UGOSTITELJI U ŠOKU

‘Prvo su stigli u provjere, a onda su krenuli pozivi i zahtjevi. Ali ni to nije najpokvarenije...‘

‘Porezna tvrdi da sam dužan milijun kuna. Neću to platiti, idemo na sud‘, kaže jedan ugostitelj

Zdravko Marić

 Damir Krajač/Cropix

Gledajte, sada mi je žao što sam svemu očito pristupio naivno, a svima kojima poreznici ovih dana dođu u posjet savjetujem da si odmah nađu dobrog poreznog savjetnika i ne pristaju na nikakve nagodbe - kaže nam šokirani ugostitelj iz Istre.

On je jučer u Jutarnjem listu pročitao ispovijesti vlasnika zagrebačkih restorana koji su posljednjih dana na svoje adrese primili čestitke iz Porezne uprave - obavijesti o procijenjenim višemilijunskim dugovima na ime PDV-a, koje su im poreznici obračunali nakon što su kod njih obavili nadzor takozvanog robno-materijalnog knjigovodstva.

Odmah nam se odlučio javiti s obzirom na to da je i sam dobio slično rješenje iz Porezne uprave - dvadesetak stranica dugački zapisnik iz kojeg proizlazi da je na ime PDV-a, prema procjeni poreznika, za 2019. i 2020. godinu dužan oko milijun kuna - koje mu je stiglo nakon što su nadzor nad njegovim objektom počeli raditi u studenome prošle godine.

- Prvo su kao stigli u neke regularne provjere, a onda su odjednom uslijedili pozivi i zahtjevi da im mailom dostavimo cijele sile papira i podataka. Ono što je najpokvarenije u cijeloj priči jest da vam nitko ne želi reći što oni zapravo traže i kontroliraju, a da je u pitanju zapravo bila marža, čovjek dozna tek kad je nadzor dovršen, nakon što vas telefonski obavijeste o nekakvoj procjeni duga koja je u našem slučaju iznosila čak milijun kuna - priča nam ovaj ugostitelj.

Nadzor trajao mjesec dana

Tijekom mjesec dana, koliko je nadzor trajao, poreznicima je slao ulazne i izlazne račune, popise najprodavanijih artikala, potvrde o završnim i početnim stanjima, troškovnike, normative, popise zaliha i otpise namirnica.

Tek nakon što je nadzor već bio pri kraju, prisjeća se, poreznici su mu rekli, tvrdi, da kontroliraju marže ugostitelja te da svima onima za koje nadzor pokaže da su im marže niže od onoga što Porezna uprava procjenjuje kao donju granicu profitabilnosti, naplaćuju razliku do tog iznosa jer smatraju da je to zapravo iznos zatajenih računa.

A ta se granica, prema tvrdnjama našeg sugovornika, kreće od 300 posto naviše, što znači da svi oni kod kojih je marža manja mogu očekivati slična rješenja iz Porezne.

- Cijeli taj obračun je nepravedan jer nije rađen na svim namirnicama, već na samo desetak namirnica koje je Porezna uprava izdvojila iz našeg poslovanja i na temelju toga napravila svoju procjenu o iznosu navodno utajenog novca. Ma dajte molim vas, pa naše namirnice imaju različite iznose marže i nije moguće na temelju takvog selektivnog pristupa napraviti paušalnu procjenu koliko smo mi novca navodno utajili. Pazite, i to procjenu, a ne stvarni iznos novca za koji su poreznici doista utvrdili da je negdje zamračen - ljutit je naš sugovornik, kojeg je posebno iznenadilo ponašanje poreznika u razdoblju između telefonskog poziva u kojem su ga usmeno obavijestili o procjeni duga te konačnog, službenog zaprimanja zapisnika.

Nisu tražili objašnjenje

- Naime, cijelo to vrijeme poreznici su nas nagovarali da potpišemo nagodbu, dakle da priznamo da smo utajili dio novca, a oni će nam, govorili su, zauzvrat oprostiti kamate te dug smanjiti za pet posto. Puno su nas nagovarali, postalo je to čak u nekom trenutku čudno, a kasnije smo shvatili da ljude nagovaraju na nagodbu jer su te njihove procjene duga teško dokazive na sudu. Pa zamislite, molim vas, u našem slučaju ispada da nam je samo razlika na ime duga milijun kuna. Prema mojoj procjeni, mi smo morali imati dnevni promet oko 200 tisuća kuna da bismo napravili takav dug na ime PDV-a - priča nam.

Otkriva kako na ponudu poreznika nije pristao te da stvar namjerava istjerati do kraja.

- Žalit ćemo se na rješenje, a nakon toga idemo i na sud. Ne vjerujem da itko može dokazati ovu procjenu, posebno s obzirom na činjenicu da mi u cijelom procesu nitko od poreznika niti jednom nije dao priliku da pojasnim kako je ta eventualna razlika u marži nastala - odlučan je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:13