FAŠIZAM U KAZALIŠTU

'RAČUNOVOĐA JE PIO PAVELIĆEVU RAKIJU, U UREDU ČITAO O HITLERU, A SA SRBIMA NIJE HTIO RADITI' Šef Gavelle odgovara na optužbe

Direktor kazališta Gavella na presici je iznio podatke o poslovanju čiju je zakonitost nastojao osporiti računovođa. Prema Stazićevim riječima, sve što je Mikulić izgovorio su manipulacije i napad iz osobnih i svjetonazorskih razloga

ZAGREB - Ne postoji slučaj Gavella, postoji samo pokušaj rušenja ugleda kazališta Gavella , zbog čega će se protiv bivšeg računovođe Vinka Mikulića pokrenuti kazneni postupak - rekao je danas direktor kazališta Gavella, Darko Stazić, na konferenciji na kojoj je podastro podatke o poslovanju čiju je zakonitost u svojim istupima nastojao osporiti računovođa kojem je nakon toga uručen izvanredni otkaz i zbog odavanja poslovnih tajni.

Prema Stazićevim riječima, sve što je Mikulić izgovorio su manipulacije i napad iz osobnih i svjetonazorskih razloga.

Problemi su počeli 2008. kada su Mikuliću s njegova fiksnog telefona blokirani pozivi u inozemstvo, čime je onemogućen da zove u BiH. Nakon toga Mikulić prijavljuje kazalište DORH-u, Državnoj reviziji, policiji i Uredu za kulturu.

Međutim, nitko, kaže ravnatelj, u kazalištu ne nalazi ništa sporno. Državna revizija odbila je doći zbog zauzetosti, no nalaz je obavila privatna revizorska tvrtka.

- Mikulić nije zviždač, nego klevetnik i osoba koja u svom uredu drži Hitlerov životopis i bocu rakije s etiketom Ante Pavelića. Kad sam ga pitao zašto to drži, odgovorio je: ‘A što ti imaš protiv Pavelića i Hitlera?’ Mikulić je na kolegijima imao ksenofobne i homofobne ispade: govorio je da Gavella ne smije angažirati strance, umjetnike istospolne orijentacije te da ne smije surađivati sa Srbijom. Bivšeg člana Kazališnog vijeća optužio je da radi za Udbu, a ukupno je više vremena provodio za šankom, nego na radnome mjestu za koje je godišnje bio plaćen 171.000 kuna - rekao je Stazić.

Osvrnuvši se na optužbe koje je Mikulić iznio protiv Gavelle, direktor je rekao da je kazalište platilo 300.000 kuna bruto Tomažu Panduru za režiju “Kaligule”, ali da je Gavella na predstavi zaradila 317.259 kuna.

Kad je riječ o plaćanjima Teatru Ulysses, Stazić je izjavio da je riječ o kleveti, odnosno da se plaćanje događalo u obrnutom smjeru. Što se tiče ugovora preko Student-servisa, u dokumentaciji koju je Gavella dala novinarima vidljivo je da njihova vrijednost opada od 2004. Te su godine bili sklopljeni u vrijednosti od 636.000 kuna, a 2010. njihova je vrijednost iznosila 333.000 kuna. Na kopiji papira, koji je vlastoručno ispisao Mikulić, prihod od prodaje ulaznica od 1994. do 2010. raste od 138.000 do milijun i 571.000. Broj gledatelja prije deset godina je 40.000, a u prošloj sezoni 58.000, dok kazalište od 2005. kontinuirano posluje u plusu (2003. u minusu je više od milijun kuna).

Kad je riječ o unajmljivanju stanova za smještaj gostiju, koje Mikulić smatra spornim, Stazić je objasnio da je to isplativije nego hotel. Jedan mjesec korištenja hotela stajao bi kazalište, i to uz popust, 12,5 tisuća kuna, a najam najskupljeg stana iznosi 4500 kuna mjesečno.

- Da je Mikulić istinoljubiv, reagirao bi u vrijeme kad je kazalište negativno poslovalo i kad su neki dizali akontacije koje nisu vraćali - rekao je Stazić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:56