KRIZA VLASTI

Pulska platforma Možemo!: Nismo za prodaju dok nam ne daju analizu imovine

U gradu se raspravlja je li pitanje u tome tko je trebao kupiti tri parcele ili na kojoj su poziciji ili je samo pitanje načela

Sanja Radolović, Filip Zoričić i Dušica Radojčić

 Mirko Ferlin/Cropix

Zašto su tri gradske parcele razdvojile koalicijske partnere u Puli? Je li pitanje u tome tko ih je trebao kupiti ili na kojoj su poziciji ili je samo pitanje načela? Radi se, naime, o jednom građevinskom zemljištu od 1393 kvadrata koje je građevinska tvrtka Zovko gradnja iz Medulina izlicitirala za 1,131.116 kuna. Drugo zemljište od 493 kvadrata trebalo je biti prodano Igoru Tedyju Babanu iz Pule za 1,131.435 kuna, a treći kupac je Nevenka Golubić Pavlović koja je trebala kupiti suvlasničke udjele ukupne površine oko 400 kvadrata.

Naime, prije dva dana pulska platforma Možemo!, čija je koordinatorica Dušica Radojčić, ujedno predsjednica Gradskog vijeća, odlučila je ne glasati za prodaju tih triju parcela kojima bi grad uprihodio oko tri milijuna kuna. To nije prihvatio nezavisni gradonačelnik Filip Zoričić, koji je rekao da teško može nakon toga surađivati s Možemo!, a isto je nakon toga ponovila i Sanja Radolović iz SDP-a.

Usuglašavanje

Njima je najviše smetalo što na zajedničkom sastanku prije same sjednice Gradskog vijeća Radojčić nije rekla da točku neće podržati niti ju je skinula s dnevnog reda.

Time su praktički SDP i NL Filipa Zoričića ostali bez partnera u vijeću, a time i stabilne većine. No, Možemo! i njegova čelnica Dušica Radojčić u tome ne vide problem i kažu da će suradnju nastaviti. Radojčić je progovorila o problemima i razlozima zašto nisu glasali za tu točku dnevnog reda. Pojasnila je da su ona i njezini članovi s liste još na zadnjoj sjednici gradskog vijeća, kada su digli ruke za prodaju određenog broja parcela, rekli da je to zadnji put da će glasati za prodaju parcela dok se ne napravi analiza gradske imovine. I, kaže, to su ispoštovali.

- U rujnu je gradonačelnik objavio prodaju 19 parcela u ukupnoj vrijednosti od sedam milijuna kuna. Naime, gradonačelnik može donijeti odluku o prodaji zemljišta vrijednosti do milijun kuna, a sve ostalo ide preko Gradskog vijeća. I to je svojevrsna kontrola da se tek tako ne može prodavati gradsko zemljište. Tada smo rekli da ćemo dignuti ruku za tu odluku jer je gradonačelniku mandat tek počeo, ali smo zahtijevali da, kao što piše u našem koalicijskom sporazumu, izradi popis imovine i način raspolaganja njome jer želimo racionalno raspolagati zemljištem.

Dakle, potrebno je vidjeti ukupan broj nekretnina, njihovu vrijednost, plan raspolaganja, koliko ćemo prodavati i zašto. U sporazumu piše i da ćemo zabranjivati prodaju zemljišta bez izrade UPU-a, gdje moraju biti definirane javne površine za javne sadržaje - rekla nam je Radojčić. Kaže da je nakon toga, bez obzira na to što su jasno izrekli svoj stav, bez usuglašavanja s njima raspisan novi natječaj za prodaju nekretnina.

- Na tom drugom natječaju bila je 31 parcela ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. Mi smo time stavljeni pred gotov čin. Dakle, odluka o raspisivanju tog natječaja nije iskomunicirana s partnerima - objašnjava Radojčić.

Devet sjednica

Rekla je da ne žele "vladati" poput svojih prethodnika iz IDS-a, koji su punili proračun prodajom zemljišta, te je istaknula da su tako primjerice samo u proračunu za 2021. godinu od prodaje gradske imovine planirali 40 milijuna kuna. Ona kaže da ne žele nastaviti tu praksu, a da te tri parcele ni po čemu drugome nisu sporne, osim po tome.

Bez obzira na teške riječi partnera, Radojčić i dalje vjeruje u nastavak suradnje s njima.

- Nismo se još čuli oko svega, ali hoćemo. Nije sporno i da smo na devet sjednica izglasali sve odluke zajedno i da smo izglasali proračun. Svaka koalicija se testira baš na proračunu. Ali nismo dali partneru bjanko ček. Uvjet je da se poštuje koalicijski sporazum. Mi se jedini toga pridržavamo. Mislimo da je suradnja i dalje moguća. Podržat ćemo svaku odluku koja je utemeljena na sporazumu. Za to je potreban dogovor - kaže Radojčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:48