Zlorabio ovlasti?

Radi li SOA opet dosjee novinara kao 90-ih? Dok se branio od afere 5.0, Milanović je otvorio opasnu temu

Predsjednik ima utjecaj na to što će raditi obavještajni aparat, ali on se mora odnositi isključivo na pitanja nacionalne sigurnosti. Je li članica Uprave Hanza Medije sigurnosna prijetnja?

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Ne čudi što je u reakciji predsjednika Republike Zorana Milanovića i njegove supruge Sanje Musić Milanović izostala bilo kakva samokritičnost na otkriće Jutarnjeg lista da je predsjednikova supruga intervenirala kod ravnateljice Klasične gimnazije u Zagrebu jer je nezadovoljna četvorkom koja je bila zaključena njezinu sinu. No, potpuno je nezapaženo prošla jedna njegova izjava koja otvara veliko pitanje kako predsjednik Republike obnaša svoju dužnost i zloupotrebljava li pritom svoje ovlasti.

Nakon što je iznio neistinitu tvrdnju da je članica Uprave Hanza Medije Ana Hanžeković Krznarić zvala njegovu suprugu ne bi li joj, kako je rekao, namjestila navlakušu (a istina je potpuno drugačija, Sanja Musić Milanović je zvala Anu Hanžeković Krznarić kako bi pokušala zaustaviti tekst), doslovno je rekao: "Moju ženu zove Ana Hanžeković. Inače bih je prijavio SOA-i zbog uznemiravanja, ovako je blokirana."

Predsjednik Republike nema puno ovlasti, no one koje ima odnose se na vojsku i tajne službe. Bez predsjednikova supotpisa ne može se imenovati čelnika nijedne obavještajne organizacije, a tajne su službe dužne šefu države davati redovite briefinge o sigurnosnim pitanjima, kao što od njega mogu dobivati i određene inpute o tome što trebaju raditi.

Predsjednik, dakle, ima utjecaj na to što će raditi obavještajni aparat, ali on mora biti u okvirima zakona i odnositi se isključivo na pitanja nacionalne sigurnosti koje su u djelokrugu rada tajnih službi. Je li članica Uprave Hanza Medije sigurnosna prijetnja? Ili je sigurnosna prijetnja to što je Jutarnji list objavio tekst o pritisku koji je prva dama vršila na ravnateljicu Klasične gimnazije? I što bi uopće trebalo značiti da bi nekoga prijavio SOA-i?

Milanovićeva generacija jako dobro pamti masovnu zloupotrebu tajnih službi devedesetih godina, kada su se uhodili oporbeni političari, novinari, nevladine organizacije... O novinarima koji su kritično pisali o vlasti, tajna je služba stvarala dosjee koji su bili prepuni podataka o njihovu privatnom životu, a pomno su se tražile i bilježile pikanterije koje bi mogle biti pogodne za javnu difamaciju i ucjenu. Nakon što je Vlada Ivice Račana preuzela vlast, takvi su se dosjei, kojih je bilo na stotine, otvorili.

Međutim, ni nakon toga nisu prestale zloupotrebe obavještajnog aparata, a periodično se otkrije kako se po nalogu i zbog interesa nekog moćnika poseže za ilegalnim uhođenjima.

Treba vjerovati da Milanović na ovaj način ne zloupotrebljava svoje ovlasti. Ipak, on je zazvao SOA-u. Zašto?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:21