POLITIČKI ANALITIČAR

Puhovski: ‘Premijer se malo ponaša kao ‘mali od kužine’, a malo kao King Kong koji radi što hoće‘

I jedno i drugo je pogrešno i to dovodi do toga da imamo smušenu javnu sferu, zaključio je Žarko Puhovski
Žarko Puhovski
 Dragan Matic/Cropix

Politički analitičar Žarko Puhovski govorio je o aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj u emisiji Newsroom N1 televizije.

Osvrnuo se na verbalni sukob premijera Plenkovića i Mosta rekavši da se premijer tu ponaša kao da je Most ozbiljna konkurencija.

- To spada pod posebnu disciplinu obiteljske neuroze koja se pokazuje tako da otac kaže sinu jednu stvar koja se svima nama čini potpuno normalnom, a sin izgubi živce i počne urlati. Izgleda da tako nešto imaju HDZ i Most, pri čemu Plenković radikalno griješi jer mu Most nije ozbiljna konkurencija. Plenkovićeva pozicija nije ozbiljno ugrožena, a on se ponaša kao da je i jedno i drugo istina, kao da mu je Most ozbiljna konkurencija i kao da mu je pozicija ugrožena.

Puhovski smatra da je ono što se najgore o Mostu može reći to da su bili 'sukreatori najveće sramote u hrvatskoj politici', dovođenje Tima Oreškovića za premijera.

- To je nepojmljiv skandal i ja im to nikada ne bi oprostio, ali to je moje privatno mišljenje. Ponavljati to svaki dan iznova znači da imate neku bolnu ranu.

Most se, kađe Puhovski, ponaša kao premijer da bi izazvali njegovu reakciju.

- To nije dobro jer smo spali na razinu elementarnog primitivnog moraliziranja. To nikad nije dobro za razumno političko funkcioniranje, dodaje Puhovski.

Osvrnuo se i na Plenkovićevo prozivanje oporbe da su iskoristili teško stanje Miroslava Tuđmana za rušenje kvoruma u Saboru.

- Ništa nije kasnilo u Glini i Petrinji jer zakon nije donesem, i tako sve kasni. Ako HDZ nije imao većinu u tom trenutku, a nije, njemu nije ni trebala jer ova druga strana je trebala imati većinu, oni su predlagali. Siguran sam da je HDZ u tom trenutku mogao imati najmanje 70 ruku od onih 75 koji su bili nazočni i siguran sam da je oporba nije imala 71 čovjeka u Saboru. Oni nisu mogli dobiti, ali nije se htjelo pristati na to da se pobjeđuje sa 71 a ne 75, što je besmislica. Onda je uvedena bolest i smrt Mire Tuđmana što je jedna vrsta degutantnog igranja s bolešću i smrtnošću. To se drugi put događa HDZ-u. Prvi put u teškim trenucima Tuđmanove bolesti oni su ubacili, uz pomoć nekoliko intelektualno korumpiranih pravnika, nešto što se zvalo Ustavni zakon o djelovanju države u situaciji kada je predsjednik države privremeno nesposoban za djelovanje, što je bilo mimo Ustava jer su si zabili u glavu da Tuđman mora umrijeti kao predsjednik države. Sad opet imaju problema sa smrti jednog Tuđmana, umjesto da se to ostavi tamo gdje je tome mjesto, u obitelji. Oni su napravili političku igru. Miru Tuđmana nakon smrti koriste za obračunavanje s Mostom, kaže Puhovski za N1.

Kada je riječ o Plenkovićevim napadima na oporbu, Puhovski kaže:

- Imate ovaj tipični patetični, a opet malo epski element, da imate tri ili četiri pridjeva: nemoralno, neizdržljivo, neprihvatljivo ponašanje ovih. To je bilo karakteristično za Staljina.

Osvrnuo se i na aferu Žarka Tušeka. Smatra da je tu skandalozno jedino to da Tušek protukandidatu nudi plaćanje plakata.

- Mogu razumjeti da se dvoje političara raspravljaju oko toga što će biti ako bude u većini, to nije nelegalno. Ali da ja vama kažem da se kandidirate protiv mene, a ja ću vam plaćati promidžbu, plakate, činim od vas nekoga tko je lažni kandidat, koji stvara privid pluralizma i to mi se čini užasno opasnim i protuustavnim.

Na kraju je komentirao i činjenicu da će Martina Dalić biti nova predsjednica uprave Podravke.

- Martina Dalić po nizu kvaliteta ima uvjete da bude glavna osoba Podravke i to nije sporno. Ali, ona je osoba koja je sama dala ostavku, prihvativši barem dio prigovora na svoj račun i račun vlade. Odonda se ništa nije promijenilo. Meni se to čini kao guranje prsta u oko oporbi, ‘gledajte, mogu što hoću’. Imamo paradoksalnu situaciju. Premijer se malo ponaša kao ‘mali od kužine’, a malo kao King Kong koji može raditi što hoće. I jedno i drugo je pogrešno i to dovodi do toga da imamo smušenu javnu sferu, zaključio je Žarko Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 13:14