URED OTVORIO PREDMET

Pučka pravobraniteljica o uhićenju zbog komentara o Plenkoviću: ‘Političari trebaju razviti osobito debelu kožu‘

Tena Šimonović-Einwalter potvrdila je da je njezin Ured otvorio predmet vezan uz uhićenje Mladena Ćustića zbog njegova komentara o premijeru Plenkoviću

Tena Šimonović-Einwalter

 Ronald Gorsic/Cropix

"Triba ga dočekat' pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik", napisao je Mladen Ćustić (72) iz Briševa kod Zadra u četvrtak u komentaru na Facebooku o najavi posjeta premijera Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji u petak.

Nakon toga na Ćustićeva vrata pokucala je policija u koju je i priveden u petak te je protiv njega podignut optužni prijedlog zbog narušavanja reda i mira "vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića".

Slučaj na koji ne prestaju pristizati reakcije komentirala je i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović-Einwalter u razgovoru za Dnevnik Nove TV: ''Mi smo danas već otvorili predmet, to je pitanje sudskog postupka jer sada će zapravo odlučivati sud, ali ono što ovdje vidimo da to jest pitanje slobode izražavanja''.

''Spominje se prijetnja, omalovažavanje ili vrijeđanje. Ono što smo vidjeli jest da je optužni prijedlog podnesen u odnosu na vrijeđanje i omalovažavanje. To je članak 17 jednog starog Zakona, donesenog 1990. godine, zadnji put mijenjanog 1994. godine, gdje su sankcije još uvijek u njemačkim markama, ali koji je protivan standardima Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) i policija je napravila što je napravila'', upozorila je Šimonović-Einwalter.

Podsjetila je da ESLJP jasno kaže u svojoj praksi: ''Izjave koje vrijeđaju, šokiraju ili omalovažavaju su pokrivene zaštitom slobode izražavanja, i političari trebaju razviti osobito debelu kožu - to je takav posao''.

Osim toga da treba mijenjati Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, pučka pravobraniteljica je upozorila da je drugo pitanje ''i kada policija reagira, na Facebooku vidimo cijeli niz itekako problematičnih objava - pitanje je za što se pokreće prekršajni postupci, a za što ne. Međutim, bit će posebno bitno vidjeti što će ovdje reći sud'', zaključila je Tena Šimonović-Einwalter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:32