TOPLINSKI VAL

Pržilo i do 40 stupnjeva, sutra slijedi predah: DHMZ izdao upozorenja za nekoliko gradova

Iza nas je najtopliji dan u ovoj godini. Najviša temperatura izmjerena je u Zagrebu na postaji Grič

Muškarac se poslijeva vodom na vrućini i karta DHMZ-a za nedjelju

 Niksa Stipanicev/Cropix/Dhmz/Cropix

Iza nas je najtopliji dan u ovoj godini, s temperaturama između 36 i 40 Celzijevih stupnjeva, koji je istodobno u većini krajeva Hrvatske označio i vrhunac srpanjskog toplinskog vala. Danas u 15 sati najviša temperatura od 38,8 Celzijevih stupnjeva izmjerena je u Zagrebu na postaji Grič, dok je u Kninu, Karlovcu, Đakovu, Sisku i Osijeku izmjereno 38 stupnjeva. Ovih 38,8 Celzijevih stupnjeva na postaji Grič u Zagrebu gotovo je devet stupnjeva iznad prosjeka za glavni grad naše zemlje. Najniža temperatura danas u 15 sati izmjerena je na Svetom Juri, vrhu Biokova, gdje je bilo 23,5 Celzijevih stupnjeva.

Iako su danas izmjerene ekstremno visoke temperature i za srpanj, koji je najtopliji mjesec u godini, drugi ovogodišnji toplinski val u Hrvatskoj ipak je nešto blaži nego u zapadnoj i jugozapadnoj Europi, gdje su danima padali temperaturni rekordi, posebice u Velikoj Britaniji. Temperaturno odstupanje nad zapadnom Europom bilo je za 10 do 20 Celzijevih stupnjeva više od 30-godišnjeg prosjeka.

I dalje suša

Sutra nam slijedi predah. Kako je objavio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), očekuju se nešto niže temperature u središnjoj Hrvatskoj i Dubrovniku, a Knin i Split ostaju u narančastom području "velike opasnosti od toplinskog udara". Najgore će biti u Rijeci, koja je i dalje obojena u "crvenu - vrlo veliku opasnost".

U Rijeci se prognozira "vrlo velika opasnost" od toplinskog udara sve do srijede, nakon oborina koje bi u utorak trebale donijeti olakšanje u cijeloj zemlji. Uz Rijeku, udaru visokih temperatura početkom tjedna najviše će biti izloženi Knin i Split. Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić i Dubrovnik od utorka su u "zelenom" - bez opasnosti od toplinskih valova koji bi mogli djelovati na zdravlje građana.

Nažalost, oborine koje bi trebale pasti tijekom idućeg tjedna nikako neće moći nadomjestiti manjak kiše, zbog čega je u Istri već početkom ovoga tjedna uvedena redukcija potrošnje vode. Štoviše, čini se da nam i idućih tjedana slijedi sušno radoblje.

"Prognoze koje su upozoravale na iznadprosječno toplo ljeto i veliku vjerojatnost suše se ostvaruju. Prema najnovijim prognozama za srpanj i kolovoz, ta priča stoji. Prognoze za jesen daju umjereniju temperaturu i povećavaju vjerojatnost za oborinu. Međutim, nema signala da će se najesen nadoknaditi manjak vode koji imamo. Imat ćemo problem sa sušom, ali i temperaturom koja će biti prosječna, možda i viša. A ni u prognozi za šest mjeseci ne vidi se da bi neki mjesec mogao biti jako hladniji od prosjeka", najavio je u razgovoru za HRT 4 poznati meteorolog Zoran Vakula.

Izvanredna linija

Uz paklene vrućine, na hrvatskim prometnicama, posebice na cestama prema moru, vladale su velike gužve. Primjerice, do 11.30 sati na naplatnoj postaji Lučko na autocestu se uključilo čak 25 tisuća vozila. MUP je ujutro objavio snimke iz zraka kolone dugačke 8,8 kilometara kod Bosiljeva koja se polako kretala prema moru, te snimke kilometarskih kolona iz smjera Buzina i Jankomira prema Lučkom. Goleme gužve vladale su i u zračnim lukama. U splitskoj zračnoj luci u Resniku za vikend se očekuje 215 zrakoplova i oko 55.000 putnika.

"Gotovo smo odradili cjelogodišnji promet od lani. Kada se uspoređujemo s 2019., kumulativno smo na 80 posto prometa, odnosno u srpnju ćemo biti na 650-700 tisuća putnika", rekao je za HRT voditelj prihvata i otpreme putnika Mate Melvan.

I u splitskoj trajektnoj luci vladala je neopisiva gužva. "Od ranih jutarnjih sati konstantan je veliki pritisak na trajektni promet. Očekujemo više od 75 tisuća putnika i više od 15 tisuća vozila", rekla je za HRT Jelena Ivulić iz Jadrolinije. Napomenula je da su već ujutro imali jednu izvanrednu liniju prema Supetru. Situacija će se početi smirivati, dodala je, u drugoj polovici kolovoza. "Zahvalni smo na gužvama, koliko god je to teško i iziskuje puno strpljenja. Trajekti su dupkom popunjeni - za Vis, Velu Luku, Lastovo, Stari Grad, Supetar", rekla je Jelena Ivulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 17:54