RUŽICA VUKOVAC

‘Pšenica skuplja 81 posto, kukuruz 64, a glatko brašno ‘skočilo‘ za 55 posto. Prijeti li nam glad?‘

Alarmantno su, kazala je, porasle i cijene energenata. Plavi je diesel 10 kn, pa treba dati čak tri litre mlijeka za litru plavog dizela

Ružica Vukovac

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Zastupnica Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) zapitala se u utorak prijeti li Hrvatskoj glad s obzirom na velika poskupljenja niza ključnih proizvoda te izjavila kako ju je strah odgovora na pitanje što nas čeka nakon sezone i slijedeće godine.

U saborskom govoru na slobodnu temu Vukovac je navela da je kilogram pšenice u veleprodaji u travnju bio 62 posto skuplji, a u svibnju 81 posto skuplji nego prije godinu dana, kukuruz se potkraj svibnja prodavao za 2, 07 kuna po kilogramu što je 64 posto više nego lani, a glatko brašno "skočilo“ je za 55 posto.

Iz travnja je poznato da je ulje u godinu dana poskupjelo za više od 50 posto, poskupjelo je i meso, najviše junetina, istaknula je Vukovac te naglasila kako je u svemu tome ostalo nejasno koliko je povećana otkupna cijena tih roba kod hrvatskih poljoprivrednika.

Alarmantno su, kazala je, porasle i cijene energenata, plavi je diesel 10 kuna, pa treba dati čak tri litre mlijeka za litru plavog dizela.

Kako će poljoprivrednici preživjeti taj nesnosni val poskupljenja, upitala se zastupnica i naglasila kako ju je strah odgovora na pitanje što nas čeka nakon sezone i slijedeće godine „uz poskupljenje kamata, ulazak u euro zonu, bez vlastite proizvodnje hrane, uz devastirani ruralni prostor i bez čovjeka u njemu“.

Lalovac: Na jesen će Vlada morati širiti pakete pomoći

I Boris Lalovac (SDP) navodi kako smo svakodnevno suočeni s vijestima o lošim prognozama koje čekaju naše gospodarstvo slijedeće godine. Prognozira da će Vlada na jesen morati proširiti paket mjera za građane i gospodarstvo te poručuje kako je uz sve to nužna i jasna komunikacija kriznih situacija.

Skreće pozornost na turistički sektor koji se nakon covida suočio sa rastom cijena energenata, a iz kojeg je, kaže, poslana poruka da nitko iz Vlade ne komunicira o problemima koje imaju, o mjerama kako im pomoći.

Miro Bulj (Most) opetuje problem s kojim se suočavaju vodovodi zbog rasta cijena energije.

„Već mjesecima dajem vapaje, pišem pet-šest pisama ministrima o ogromnom problemu likvidnosti vodovoda koji zbog rasta cijene energije dovode u pitanje opstanak, a time i dostavu vode“, rekao je zastupnik navodeći da u ovom trenutku Vodovodu Cetinske krajine stižu ovrhe od 800 tisuća kuna, odnosno milijun kuna.

Lani u travnju rata za pumpe koje brdsko-planinskom području moraju pumpati vodu bila je 170.000 kuna, ove je milijun kuna, kazao je.

Zurovec: Treba nam vaučerizacija zdravstva i mnogih usluga

Referirajući se na spominjanje problema u zdravstvu, Dario Zurovec (Fokus) ustvrdio je kako su nam najmanji problem liječnici i medicinske sestre.

Problem su o privatne prakse koje služe kao ispostava nakon dežurstava unutar KBC-a ili neke druge ustanove, no najveći je problem što kao krajnji korisnik ne znate što plaćate unutar košarice HZZO, kazao je.

„Nama treba vaučerizacija zdravstva, mnogih usluga i nama se treba država maknuti iz džepova građana“, poručio je zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 16:18