RIJEČ ANALITIČARA

Puhovski: ‘SDP odlično stoji, a Peđa Grbin je pravi mađioničar. Objasnit ću vam i zašto‘

"Tomašević je iznevjerio zelene, Puljak glumi centar, a dosad nisu pokazali organizacijske sposobnosti za širenje", kaže Puhovski

Peđa Grbin




 

 Damjan Tadić/Cropix

"SDP odlično stoji za stranku koja de facto politički ne postoji. Fantastično je da svatko tko ima stranku dobiva 13 posto podrške. Peđa Grbin, iako je SDP s njime u slobodnom padu, ipak ispada pravi pravcati mađioničar!" komentira politički analitičar Žarko Puhovski rezultate mjesečnog istraživanja Crobarometar za kolovoz, koji pokazuju da unatoč brojnim nevoljama, inflaciji, skoku cijena, aferi što ju je izazvala nesretna smrt Vladimira Matijanića, ni HDZ-u niti SDP-u ne padaju vlasi s glave.

HDZ je i dalje vodeća stranka, s podrškom od 30,1 posto, a SDP i dalje drži drugo mjesto s 13,2 posto. Novo istraživanje izbacilo je Most s 9,2 posto na treće mjesto s kojeg su istisnuli Možemo!, kojemu ostaje devet posto.

Susjedova krava

Činjenicu da i HDZ i SDP stoje postojano kano klisura bez obzira na sve Puhovski tumači čvrstoćom i tvrdoglavošću određenog stožernog dijela biračkog tijela koje je potpuno "rezistentno na HDZ-ove korupcije i SDP-ov genocid nad vlastitim članstvom, njima je za izbor dovoljno samo to da su ‘oni naši‘". Te rezistentne skupine su rezistentne na sve, ocjenjuje Puhovski, ne reagiraju niti na skandale, ne reagiraju ni na što, jer ih pokreće mehanizam "dabogda susjedu crkla krava".

Pad Možemo!, analizira Puhovski, pokazuje da priče o nadnacionalnom proboju udruženih Tomaševića i Puljka neće ići jer imaju dovoljno posla na gradskim razinama: "Tomašević je iznevjerio zelene, Puljak glumi centar, a dosad nisu pokazali organizacijske sposobnosti za širenje; predsjednički izbori se mogu dobiti s jednom popularnom osobom, ali za parlament treba biti popunjeno svako sedlo. Tomašević je dobio podršku na antibandićevskom valu, a sad se sam služi Bandićevim metodama.

Možemovcima je Zagreb rub kapaciteta, ništa alternativno nisu pokazali." Rast mostovaca Puhovski pripisuje zaslugama bračnog para Selak-Raspudić i fiškalskim trikovima Nikole Grmoje, "cinobera iz Metkovića" - no, oni su one man band, dobri sami za sebe, ali ne čine značajan politički krug.

Nagađanja da bi se tako moćan HDZ mogao odlučiti na prijevremene izbore ne smatra realnim: "Premijer Andrej Plenković već je pet puta tu priliku propustio jer s ovakvim ozbiljnim društvenim i političkim problemima nema kapaciteta baviti se izborima, sastavljati liste, tješiti one koji na njoj nisu, dogovarati koaliciju, što bi ga na dva mjeseca izbacilo iz kolosijeka i ne bi se mogao baviti Vladom. A nema ni drugog čovjeka koji bi mogao predstavljati umjerenu desnu centrističku poziciju i koji bi mu sad dobro došao. Petrov, pak, nije ništa govorio u zadnje vrijeme pa mu skače rejting."

Prijevremeni izbori

To što je Plenković sa svojim osobnim rejtingom na petome mjestu, tek iza predsjednika Zorana Milanovića, Bože Petrova, Tomislava Tomaševića, pa čak i iza Ivana Penave, nije ništa neobično, "to ide u paketu s premijerskim poslom, premda je samo u našem političkom podneblju zabilježena perverzija da bivši ministar financija Zdravko Marić bude popularan - toga nema nigdje na svijetu, što znači da svoj posao i nije radio baš radikalno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:51