilnost prije svega. Osijek je puno godina bio umoran od svađa i od podjela. Stabilnost je garancija i provedbe svih projekata koji su pred nama.

RTL: Nema podjele plijena?

Radić: Ne bih to tako nazvao. Većina je zasnovana na programskoj suradnji.

RTL: Gospodine Mlinareviću, ako pobijedite, kako ćete surađivati s Vijećem, ako je većina iz suprotnog tabora?

Mlinarević: Koliko se sjećam u našim sučeljavanjima, imali smo iste ideje i planove. Prema tome svaki vijećnik koji bio oportun u tom smislu riječi, mislim da ne bi želio dobro ovom gradu. Svi programi su razvojni, točno znamo što našim građanima treba, želimo stanje poboljšati, jer mislimo da je došlo krajnje vrijeme za promjene. Ali, da bi promjene došle, moramo izaći na izbore. Ne možemo nastavitzi istim sustavom. Vidim prema osobama koje će obnašati dužnosti koje su u koaliciji s Radićem, mislim da će se nastaviti ista priča. Mora doći svježe, novo, drugačije.

RTL: Gospodine Mlinareviću, rekli ste da je program Ivana Radića skup lažnih obećanja. Što je to konkretno laž?

Mlinarević: Ja sam spominjao, ne u tolikom smislu lažna obećanja nego sam govorio o onome što gospodin Radić priča. On je u svom prospektu promovirao stvari koje su državni i županijski projekti. Građanin Osijeka kad otvori prospekt i kad vidi sve to, logično da vidi drugačiju sluku u 3D izvedbi, jedno uljepšano stanje. Kad sam vidio tu, mogu reći, knjigu, ja sam se rascvao od miline. To je po meni lažni prikaz. Ako ima program, treba izložiti svoj program. Nemam ja ništa protiv što je toliko napravio, toliku investiciju u tom katalogu, ali smatram da je pobrkao lončiće. Trebao je podijeliti planove županije, planove države.

RTL: Gospodine Radiću, jeste li "pobrkali lončiće"?

Radić: Prvo bih rekao da imamo stabilnu većinu u Gradskom vijeću Grada Osijeka. To su ljudi koje su izabrali građani Grada Osijeka. Što se tiče našeg programa, ja s enisam na političkoj sceni Osijeka pojavio prije dva tri mjeseca. Četiri godine razgovaram i dogovaram se sa sugrađanima u gradu. Za mnoge probleme sam nudio konstruktivna rješenja, iako smo bili praktično jedina stranka u oporbi. Što se tiče naših projekata, oni su mnogobrojni. Od komunalnih, za svaku četvrt, za svaki mjesni odbor imamo minimalno tri projekta koja ćemo napraviti. A od velikih, kapitalnih projekata, to je upravo ono o čemu ja pričam, drago mi je da je gospodin Mlinarević čak napravio promidžbu programa, jer razvoja grada nema bez suradnje svih razina vlasti.

RTL: Nema ništa nerealno u programu?

Radić: Pa, nema ništa nerealno u programu. Naravno da nema.

Milnarević: Ja sam spomenuo činjenice, stavili su stadione unutra, stavili su datume koji su već premašeni rokovi, dakle tamo su bile neke stvari koje zaista ne stoje. Tome nema mjesta unutra i to je mazanje očiju. Stavljaju tamo stadion koji nije u financijskom planu niti županije niti grada, nego je to privatna investicija. Ima cijeli niz takvih stvari.

Radić: Program je realan. Što se tiče stadiona, kad se čita program, mora se čitati program, ne samo gledati slike. U programu piše da je stadion privatna investicija, da će se sagraditi bez obzira tko pobijedio na izborima…

Mlinarević: Da zamažu oči.

Radić: Nije da zamažemo oči, tamo lijepo piše da će biti svakako sagrađen bez obzira tko pobijedi na izborima. Da bismo od Osijeka napravili pravu slavonsku metropolu, moramo imati viziju njegovu. Ta vizija je grad uz Dravu, jer Drava je krvotok grada Osijeka. Jedna od investicija koja je nezaobilazna je stadion kao privatna investicija.

Mlinarević: Taj katalog je definitivno klijentelistički napravljen. On je napravljen da podilazi oku i onom svemu, u prvom redu oku građana.

RTL: Da bi se nekome pogodovalo?

Mlinarević: Da bi se ljude obmanulo. To je moje mišljenje.

Radić: Mi smo na tom programu radili dugi niz godina, nismo ga radili dva mjeseca.

RTL: Gospodine Radiću, je li vaša tvrtka u kojoj ste stjecali radno iskustvo bila u blokadi?

Radić: Drago mi je da ste me to pitali. Žao mi je da je gospodin Mlinarević napravio jučer tu tiskovnu konferenciju. Poznavajući njega, on definitivno to nije mislio, ali mi je žao što je nagovoren na to. Situacija je otprije desetak godina. Ja sam tad imao 22 godine, bila je kriza, radio sam za jednog investitora, koji je otišao u stečaj i ja se do dana današnjeg nisam za to naplatio, našao sam se u stečajnoj masi. Nakon toga dva, tri mjeseca nije bilo posla. Plaće radnicima nisam mogao isplatiti, ne zato što nisam htio, to bi bilo kazneno djelo, nego zato što nije bilo novca na računu, jer nisam uspio naplatiti se s obzirom na investitora koji je otišao u stečaj. Nakon par mjeseci neisplate plaća, moja majka koja nema nikakve veze s firmom, diže kredit, daje pozajmicu firmi. Ja u tom trenutku isplaćujem plaće i sve je uredno, transparentno i po zakonu.

Mlinarević: Sad ću vam nešto reći, mi smo tu njegovu situaciju prodiskutirali, ja njega razumijem, on je mlad poduzetnik i upravo je greška....moje plaće su do 5., ako je vikend, možda prebacimo dan, dva poslije vikenda. Uglavnom hoću reći ovo: Svaki poduzetnik, pogotovo mladi poduzetnici, svi misle napraviti program, otvorit ću danas, međutim oni ne shvaćaju da moraju imati rezerve, one u tvrtki moraju biti. Postoje kreditne linije, određene stvari koje gosp. Radić mora zanati na koji se način rade. Zamislite sada, ova kriza u koroni...Pazite, to traje jako dugo. Sa 63 djelatnika na platnom spisku i svim onim drugim troškovima koji su tu, dakle, neki troškovi komunalni, renta itd. koje poduzetnici i dalje plaćaju, najmovi koji se i dalje plaćaju.

RTL: Država tu ipak sudjeluje...

Mlinarević: Je u dijelu toga sudjeluju, međutim to nije sve. Ako vam je 50 posto objekta zatvoreno i ako ne možete djelovati u tom objektu, vi morate računati da imate rezerve. Meni su isto tvrtke propadale, agencije turističke isto ostavile dužne. Da sam ja razmišljao kao gospodin Radić, mene danas ne bi bilo na tržištu. Mora postojati određena rezerva, naravno da postoje i krediti, i ja sam dizao isto kredite od HAMAG-a, uzeo sam ih iz straha jer nisam znao što će biti, koliko će ova kriza dugo trajati.

Radić: Firma je uredno isplatila sve plaće, firma je ostala biti likvidna, ostala je na tržištu, nitko od osam djelatnika nije dobilo otkaz. Ja nažalost u tom trenutku nisam imao opciju kao gospodin Mlinarević koju je iskoristio i neka je, a to je COVID pomoć Vlade kako bi pregrmio ovu krizu koja je bila iza nas.

Mlinarević: Ja sam taj papir koji sam predstavio, to je papir od 2011. 2015. , vi ako ste imali problem i blokadu u jednoj godini, ne možete vi imati jednu do dvije blokade u svakoj godini vašeg dijela poslovanja dok niste prebacili tvrtku.

Radić: Tvrtka nikad nije bila ni u stečaju ni predstečaju, tvrtka je isplatila sve svoje plaće...

Mlinarević: Ali to su blokade, pazite, to su boniteti tvrtke razzumijete? To je nešto s čim vi morate računati i morate znati da određena količina novca mora biti na računu.

Radić: Tvrtka i dan danas posluje, isplatila je sve plaće...

Mlinarević: Dobro, ništa, ja to mogu samo pripisati vašem neiskustvu, neznanju u tom trenutku, mladi ste bili i logično, vjerojatno ste na tom dijelu nešto i naučili.

Radić: Ja sam s 22 godine zapošljavao osam ljudi i drago mi je da nitko od njih nije dobio otkaz.

Mlinarević: Gospodine Radiću, ja sam s 23 i pol godine zapošljavao 55 ljudi.

RTL: Što se tiče troškova i donatora, osim HDZ-a, koliko ste novca dosad potrošili i je li vam itko drugi donator?

Radić: Mi smo uredno predali troškove koji su prihvaćeni, sve je transparentno, mislim da nekih 320 tisuća kuna smo potrošili u kampanju. Sve je priznato, sve je u redu.

RTL: Vi ste imali prigovor na račun troškova HDZ-ove kampanje, kažete nikad skuplja kampanja za Osijek. S druge strane, koliko ste vi utrošili novaca?

Mlinarević: Ja sam svog dijela novca utrošio 61.775,01 kuna. Od Domovinskog pokreta taj dio ne znam koliko su oni jer su oni radili jedan dio kampanje, to je bilo plakatiranje i ne znam, mislim da su i mediji tu unutra. Gospodin Radić govori da je uložio negdje 350 tisuća kuna što po meni, ono što je napravljeno u gradu i što ja vidim, to je premašilo tu cifru, dakle ta kampanja je po meni ugrubo koštala, koliko sam sada vidio, takve kampanje u Osijeku dosada nije bilo. Tamo je potrošeno 3-4 milijuna kuna u onom vizualnom dijelu koji se vidi. U digitalnom dijelu, boostanje i sve što se radi podizanje na portale, taj dio, koji se plaća, taj dio je koštao sigurno još toliko.

Radić: Molim vas, moramo biti ozbiljni.

Mlinarević: Ma nemoguće, ja bih vam otkrio laž u roku od nekoliko dana.

Radić: Sad ću vam ja nešto reći. Ne možete se stalno nabacivati nekim klevetama.

Mlinarević: Nisu klevete, to se vidi.

Radić: Za razliku od vas, mislim ovo je nevjerojatno! Ja predam financijsko izvješće i ono bude prihvaćeno. Vi ne predate izvješće i onda vi meni prigovarate.

Mlinarević: Ja sam predao svoje izvješće.

Radić: U vašem financijskom izvješću nema nijednog jumbo plakata. Koliko ih imate po gradu.

Mlinarević: Ja sam sad rekao, Domovinski pokret je radio svoj dio, i mi do kraja kampanje ćemo iznijeti izvješće...

Radić: Aha, kad prođu izbori?

Mlinarević: ...i Domovinski pokret će isto tako iznijeti svoje izvješće.

Radić Mi smo prije izbora, transparentno, za razliku od njih prijavili sve, svaki jumbo plakat. Što se tiče digitalne kampanje, morate znati neke stvari: Sve je vidljivo na internetu. Vi ste prijavili da ste dali 10 tisuća Hrvatskom glasniku, portalu i još neke stvari ste tamo prijavili, nigdje niste prijavili ni majice ni jumbo plakate niti išta drugo, stoga nemojte vi mene prozivati.

Uslijedila su pitanja građana:

RTL: Što se događa s Copacabanom već dvije godine, kad će se srediti biciklističke staze, kad će se srediti pročelja u užem centru grada, gdje se i pod kojim uvjetima u Osijeku može otvoriti poslovni prostor koji inače pripada Gradu?

Radić: Prvi sam upozoravao ove godine da je Copacabana zatvorena, kredit koji je bio namijenjen od 15 milijuna kuna da je nedovoljan, ona će koštati od 55 do 60 milijuna kuna. Ove godine se Osječani neće moći kupati na bazenima. Jedna od prvih stvari koju ću kao gradonačelnik napraviti je uvid u rekonstrukciju Copacabane i krenut ću što prije u rekonstrukciju kako bi bazeni nagodinu mogli biti otvoreni. Ono što sam napravio prije par mjeseci sam kao saborski zastupnik, član Nacionalnog vijeća za vode, inicirao nasipavanje pijeska na dravsku obalu Copacabane. Plaža će biti dužine 15 do 20 metara s odbojkaškim igralištima i svim sadržajima koje mora imati. Osječani će se ove godine moći kupati na Dravi, na Kopici, na najljepšoj kontinentalnoj plaži s pogledom na Tvrđu.

RTL: Dakle, rok je ovo ljeto.

Radić: Ovo ljeto na dravskoj obali, Hrvatske vode su već počele s nasipavanjem na moju inicijativu.

RTL: Gospodine Mlinareviću, vi? Isto pitanje.

Mlinarević: Ovako, ja se divim gospodinu Radiću kako je uspio - bili smo prije ovog sučeljavanja na još jednom sučeljavanju – kako je uspio od riječi do riječi, sve, tekst je definitivno napamet nabrojen. Drago mi je što će gospodin Radić potaknuti nasipavanje obale. Trenutno je visok vodostaj, pa ne znam kako će to učiniti.

Radić: Krenulo je nasipavanje.

Mlinarević: Dobro. Nadam se da će to uspjeti. Vidite, ja se radujem svakoj stvari koju vi možete ostvariti kao saborski zastupnik. To vam je i dužnost, za te novce i radite, za visoku plaću. Prema tome, trebate zastupati i grad i regiju upravo tako kako ste napravili, ako ste napravili tako kako ste… ukoliko to nije bio predizborni trik. Copacabana se, dakle, može otvoriti kako se može otvoriti ove godine. Sljedeće godine je, dakle, u planu isto otvaranje Copacabane. Ja bih pristupio tom poslu odmah, dakle sedmi, osmi mjesec, rješavanju tih problema. Odmah bih išao u projektnu dokumentaciju da vidimo što možemo dobiti od ponuda, koje su cijene da možemo napraviti financijsku konstrukciju. Naravno da bih se konzultirao sa stranim izvođačima. Ne mogu vjerovati da Grad Osijek uzima jednu tvrtku, Osijek koteks, da radi nešto što nikada do sada nisu radili. Bazeni su kompleksno pitanje i to treba znati raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2022 17:51