IZBORI U SPLITU

Puljak uvjerljivo pobijedio: ‘Ovo nas je ojačalo, sada je svima jasno što Splićani žele!‘

Izlaznost u drugom krugu je nešto manja nego u prvom kad je do 16,30 sati glasalo ukupno 27.468 birača, odnosno njih 21,74 posto

Puljak i Ivošević

 Josko Ponos/Cropix

Ivica Puljak ostaje gradonačelnik Splita. U drugom krugu izvanrednih izbora uvjerljivo je pobijedio HDZ-ovog nestranačkog kandidata Zorana Đogaša, osvojivši 66,15 posto glasova. Đogaš je, pak, dobio 31,85 posto glasova.

- Bit ću gradonačelnik svih građana Splita. Smjer uvođenja reda, smjer javnih natječaja, smjer da su javni projekti na prvom mjestu je očito bio smjer koji su građani prepoznali. Pozivam sve da prate što se događa u Splitu. Čeka nas veliki posao, bit ćemo ponosni na Split - poručio je sinoć Ivica Puljak. Dodao je kako već danas počinje razgovore sa SDP-om i Mostom te da će brzo konstituirati Gradsko vijeće. Kazao je i kako će prvi dan otići u Čistoću i s direktorom razgovarati o novom modelu čišćenja grada.

image

Ivošević, Puljak i Kuzmanić

Josko Ponos/Cropix
image

Ivica Puljak

Josko Ponos/Cropix
image

Slavlje pobjednika

Josko Ponos/Cropix

HDZ-ov nestranački kandidat Zoran Đogaš nakon objave rezultata, kazao je kako je slaba izlaznost jaka poruka, te da govori o trenutačnom stanju duha u Splitu.

- Ovaj izbor obavezuje pobjednika da služi svim građanima - rekao je Đogaš i čestitao Puljku na pobjedi. Kazao je da je očekivao bolji rezultat, ali i da je mislio da će kampanja izgledati drugačije. Na pitanje ostaje li u politici, odgovorio je: "Ajmo, prvo prespavati". I šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović čestitao je Puljku na pobjedi, a upitan ostaje li i dalje voditi ogranak kazao je kako će "prvo prespavati, a onda donijeti neke odluke".

- HDZ-ovi su birači dobro prihvatili Zorana, ali je problem bio mala izlaznost. Vrhunac je turističke sezone, ljude je teško motivirati da izađu na izbore. Ne može odgovornost biti na premijeru Plenkoviću, on nam je dao podršku - komentirao je Mihanović. Iz HDZ-a su se, inače, pojavile informacije kako je vodstvo splitskog HDZ-a već pripremilo ostavke zbog loših izbornih rezultata.

image

Zoran Đogaš

Josko Supic/Cropix
image

HDZ-ov stožer

Josko Supic/Cropix

Pobjeda Ivice Puljka bila je očekivana, pogotovo uzmu li se u obzir rezultati prvog kruga izbora na kojima su Puljak i njegov Centar dominirali.

Puljak je u prvom krugu osvojio 48,73 posto glasova, dok je Đogaš dobio 25,67 posto. Što se tiče izbora za Gradsko vijeće, Centar je dobio 15 mandata, HDZ osam, a HGS Željka Keruma dva mandata. Po dva vijećnika dobili su i SDP te Most, ali i Domovinski pokret i koalicija okupljena oko njega koji su također osvojili dva mandata.


TIJEK DOGAĐANJA

NOVO 20.55 Ivica Puljak je prvo zahvalio svim građanima Splita, pa i onima koji mu nisu dali glas.

- Bit ću gradonačelnik svih građana Splita. Smjer uvođenja reda, smjer javnih natječaja, smjer da su javni projekti na prvom mjestu je očito bio smjer koji su građani prepoznali. Pozivam sve građane Hrvatske da prate što se događa u Splitu. Čeka nas veliki posao. Bit ćemo svim ponosni na grad Split. To je za nas najveći grad na svijetu, ‘centar svita‘.

- Sutra počinjemo razgovarati s kolegama iz SDP-a i Mosta i nadam se da ćemo brzo konstituirati Gradsko vijeće. Ojačani smo podrškom građana i sada je svima jasno što Splićani žele. Ovo je velika stvar ne za Split, već za cijelu Hrvatsku.

- Prvi dan ću otići u Čistoću i porazgovarati s direktorom o novim modelu čišćenja grada.

- S Plenkovićem sam surađivao na profesionalan način, i s ministrima sam imao dobre odnose, pa mislim da će se to nastaviti.

Trzavice sa SDP-om?

- Sada je jasno što mi želimo od te suradnje. To je suradnja bez podijele plijena i mislim da su oni sada spremni na to.

image

Ivica Puljak

Josko Ponos/Cropix
image

Ivica Puljak u pratnji Bojana Ivosevica i Antonija Kuzmanica

Josko Ponos/Cropix
image

Antonio Kuzmanić

Josko Ponos/Cropix

20.33 - Već je obrađeno 159 od ukupno 163 biračkih mjesta. Iznenađenje nema - Puljak osvaja 26.722 glasova, a Đogaš 12.829.


NOVO 20.30 - Kada je objavljeno da Puljak i službeno vodi, stožerom se prolomio pljesak. Delicije sa švedskog stola gotovo su nestale u svega nekoliko minuta. Razgrabio se golemi kolut soparnika, a gosti posebno hvale "misteriozni specijalitet" s kaparama, maslinovim uljem i škampima... I pršut je, kažu, izvrstan.

Malo prije 20 sati u "Šetača" je stigao i otac Bojana Ivoševića, kazališni glumac Nikola Ivošević.

image

Atmosfera u stožeru

Josko Ponos/Cropix
image

Bojan Ivošević

Josko Ponos/Cropix

20.19 - Prevedeno u postotke, Ivica Puljak u ovim trenucima osvaja čak 69,86 posto glasova, a Zoran Đogaš 28,2 posto. HDZ je, prema prvim informacijama, izgubio čak i u svojim najjačim utvrdama, a u splitskom ogranku stranke već su pripremljene ostavke. Opširnije o tome pročitajte OVDJE.


20.03 - DIP je objavio prve privremene rezultate izbora za gradonačelnika u Splitu. Obrađeno je 89 od 163 biračkih mjesta i prema tim rezultatima Ivica Puljak je u golemom vodstvu. Naime, Puljak je osvojio 14.554 glasova, a Zoran Đogaš tek 5.872.


19.15 - Prema prvim neslužbenim podacima koji nam stižu s biračkih mjesta, glasovi su već prebrojani i Puljak uvjerljivo vodi, javlja Slobodna Dalmacija. Navodno bi Puljak mogao imati 65 posto osvojenih glasova Splićana


19.05 - Birališta u Splitu su zatvorena, a neslužbene rezultate izbora DIP će početi objavljivati od 20 sati.

Dražen Maravić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Splita, u Dnevniku N1 televizije komentirao je kako protječe drugi krug izbora u Splitu.

“Dan je prošao relativno mirno, nemamo nikakvih problema”, rekao je.

Naveo je da je bilo nekoliko prijava kršenja izborne šutnje.

“Ne znamo je li bilo kršenja izborne šutnje, ali prijavljeno nam je pet takvih slučajeva o čemu ćemo naknadno odlučiti”, otkrio je.

U odnosu na prvi krug, kada se gledaju drugi podaci o izlaznosti, odnosno izlaznost do 16.30 sati, izašlo je oko 1,5% manje birača nego u prvom krugu.

Podsjetimo, prema podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), do 16.30 sati glasalo je 20,52% posto građana Splita, odnosno 25.524 Splićana.


U drugom krugu prijevremenih izbora za splitskog gradonačelnika i njegove zamjenike do 16,30 sati glasalo je nešto više od petine birača, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Na birališta je izašlo ukupno 25.524 birača, odnosno njih 20,52 posto.

Podatke je DIP objavio u 17 sati, dva sata prije zatvaranja 163 biračka mjesta u gradu podno Marjana, a na kojima glasovati može više od 146 tisuća Splićanki i Splićana.

Izlaznost u drugom krugu je nešto manja nego u prvom kad je do 16,30 sati glasalo ukupno 27.468 birača, odnosno njih 21,74 posto.

Neslužbene rezultate izbora DIP će početi objavljivati od 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 02:44