‘OPERIRALI‘ NOĆU

Pula bruji o provalnicima koji su po gradu krali sve što su stigli: Otimali čak i grudnjake, jedan u dosjeu ima 250 kaznenih djela

Jedan lopov je uhićen i dobro je poznat policiji. U evidenciji ima više od 250 dokazanih kaznenih djela, a drugi je u bijegu

ilustrativna fotografija

 Dusko Marusic/CROPIX

Pulu je ovih dana zaprepastila vijest o provalama u apartmane na Zelenici do kojih je dolazilo dok su turisti u njima spavali. Kako Glas Istre doznaje iz neslužbenih izvora, to su činila dva provalnika, a pulska policija još uvijek traga za jednim od njih.

Radi se o D. S., kojemu se od uhićenja partnera u krađi, M. I. (rođenoga 1991. godine), gubi svaki trag. Uhićenom je određeno mjesec dana istražnog zatvora, a inače je riječ o muškarcu koji je dobro poznat policiji, s obzirom na to da u evidenciji ima više od 250 dokazanih kaznenih djela.

Kako se doznaje, M. I. je dobar dio života proveo po domovima i zatvorima zbog provala i krađa. O njemu je Glas Istre pisao još prije 18 godina kad je, kao tek 10-godišnji dječak, u osobnom dosjeu imao više od stotinu kaznenih prijava za provale i krađe.

A sad su isplivali novi detalji o ljetnom pohodu dvojca na turističke apartmane. Krali su svašta, od satova, novca i nakita, do bezvrijednih medalja, šilterica, jakni, majica i - jednog crvenog grudnjaka.

Početkom tjedna priopćeno je kako je pulska policija dovršila kriminalističko istraživanje nad M. I. koji je 3. kolovoza u jutarnjim satima, točnije oko 5 i pol, ušao u apartman u Ulici Pradorlando u kojemu je spavala 46-godišnja njemačka državljanka sa suprugom i dvoje malodobne djece. Međutim, provalnik je imao pomagača. Dvojac je tako otuđio torbicu s ključem osobnog automobila Kia Sportage, koji su otključali i iz njega ukrali žensku crnu jaknu vrijednu 140 eura. Ubrzo su se vratili u apartman i otuđili kapu šiltericu od 50 eura. No tad se probudio jedan od gostiju, točnije suprug, a dvojac je pobjegao.

Policajci su istoga dana u 21 sat pronašli i uhitili osumnjičenog M. I. Utvrđeno je kako je od 23. svibnja do 3. kolovoza počinio još četiri kaznena djela teške krađe te da je protupravno prisvojio nakit, ručne satove, tehničku opremu i osobne stvari oštećenih u ukupnoj vrijednosti od nekoliko stotina tisuća kuna.

Toga 23. svibnja oko 15.30 sati M. I. i D. S. ušli su u dvorište obiteljske kuće u istom kvartu - u Ulici Pradorlando na pulskoj Zelenici - gdje su nasilno ušli kroz prozor u apartman u prizemlju kuće. Tamo su ukrali prijenosno računalo nakon što su "pretumbali" ormare. Međutim, očito su probudili vlasnicu koja je ušla u prostor apartmana i vidjela kako osoba izlazi kroz balkonska vrata na balkon, skače na istočni dio dvorišta te se udaljava, piše Glas Istre.

Kasnije su, 2. kolovoza, u Šandaljskoj ulici na pulskome Monte Serpentu, preskočivši ogradu od dva metra nasilno ušli u obiteljsku kuću i ukrali veću količinu nakita, dva ručna sata, videokameru i novac. Konkretno, u dvorištu kuće raširili su rebra drvene rebrenice prozora te kroz otvor provukli ruku i otvorili rebrenice. Zatim su kroz otvoreni prozor ušli u unutrašnjost gdje su otvarali ladice i vrata ormara, ormarića, kuhinjskih elemenata, preturali stvari pa iz kuće uzeli i sa sobom odnijeli razni nakit od bijeloga i žutoga zlata (pet narukvica, deset lančića, 16 pari naušnica i 23 prstena s raznim biserima, koraljima, briljantima, rubinima i safirima te više raznih privjesaka od kojih tri s dječjim mliječnim zubima).

Također, uzeli su videokameru i fotoaparat Olimpus, dva ronilačka sata Aquastar, kasicu s kovanicama, medalju-zahvalnicu za akciju "Oluja", jednu novčanicu od 100 američkih dolara i još nekoliko stvari.

Svoje pohode nastavili su i 3. kolovoza kad su, nakon što su preskočili ogradu dvorišta, iz dvije obiteljske kuće na području Monte Lessa u Puli, na sličan način nasilno ušli u apartmane iz kojih su otuđili ručne satove, razne vrste nakita, tehničku opremu i odjeću. Među ukradenom robom nalazili su se i jedan Victorinox nož te dva grudnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:55