IZBORI U PULI

Puh Belci: Kampanja je bila puna manipulacija i laži; Zoričić: IDS tvrdi da sam desničar kako bi plašio birače

Razgovarali smo s kandidatima za gradonačelnicu, odnosno gradonačelnika Pule
Elena Puh Belci; Filip Zoričić
 Goran Sebelic/Cropix

Kampanja uoči drugog kruga izbora za čelno mjesto u gradu Puli bila je poprilično napeta i živa. Uoči dana odluke razgovarali smo s takmacima za mjesto gradonačelnika, odnosno gradonačelnice - Elenom Puh Belci iz IDS-a i nezavisnim Filipom Zoričićem.

Elena Puh Belci, kandidatkinja IDS-a

Kandidatkinja IDS-a Elena Puh Belci, koje je u prvom krugu imala 35 posto glasova, kaže da je njena kampanja bila isključivo pozitivna, od početka do danas, odnosno zadnjeg dana prije izborne šutnje.

- Općenito, drugi krug je bio jako destruktivan, stvorila se jedna ružna atmosfera protiv svega što ima veze s IDS-om. Bilo je jako puno manipulacija, tenzija i laži. To nisam nikad prije vidjela. To nije Pula i drago mi je zbog toga da je finale blizu, rekla je Puh Belci.

Ako pobijedite u nedjelju, kakva će biti suradnja s gradskim vijećem ako IDS ne formira većinu?

- Pokušat ćemo formirati većinu, a ako ne, vjerujem da će vijećnici, ako im je stalo do grada i da grad funkcionira podržati svaki dobar i dobro obrazložen projekt. Ne mogu zamisliti da bi digli ruku protiv, recimo, nadogradnje škole ili nastave u jednoj smjeni za sve škole u Puli.

Treba li Muzil konačno otvoriti za javnost? Zašto je nakon 30 godina to područje i dalje zatvoreno iako vojska tamo nema više nikakav interes?

- Rijetko koji grad na jadranskoj obali ima takav biser kao što je Muzil za Pulu. I baš zato smatram apsurdnim da je takav vrijedan resurs izložen devastaciji i daljnjem propadanju. Većinski vlasnik, a to je država, nije učinila ništa kako bi se ovo područje stavilo u funkciju razvoja. S tim se ne mogu pomiriti i učinit ću sve da se Muzil otvori građanima Pule.

Što novo i drugačije možete ponuditi Puli?

- Puno toga. U kampanji sam predstavila ključne projekte. Bit će puno novosti, ali prije svega ponudit ću drugačiju energiju i novi ritam! To će se osjetiti odmah.

Filip Zoričić, nezavisni kandidat

Nezavisni Filip Zoričić, inače ravnatelj pulske Gimnazije, u drugi krug izbora ulazi s velikim optimizmom. U prvom krugu osvojio je 18 posto glasova. Kaže kako je očekivao žestoki nastavak kampanje.

- Očekivao sam, ali ipak sam se nadao da će donekle ostati u okviru fer utrke. Ne mislim na protukandidatkinju, koliko na stranačku mašineriju i neke istaknute pojedince IDS-a koji su išli nisko, rekao je Zoričić.

Zbog čega vas se proziva desničarem?

- Desničarem me prozivaju pojedinci iz IDS-a koji niti me znaju, niti su oni po čemu ljevičari. Radi su o plašenju birača, neznanju i provokaciji koja im nije koristila u tom činu.

Prije nekoliko dana javno ste rekli da ćeš tužiti IDS zbog napada na sebe. Zašto?

- Posljednji istupom ušli su u obitelj i to više nije nadmetanje, već zadiranje u zabranjenu zonu. To je za sud i tamo će morati okajati grijehe.

Možemo! je najprije poslao priopćenje da vas neće podržati za gradonačelnika, a kasnije su poslali sporazum o suradnji vašoj listi i SDP-u. Kako to komentirate?

- Možemo! Pula je tim prijedlogom pokrenuo priču suradnje naprijed i odškrinuo vrata suradnji koja može imati većinu u Vijeću. To je u redu i vjerujem da će doći do dogovora.Vjerujem da ćemo Možemo! Pula, SDP i mi formirati većinu u Vijeću i okupiti se oko jasnog programskog Sporazuma. Što se tiče svjetonazora sva tri partnera, mislim da je to samo bogatstvo, a da će svjetonazor o pogledu i funkcioniranju grada biti isti u kontekstu transparentnosti, borbe protiv klijentelizma i korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 15:15