REAKCIJE IZ KOALICIJE

Puljak objasnio zašto je otkazao presicu, evo što o Milanoviću kažu Čačić, Mrak-Taritaš i Orešković

Ovo je dobra i pozitivna vijest koja otvara put prema pobjedi nad HDZ-om i promjeni Hrvatske, rekao je Ivica Puljak

Dalija Orešković, Radimir Čačić, Anka Mrak Taritaš i Ivica Puljak

 Cropix

Da je Zoran Milanović podnio ostavku na mjesto predsjednika, situacija bi bila neusporedivo čišća. Sada ćemo vidjeti što će reći ustavni stručnjaci, ali ovaj čin nam ulijeva nadu, komentirao je Radimir Čačić (Narodna stranka - Reformisti) kandidaturu predsjednika Zorana Milanovića za premijera.

Čačić kaže da njegova podrška Milanoviću nikad nije bila upitna.

- Surađivali smo blisko i odlično u svakom pogledu, postoji cijeli niz razloga zašto je to tako, a u konačnici se slažemo i karakterno - dodao je Čačić.

Podršku Milanoviću spremna je dati i zastupnica Anka Mrak-Taritaš.

- Na političkoj sceni u Hrvatskoj više ništa nije isto - izjavila je Mrak-Taritaš te dodala da se Ustavni sud sada treba što prije očitovati.

- Ovo je dokaz da je tema Turudić bila kap koja je prelila čašu. Milanović je, pak, napravio iskorak za zemlju i pokazao da je spreman izaći iz svoje zone komfora jer je mogao gledati i ići u još jednu kampanju za mandat predsjednika - napomenula je Mrak-Taritaš.

image

Dalija Orešković, odvjetnica i predsjednica političke stranke Start

Darko Tomas/Cropix

Uz Milanovića je i Dalija Orešković s kojom smo razgovarali dok je pratila gostovanje ustavne stručnjakinje Sanje Barić na N1 televiziji. Ona, kaže Orešković, upozorava oporbu kako bi reagirali da se u ulozi Zorana Milanovića, primjerice, našla Kolinda Grabar-Kitarović.

- To bi vrijedilo da je situacija u političkom prostoru zdrava, ali mi već nekoliko godina imamo debelo urušenu ustavnu konstrukciju ove države. To se očitovalo na problemima koji su bili manje uočljive pojave i nisu bili goruća pitanja u svakodnevici naših građana, ali Ustav i trodioba vlasti u nas su posljednjih nekoliko godina pretvoreni u prah i pepeo - izjavila je Orešković te dodala da su države institucije u takvom stanju da trebamo ponovno uzeti "papir i olovku te nacrtati konture novog državnog ustroja".

- Ovdje se radi o pokušaju da stvarno napravimo jedan veliki preokret i novi nacionalni početak - ukazala je Orešković, dodajući da je HDZ potkopao sve državne institucije.

- U ovoj situaciji ne vidim da se ruši Ustav, a Milanović na poziciji predsjednika može ostati sve do izbora i poslije će ga zamijeniti predsjednik Sabora. A što bi bilo da je predsjednika pogodio, primjerice, meteor? - pita se Orešković dodajući:

image

Anka Mrak Taritaš

Damir Krajac/Cropix

- Pa kad sam u sabornici prozvala premijera Plenkovića führerom, nisam mislila da je fašist, nego sam ukazivala na činjenicu da je u sebi kumulirao sve funkcije državne vlasti. Dovoljno je reći da je ovaj mandat završen činom polaganja prisege glavnog državnog odvjetnika koji je još i sudac, a na tu inauguraciju nije došao nitko iz Ustavnog suda. Ako to nije bilo zvono i alarm da država više ne postoji, onda ne znam što je.

Orešković napominje da je došao kraj države koju je skrojio HDZ.

- Na nama je sada da izgradimo državu na uzusima, na normama, ali i na institucijama - kaže Orešković, a na pitanje zašto to nije napravljeno kad je Milanović bio premijer, uzvraća da je tada on djelovao unutar ovog, postojećeg, političkog sustava.

- Iskustvo svega što se dogodilo u međuvremenu je jaka opomena i obveza - zaključila je Dalija Orešković.

image

Radimir Čačić

Tomislav Kristo/Cropix

Ivica Puljak iz Centra, koji je trebao danas s kolegama održati konferenciju za novinare, kaže da su je morali odgoditi jer su imali sastanak s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom i Zoranom Milanovićem.

- Evo, baš idem na sastanak, ovo je dobra i pozitivna vijest koja otvara put prema pobjedi nad HDZ-om i promjeni Hrvatske. Vrijeme je za Hrvatsku - rekao je Puljak, dodajući neka ustavna pitanja rješavaju ustavni stručnjaci.

- Jer, kako onda Turudić može postati glavni državni odvjetnik?! - pita se Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 15:20