POTPREDSJEDNIK STRANKE

PUPOVAC O RAŠKOVIĆU 'SDSS je i prije i poslije izbora izložen pritiscima nekih stranaka, ali je jedinstven i ne dvoji o svojim odlukama'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak na Pantovčaku, nakon konzultacija s predsjednicom Republike, da je SDSS jedinstven i u prvome krugu konzultacija podržava čelnika koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića kao mandatara, upozorivši da su neke stranke prije i nakon parlamentarnih izbora pritiskale SDSS u pogledu tog političkog izbora, no nije rekao koje.

Novinare je zanimalo je li SDSS jedinstven s obzirom na sumnje koje je u tom pogledu danas iznio predsjednik HDZ-a i čelni čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, ali i s obzirom na to da je na konzultacije na Pantovčak odvojeno došao izabrani zastupnik SDSS-a Mirko Rašković.

"SDSS i rukovodstvo nemaju dvojbe oko odluka koje donose", rekao je Pupovac, a na pitanje novinara otkud onda današnje sumnje Karamarka da SDSS nije složan, Pupovac odgovara: "Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne trebam znati".

Mirko Rašković tražio je od Ureda predsjednice da na konzultacije dođe sam te ga je Grabar-Kitarović primila i s njime odvojeno razgovarala, kao što je to napravila i s izabranim saborskim zastupnikom Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta nezavisnih lista, a potom osnovao stranku Hrid.

Pupovac je novinarima kazao da izabrani zastupnici SDSS-a u prvom krugu konzultacija podržavaju koaliciju "Hrvatska raste" i mandatara Zorana Milanovića, a na pitanje novinare kako komentira kritike iz Domoljubne koalicije da se manjine ne bi trebale opredijeliti "ovako rano", odgovorio je kako je u razgovoru s predsjednicom rekao "da neće dopustiti nikakve pritiske i prijetnje i ograničavanje mandata izabranih zastupnika, SDSS-a niti bilo koje političke grupacije".

"Predsjednici sam rekao da nikakva prisila, nikakve javne poluprijetnje i nikakvi pokušaj prijetnji ograničavanja mandata zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njhovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i nisu u skladu s najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala", rekao je Pupovac.

Podsjetio je pritom na potporu koju je SDSS dao HDZ-u 2003. i 2011. te kazao kako ih nitko na to nije prisiljavao. "To je bila stvar naše političke procjene i izbora", dodao je.

Na pitanje novinara potvrdio je da je tijekom predizborne kampanje "bilo stranaka koje su htjele utjecati na političke odluke SDSS-a i izbor kandidata za zastupnike u Sabor", a pritisaka je, kazao je, bilo i nakon izbora. No, Pupovac nije htio otkriti o kojim se strankama radi, poručivši im da - griješe. "Rekao sam predsjednici što sam trebao reći. A svima koji me čuju, a koji to rade, poručujem da griješe oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina".

Poručio je takvima da neće uspjeti u toj prisili. "Ako će koristili sredstvo prisile, pritiska prema bilo kojem od zastupnika nacionalnih manjina, u tome neće uspjeti, nego će se ozbiljno kompromitirati i teško kompromitirati mogućnost međusobne suradnje", naglasio je.

Sasvim je neuobičajeno i nedopustivo i nedemokratski da se to radi, upozorava Pupovac.

Dodaje pritom kako nitko ne osporava "dijaspori da glasa i izabere odmah", a istodobno se to pravo nastoji ograničiti zastupnicima manjina koji su birani u zemlji u kojoj žive i rade.

"Zašto je moj mandat manje vrijedan sa skoro 15 tisuća glasova od nekog mandata HDZ-a i SDP-a koji je izabran s 300 glasova. S kojim pravom? I tko toj gospodi daje pravo da ograničavaju moju ustavnu ovlast i obvezu kao zastupnika koji je peti, šesti put prisežem na Ustav RH? Koja je to demokracija?", upitao je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:54