PUCA OD OPTIMIZMA

PUSIĆ 'Hrvatska je najgora u Europskoj uniji, ali ova je Vlada najuspješnija u njezinoj novijoj povijesti'

 Srđan Vrančić/Cropix

U političkom talk-showu Pressing kod Dubravka Merlića na N1 televiziji gostovala je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić i Merlić razgovarali su o odnosima u regiji, hrvatskoj i europskoj vanjskoj politici, a proanalizirali su i aktualne nacionalne političke teme i događaje.

Govoreći o prosvjedima branitelja, Pusić je rekla da branitelji i dalje ne iskazuju prave zahtjeve.

"Oni nemaju nikakve zahtjeve, koliko mi je poznato. Što znači da nisu priznati? Nijedno pravo im nije ukinuto. To je tehnički provjerljivo. Jedini zahtjev je za ostavkom dva najpoštenija čovjeka u javnom životu, Predraga Matića i Bojana Glavaševića. Ne znam tko stoji iza toga.Tko organizira, financira i drži ljude u toj situaciji da tamo stoje bez artikuliranog zahtjeva i potrebe da s nekim sjednu i razgovaraju?", upitala je.

Prokomentirala je i situaciju u Gradu Zagrebu nakon uhićenja Milana Bandića.

"Vidjet ćemo kako će istraga završiti, hoće li biti potrebni prijevremeni izbori. O tome se priča već 15 godina, stalno su bile neke priče na koje su svi navikli i sad su imale posljedice. Hoće li to završiti sudskim procesom, vidjet ćemo. Po mom mišljenju nema usporedbe po pitanju korumpiranosti između ove i prijašnje Vlade. Bivši predsjednik vlade i HDZ-a je završio u zatvoru za ono što je radio kao predsjednik Vlade i cijela stranka je osuđena zbog korupcije. Korupcija je užasno štetna i to je funkcionalno kontraproduktivno. Svaki slučaj koji je problematičan treba ispitati i istražiti", izjavila je.

Dubravko Merlić upitao ju je bi li ova Vlada bila uspješnija da je Radimir Čačić ostao u njoj. "Mislim da to nijer fer pitanje. U prvoj godini se pokazalo da to nije bilo tako. Mislim da se o tome sada nema što pričati", odgovorila je Pusić, napominjući kako je rejting HNS-a pao i prije Čačićeva odlaska.

"Čačić je iz stranke izbačen zato što je kroz 10 mjeseci kontinuirano medijski napadao stranku, a onda je počeo preuzimati obveze u ime stranke što nije moguće. To je jedna situacija u kojoj ili raspustite stranku ili ne režete komad po komad nego skroz režete problem. Naša procjena je da je stranka vrijednija i da ju je bilo važno sačuvati", zaključila je Pusić.

Prokomentirala je i posljednje analize koje govore da je Hrvatska najneuspješnija članica Europske unije te je li to dovoljan razlog za prijevremene izbore.

"Nije to dovoljno za prijevremene izbore. Ne očekuje se od referenduma i ulice da rješavaju stvari, nego od Vlade. I to ova Vlada radi prvi put bez guranja bez tepih. Otvorili smo sva pitanja. Imamo lošije pokazatelje jer ima puno stvari od prije koje trebamo poplaćati. Jedan mandat nije dovoljan. U mom resoru to na sreću daje rezultate nešto ranije. U gospodarstvu ide malo teže. Neke stvari su mogle biti brže poput rezanja različitih prepreka investitorima. Sve ostalo je dugotrajniji proces jer investicije su potrebne i danas, a ne samo kad se sve savršeno posloži', kazala je i napomenula da je ovo i dalje jedna od najuspješnijih Vlada u novijoj hrvatskoj povijesti.

Nakratko se osvrnula i na situaciju oko Ine. 'Mi pokušavamo iščupati Inu na površinu kako bi počela uspješno funkcionirati. Ne znam možemo li to s Mađarima iako možemo na puno drugih projekata. To je jedan projekt na lošim temeljima. Amerikanci neće biti medijatori u rješavanju tog problema, to je dezinformacija. Oni su samo ponudili listu stručnjaka koji bi mogli pratiti pregovore između Hrvatske i MOL-a', rekla je Vesna Pusić u velikom intervjuu za N1 .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:18